Ruské špeciálne služby študujú psychologický stav bieloruských vojakov, chcú ich stiahnuť k sebe

TA3
23.3.2022 15:18

Rusko sa usiluje vtiahnuť Bielorusov do vojny s Ukrajinou a sľubuje im a výcvik na ruských vojenských univerzitách. Podľa ukrajinskej agentúry Unian to tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka. Ruská strana sa tak snaží presvedčiť bieloruskú armádu, aby sa zúčastnila ukrajinskej invázie, aj keď nie ako súčasť bieloruských ozbrojených síl.

Dosadenú proruskú primátorku začala Ukrajina stíhať pre vlastizradu
TASR/AP

Podľa informácií Unian Rusko zrejme s oficiálnou účasťou Minsku v konflikte s Ukrajinou počíta menej. Píše o tom iDnes.cz. Ukrajinská agentúra tvrdí, že ruské špeciálne služby študovali morálny a psychologický stav bieloruských vojakov a vedú s nimi individuálne pohovory. Takéto prípady údajne zaznamenali pri jednotkách 103. výsadkovej divízie bieloruských ozbrojených síl a pohraničnej skupiny. 

"V bieloruskej armáde panuje len veľmi nízka motivácia k účasti na nepriateľských akciách. Tí, ktorí dali súhlas, sú vylúčení zo zoznamov personálu svojich jednotiek, aby pokračovali v službe mimo bieloruské ozbrojené sily," uviedla spravodajská služba.

Ukrajinský generálny štáb v posledných dňoch opakovane upozorňoval, že existuje možnosť, že sa bieloruská armáda zapojí do vojny proti Ukrajine po boku Ruska. Zatiaľ Moskva využíva bieloruské územie na presun svojich vojsk a na vzdušné útoky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok