Ruské jednotky zničili nové laboratórium pri elektrárni v Černobyle

TA3 TASR
23.3.2022 13:09

Ruské vojenské jednotky zničili nové laboratórium pri jadrovej elektrárni v Černobyli, v ktorom sa okrem iného pracuje na zlepšení zaobchádzania s rádioaktívnym odpadom. Uviedla to v utorok Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie, zodpovedná aj za uzavretú zónu v Černobyli.

ôÚtok na Černobyľ
TASR/AP

Ruská armáda sa vyradenej elektrárne zmocnila už na začiatku vojny. Uzavretou zónou je kontaminovaná oblasť v okolí elektrárne, ktorá bola v roku 1986 dejiskom najhoršej jadrovej havárie na svete.

DSNS uviedla, že laboratórium, ktorého výstavba s podporou Európskej komisie stála šesť miliónov eur, otvorili v roku 2015. Nachádzali sa v ňom "vysoko aktívne vzorky a vzorky rádionuklidov, ktoré sú teraz v rukách nepriateľa, no dúfame, že poškodia jeho, a nie civilizovaný svet," uviedla DSNS vo vyhlásení.

Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie ešte v pondelok informovala, že v okolí elektrárne prestali fungovať zariadenia na monitorovanie radiácie. Rádionuklidy sú nestabilné atómy chemických prvkov, ktoré uvoľňujú žiarenie, vysvetľuje AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok