Na Ukrajine podľa odhadov NATO zomrelo 7-tisíc až 15-tisíc ruských vojakov

TA3 ČTK
23.3.2022 17:30

Severoatlantická aliancia odhaduje, že od začiatku invázie na Ukrajinu padlo 7-tisíc až 15-tisíc ruských vojakov. Podľa nemenovaného aliančného vojenského činiteľa tak NATO usudzuje na základe analýzy ukrajinských, ruských a otvorených zdrojov. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Ukrajinskí vojaci strieľajú do vzduchu počas pohrebu svojich dvoch kolegov
TASR/AP

Ukrajinská armáda zverejňuje bilanciu strát nepriateľa každý deň. Za necelý mesiac invázie podľa nej Rusko prišlo o 15.600 vojakov, 517 tankov, 1578 obrnených vozidiel, 267 diel, 80 salvových raketometov, 47 systémov protileteckej obrany, 101 lietadiel, 124 vrtuľníkov, 42 bezpilotných. Údaje nemožno nezávisle overiť, podľa západných predstaviteľov sú zrejme nadhodnotené.

Hovorca ukrajinskej armády v stredu uviedol, že za utorok sa podarilo zostreliť päť ruských lietadiel, jeden vrtuľník a štyri bezpilotné lietadlá. Ak by sa bilancia potvrdila, išlo by o najúspešnejší deň ukrajinskej protivzdušnej obrany od začatia invázie 24. februára, uviedol server Kyiv Post.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo informácie o stratách ruskej armády na Ukrajine iba 2. marca, keď uviedlo, že zatiaľ zahynulo 498 vojakov. Spojené štáty nedávno odhadli, že na Ukrajine zomrelo približne 7-tisíc ruských vojakov. Na základe otvorených zdrojov sa podľa ruskej redakcie BBC podarilo potvrdiť mená 557 zabitých ruských vojakov.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v utorok podľa agentúry TASS oznámil, že ruské sily doteraz zničili 230 ukrajinských dronov, 181 protilietadlových raketových systémov, 1528 tankov a ďalších obrnených bojových vozidiel, 154 raketometov. Ani tieto tvrdenia nemožno nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok