ONLINE: V Mariupole padajú bomby každých desať minút. Ruskí útočníci spustili paľbu na obyvateľov Chersonu

TA3 TASR ČTK
21.3.2022 06:38

Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupoľ na juhovýchodnom pobreží krajiny, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda. Ruské sily vykonali prvý úder na predmestí Odesy. V Kyjeve a okolí bude dnes od 20:00 do stredy 7:00 platiť zákaz vychádzania. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 O návrhu Poľska na vyslanie mierovej misie NATO na Ukrajinu sa bude diskutovať vo štvrtok na summite Aliancie, uviedla v pondelok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Zopakovala však, že Spojené štáty nepošlú svojich vojakov na Ukrajinu bojovať proti ruským jednotkám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP. 

23:30 Z ukrajinských miest sa dnes podarilo prostredníctvom humanitárnych koridorov evakuovať 8057 ľudí, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

23:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že akýkoľvek kompromis dosiahnutý na rokovaniach s Ruskom budú musieť schváliť v referende ukrajinskí občania. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. 

22:51 Štáty EÚ sa zhodli na vyčlenení ďalších 500 miliónov eur. A to na nákup zbraní pre Ukrajinu vrátane protitankových a protivzdušných striel. Únia už rovnakú sumu uvoľnila na vojenské vybavenie pre Kyjev pred dvoma týždňami, píše ČTK.

22:39 USA už začali s dodávkou bezpečnostnej pomoci na Ukrajinu. Podľa viacerých predstaviteľov však do krajiny ešte nedorazila. "Stále všetko zdokonaľujeme. Veríme, že dorazí veľmi, veľmi skoro," oznámil podľa CNN predstaviteľ rezortu obrany. Balík pomoci v hodnote 800 miliónov dolárov schválili po Zelenského prejave v Kongrese.

22:25 Tím jachtárov z Odesy sa snažil zabrániť zakotveniu Abramovičovej lode. Urobili tak v tureckom Bodrume. Všetko sa skončilo príchodom polície. Jachtu ruského oligarchu museli pustiť. Pri incidente sa nikto nezranil. Informuje o tom NEXTA, ktorá na Twitteri zverejnila dokazujúce video.

22:10 Rusko útočí na Ukrajinu zo štyridsiatich letísk. A to zo západného Ruska, Bieloruska a anektovaného Krymu, píše The Kyiv Independent.

22:01 Rusi ostreľovali autá, ktoré odchádzali z Mariupolu. The Kyiv Independent uvádza, že najmenej dve deti utrpeli zranenia a sú vo vážnom stave. Okrem áut dnes odišlo z mesta aj 20 autobusov, ktoré ruské sily taktiež ostreľovali.

21:44 Rusko zrejme omylom zverejnilo počet padlých vojakov na Ukrajine. Na webe Komsomolskaja Pravda sa objavil článok, ktorý hovoril o 9 861 mŕtvych a 16 153 zranených vojakoch. Odkazoval na ruské ministerstvo obrany. O pár minút neskôr bol zmazaný, píše na Twitteri NEXTA.

21:36 Spojené štáty a ich spojenci pokračujú v rokovaniach o poskytnutí protilietadlových a protiraketových raketových systémov dlhého doletu, s obsluhou ktorých má ukrajinská armáda skúsenosti. V tejto súvislosti sa v ostatných týždňoch spomína aj systém S-300 vo vlastníctve slovenských ozbrojených síl, píše TASR na základe informácií americkej spravodajskej televízie CNN.

21:12 Potrebujeme si sadnúť k rokovaciemu stolu, tvrdí Zelenskyj. Podľa neho je dôležité, aby sa Rusko a Ukrajina dohodli. V rozhovore pre ČT24 povedal, že prípadnú kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine by ukrajinskí občania schvaľovali v referende.

20:52 Na Ukrajine od začiatku vojny zomrelo už 925 civilistov. Uviedla OSN. Ďalších 1496 ľudí bolo zranených. Medzi mŕtvymi je minimálne 75 detí.

20:31 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii.

20:13 Moskovské letisko Šeremeťjevo poslalo na nútenú dovolenku pätinu svojich zamestnancov. Poberať budú dve tretiny mzdy.

19:49 Štáty EÚ sa zhodli na posilnení spoločnej obrany kvôli ruskej hrozbe. Jeho súčasťou bude vytvorenie až päťtisícovej jednotky rýchleho nasadenia.

19:43 Evakuačné autobusy s civilistami boli na ceste z Mariupolu ostreľované, štyri deti utrpeli zranenia, uviedol podľa Reuters gubernátor Záporožskej oblasti.

19:36 Ukrajina nemôže pristúpiť na "ruské ultimáta", povedal v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že Moskva sa jeho krajinu pokúša "zničiť". Uviedol to v rozhovore pre ukrajinské médiá, z ktorého citovala agentúra AFP. 

19:19 Vo vojne Ruska proti Ukrajine vzniká patová situácia, povedal v pondelok vysoký predstaviteľ spravodajskej služby Severoatlantickej aliancie. Vysvetlil, že ruské pozemné jednotky nepostupujú a letectvo nevie získať úplnú kontrolu nad Ukrajinou, informuje TASR podľa správy americkej stanice CNN.

19:10 V Mariupole padajú bomby každých desať minút. Povedal to podľa CNN kapitán pluku Azov Svjatoslav Palamar s tým, že obkľúčené prístavné mesto naďalej trpí silným bombardovaním. Ukrajina odmieta kapituláciu mesta, ktorú požadaje Rusko.

18:58 Medzinárodná šachová federácia (FIDE) v pondelok suspendovala ruského veľmajstra Sergeja Karjakina na šesť mesiacov za podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. 

18:37 Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré bolo zničené pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov. Objasnil, že ruskými "ďalekonosnými vysoko presnými zbraňami" boli v noci na 21. marca v Kyjeve "v nefunkčnom nákupnom centre zničené batérie ukrajinských raketových systémov s viacerými odpaľovacími systémami a sklad munície" pre tieto zbraňové systémy. Pri zásahu objektu prišlo o život najmenej osem ľudí, dodala agentúra AFP.

18:23 Európska únia chce pomôcť Moldavsku. "Krajina je podľa počtu obyvateľov najviac zaťažená veľkou utečeneckou vlnou a nachádza sa v zložitej situácii," vysvetlil Korčok.  Dodal, že Rusku ju dotlačilo k dohode o dodávkach plynu, ktorá je z hľadiska cien dlhodobo neudržateľná.

18:09 V Poľsku uviazla skupina 50 ukrajinských sirôt. Majú odletieť do Londýna a odtiaľ do Škótska. Agentúra PA uviedla, že formulár, ktorý mala ukrajinská vláda poslať poľskému ministerstvu, nebol dodaný včas. Let sa neuskutoční skôr ako v stredu. Deti a ich opatrovatelia čakajú na ďalší let v hoteli, píše Guardian.

17:53 Bielorusko má dnes údajne zaútočiť na Ukrajinu. Podľa poradcu bieloruskej opozičnej političky Sviatlany Cichanovskej to tvrdí ukrajinská rozviedka. "Robíme všetko pre to, aby sa to nestalo. Dohadujeme rokovania, zvyšujeme povedomie a oslovujeme členov bieloruskej armády, aby sa pridali na stranu Ukrajiny,“ napísal na Twitteri Franak Viačorka.

17:40 Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.

17:31 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval Čínu, aby ako globálna mocnosť pomohla nájsť politické riešenie na zastavenie ruskej agresie proti Ukrajine.

17:26 Sedemročná Ukrajinka Amelija Anisovyčová, ktorú nafilmovali, ako v protileteckom kryte v Kyjeve spieva pesničku z filmu Ľadové kráľovstvo (Frozen), zaspievala v nedeľu počas dobročinného koncertu v Poľsku ukrajinskú štátnu hymnu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

17:08 Európska únia nemôže na jednej strane poskytovať Ukrajine zbrane a na strane druhej obchodovať s Ruskom, ktoré potom obrovské sumy peňazí od EÚ využíva na vojnu proti Ukrajincom. Uviedol to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský počas pondelňajších rokovaní Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR.

17:05 Z ukrajinských prístavov pri Odese sa z kotevných lán odtrhlo niekoľko stoviek námorných mín, ktoré sú teraz unášané do Čierneho mora. Upozornila na to ruská tajná služba a subjekty trhu lodnej prepravy aj z iných krajín. TASR správu prevzala od agentúr Reuters a ANSA.

17:02 Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo veľvyslanca USA Johna Sullivana a odovzdalo mu protestnú nótu v súvislosti s nedávnymi výrokmi prezidenta USA Joea Bidena, ktorý označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "vojnového zločinca".

16:58 Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine (24. 2.) prišlo na územie Slovenskej republiky (SR) cez východnú hranicu 249.505 osôb, z toho 235.779 Ukrajincov. Ministerstvo vnútra (MV) SR aj polícia sa dôrazne ohradzujú proti tvrdeniam, že púšťajú osoby z Ázie a Afriky úplne bez kontroly. Policajný zbor (PZ) SR o tom informoval na sociálnej sieti.

16:49 Rusko zastaví mierové rokovania s Japonskom týkajúce sa sporu o časť Kuríl. Dôvodom sú podľa Moskvy japonské sankcie voči Rusku kvôli invázii na Ukrajinu. 

16:42 Do Poľska prišlo z Ukrajiny už vyše 2,1 milióna utečencov. Oznámila to dnes poľská pohraničná stráž. Tá len v nedeľu odbavila 33 800 utečencov, čo bol pokles oproti sobotňajším 40 100 utečencom, píše ČTK.

16:30 V Charkove zomrel 96-ročný väzeň fašistických koncentračných táborov. Boris Romančenko prežil Buchenwald, Peenemünde, Dora-Mittelbau a Bergen-Belsen, ale bol zabitý ruskou raketou vo svojom byte počas "denacifikačnej operácie".

16:27 Príslušníci ruských inváznych vojsk rozohnali pokojný protest v okupovanom ukrajinskom meste Cherson tak, že na demonštrantov začali strieľať.

16:20 Nové sankcie EÚ voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu by mohli zasiahnuť aj energetický sektor. Uviedol to v pondelok minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Informuje spravodajca TASR.

16:15 V Berlíne sa 5. apríla podľa nemeckej ministerky zahraničných vecí Baerbockovej uskutoční darcovská konferencia na podporu vojnových utečencov z Ukrajiny.

15:59 Budovy majú na Slovensku až 57-percentný podiel na spotrebe zemného plynu. Ešte vyšší, až 89-percentný, je podiel budov na spotrebe tepla. Počas rokov 2005 až 2020 klesla najmä vďaka obnove budov konečná spotreba plynných palív o takmer pätinu a spotreba tepla o viac ako tretinu. Práve energetická efektívnosť budov má potenciál prispieť k zníženiu spotreby plynu a znížiť tak slovenskú závislosť od zemného plynu, upozornila v pondelok platforma Budovy pre budúcnosť (BPB).

15:55 Múzeum ruského Kremľa vrátilo umelecké diela, ktoré malo z dôvodu výstavy požičané od španielskeho Museo del Prado. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje zo španielskych inštitúcií.

15:51 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri pondelkovom ruskom raketovom útoku na vojenský výcvikový priestor na severozápade Ukrajiny zahynulo viac než 80 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že ruské tvrdenie o počte obetí nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

15:47 Záujem o lacnú ruskú ropu majú firmy v Indii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

15:44 Ministri EÚ sa nezhodli na nových sankciách proti Rusku, ich rozsah vytýči štvrtkový summit, povedal Lipavský. Sankcie musia zasiahnuť energetiku, dodal.

15:39 Ruský súd v krajine zakázal sociálne siete Facebook a Instagram. Americkú firmu Meta, ktorej patrí, súd za toleranciu násilia označil za extrémistickú.

15:30 Ruská armáda oznámila, že v blízkosti obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol zakotvilo veľké podporné plavidlo ruského námorníctva určené na prevoz vojenskej techniky. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

15:21 Zástupca šéfa ruskej televízie označil protest novinárky Ovsjannikovovej za zradu. Novinárka minulý pondelok počas živého vysielania hlavných správ prenikla do štúdia s transparentom, na ktorom vyzývala na zastavenie vojny.

15:15 Do Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie 2,144 milióna utečencov z Ukrajiny, oznámili poľskí pohraničníci. V nedeľu ich bolo 33.800.

15:06 Ukrajinské hrivny (UAH) je momentálne možné na území Slovenska zameniť iba v zmenárňach. Banky túto možnosť aktuálne neponúkajú. Pre TASR to uviedol hovorca Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Majer s tým, že sa hľadajú spôsoby, ako v tejto súvislosti ukrajinským utečencom pomôcť.

14:57 Úrad britského premiéra na Downing Street v pondelok uviedol, že Rusko nesie zodpovednosť za minulotýždňové podvodné telefonáty členom britskej vlády. Británia začala v tejto súvislosti vyšetrovanie, informovala stanica Sky News.

14:54 Ruskí vojaci rozohnali demonštráciu Ukrajincov v Chersone proti okupácii streľbou. Ukrajinské médiá s odvolaním sa na očitých svedkov hlásia ranených.

14:42 EÚ dočasne uvoľní protimonopolné pravidlá, aby pomohla zmierniť dopady problémov v dodávateľských reťazcoch spôsobené zavedením sankcií proti Rusku.

14:35 Skupina ruských zajatcov na tlačovej konferencii vystúpila proti vlastnej vláde. Prezidenta Vladimira Putina označili za klamára a zombie, ktorého by ich spoluobčania mali prestať sledovať a počúvať. Verejne sa ospravedlnili a žiadali o odpustenie. Niektorí sa dokonca rozplakali, píše CNN Prima News.

14:27 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3 489 644 ľudí. Len od nedele sa ich počet zvýšil o ďalších 100 600. Oznámil to v pondelok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorého cituje agentúra AFP.

14:04 Európska únia by mala v pondelok schváliť stratégiu, ktorá zahŕňa zriadenie vojenskej sily rýchleho nasadenia v počte 5000 vojakov, a zároveň sa zaviaže zvýšiť svoje vojenské výdavky, aby mohla od roku 2025 v prípade potreby sama podnikať vojenské intervencie. V pondelok to naznačil šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

13:57 Globálni finanční regulátori skúmajú používanie kryptoaktív v čase vojny na Ukrajine. Dôvodom sú obavy z ich využívania na obchádzanie sankcií. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

13:49 Od začiatku vojny na Ukrajine sa do Turecka uchýlilo 14-tisíc občanov Ruskej federácie. Ide často o mladších a vzdelanejších ľudí, ktorí sa obávajú nových postihov zo strany vlády prezidenta Vladimíra Putina či vojenskej služby.

13:40 Úrady v ukrajinskom prístavnom meste Odesa obvinili ruské jednotky z toho, že v pondelok ráno zaútočili na obytné budovy na predmestí. Ide o prvý takýto útok na tento čiernomorský prístav, píše agentúra Reuters.

13:14 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 115 detí. Uviedla to agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru. Zranenia podľa nej utrpelo 148 neplnoletých. Najviac detských obetí ruskej agresie ukrajinskej úrady zaznamenali v Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej a Černihivskej oblasti.

13:09 Štáty EÚ prijímajúce utečencov z Ukrajiny môžu žiadať o pomoc eurokomisiu. Európska komisia totiž dnes spustila osobitnú výzvu v rámci Nástroja technickej podpory. Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti upozornila, že EÚ zareagovala na ruskú inváziu na Ukrajine pohotovo, jednotne a dôrazne.

12:57 Rusko zaútočilo na Žytomyrskú oblasť raketometmi Grad, zahynuli 4 ľudia. Podľa guvernéra Žytomyrskej oblasti Vitalija Bunečka zahynuli v dedine Selet traja vojaci a jeden civilista pri pravdepodobne prvom ruskom útoku na Žytomyrskú oblasť s raketometmi Grad.

12:55 Rusko podľa Ukrajiny od začiatku vojny stratilo okolo 15-tisíc vojakov, skoro 500 tankov a asi 100 lietadiel. Uviedol to server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinskej armády. Údaje nemožno nezávisle overiť.

12:52 Moskovská burza postupne obnovuje obchodovanie. Obchoduje sa zatiaľ len so štátnymi dlhopismi, s akciami nie.

12:45 Najmenej osem ľudí zahynulo v noci na pondelok pri ostreľovaní viacerých budov a nákupného centra v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, uviedla tamojšia generálna prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

12:34 Poľská vláda chce v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu pozmeniť svoju ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a skonfiškovať majetok ruských oligarchov, uviedol v pondelok hovorca vlády Piotr Müller, ktorého citovala agentúra Reuters.

12:21 Ruský prezident Vladimir Putin pácha na Ukrajine vojnové zločiny a ďalšie sankcie sú jediným spôsobom, ako ho zastaviť, uviedol v pondelok český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:15 Po Čiernom mori sa pohybujú námorné míny, ktoré boli pôvodne umiestnené pri Odese. Uviedla to bulharská vláda, podľa ktorej výbušné systémy ohrozujú námornú dopravu v oblasti.

12:07 Švajčiarsko musí zmraziť účty ruských oligarchov a skonfiškovať ich majetok. Vyhlásil to v pondelok poľský premiér Mateusz Morawiecki po stretnutí so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom vo Varšave, píše Reuters.

11:52 Firmy po celom svete kvôli dopadom vojny na Ukrajine rušia plánované investície. Podľa agentúry Bloomberg ide zatiaľ o sumu asi 25 miliárd USD.

11:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok európskych lídrov, aby prestali obchodovať s Ruskom, informuje AFP.

11:44 O stretnutí Putina so Zelenským je predčasné hovoriť, tvrdí Kremeľ. Mierové rozhovry medzi oboma krajinami totiž nijako významne nepokročili, vyhlásil hovorca Dmitrij Peskov.

11:35 Ruská strela v Charkove vybuchla vedľa ľudí, ktorí stáli v rade v supermarkete.

11:32 Ruské sily vykonali prvý úder na predmestí Odesy a poškodili obytné budovy. Potvrdili to predstavitelia mesta, ktoré už niekoľko dní očakáva ruské útoky.

11:27 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prišlo do Poľska z Ukrajiny už vyše 2,1 milióna ľudí. Počet ľudí, ktorí denne prekračuje ukrajinsko-poľské hranice, však klesá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a televízie BBC.

11:23 Embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré presadzujú niektoré európske štáty v súvislosti s vojenskou inváziou Moskvy na Ukrajine, by malo priamy dosah na všetkých, uviedol v pondelok vo vyhlásení Kremeľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:16 Do Španielska zatiaľ prišlo 25-tisíc Ukrajincov. Znich sa však zatiaľ iba 9-tisíc zaregistrovalo na úradoch, uviedol španielsky minister pre migráciu.

11:02 V Kyjeve a okolí bude dnes od 20:00 do stredy 7:00 platiť zákaz vychádzania. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol starosta Vitalij Kličko.

10:57 Bývalý anglický futbalista David Beckham, ktorý je od roku 2005 veľvyslancom dobrej vôle Detského fondu OSN, odovzdal v nedeľu kontrolu nad svojím účtom na sociálnej sieti Instagram jednej ukrajinskej lekárke. Tá následne počas dňa zverejnila na jeho účte zábery z perinatálneho centra v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, kde pomáhajú matkám po pôrode. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá pripomenula, že Charkov je terčom ruských útokov už približne tri týždne.

10:43 Ukrajinskí pohraničníci ukázali psov, ktorí pomáhajú brániť Ukrajinu.

10:40 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil v pondelok ruský útok na ukrajinské prístavné mesto Mariupol za "obrovský vojnový zločin", informuje AFP.

10:38 Do Nemecka utieklo pred vojnou najmenej 225-tisíc Ukrajincov. Ministerstvo vnútra uvádza, že je to počet zaznamenaný políciou, bilancia tak bude vyššia.

10:31 Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová obhajovala v nedeľu mlčanlivosť spolkovej vlády v Berlíne v súvislosti s dodávkami zbraní na Ukrajinu. Píše o tom agentúra DPA.

10:23 Ruské sily nedosiahli v nedeľu žiadny výrazný vojenský pokrok na Ukrajine. Rusi však v okolí hlavného mesta Kyjev čoraz viac vytvárajú obranné pozície a pripravujú sa na rozmiestnenie ďalších delostreleckých a palebných prostriedkov. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny, ktorú zverejnil na svojej internetovej stránke.

10:18 Kvôli migrácii z Ukrajiny je podľa pľúcnych lekárov potrebné navýšiť zásoby vakcín, testov a liekov na tuberkulózu. Očakávajú nárast počtu pacientov.

10:10 V rokovaniach nastal určitý pokrok, no rozdiely medzi oboma stranami ostávajú veľké. Uviedol to izraelský premiér Naftali Bennett, ktorý sa snaží sprostredkovať ukončenie konfliktu.

10:08 Na Slovensko podľa ministerstva vnútra vstúpilo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie na štvrť milióna ľudí, prílev utečencov teraz klesá.

9:50 Gennadij Timčenko odstúpil z predstavenstva spoločnosti Novatek. Timčenko je blízkym spojencom Vladimira Putina. Novatek je najväčším súkromným producentom zemného plynu v Rusku.

9:39 Valné zhromaždenie OSN bude v nasledujúcich dňoch podľa očakávania hlasovať o rezolúcii na zlepšenie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA.

9:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol Jeruzalem ako mesto, ktoré by mohlo hostiť jeho mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ide o najnovšiu snahu najvyššieho ukrajinského predstaviteľa stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom. Informovala v pondelok agentúra AFP.

9:33 EÚ musí začať rokovať o ďalších sankciách vrátane zákazu dovozu ruskej ropy, povedal litovský minister zahraničia. Chce tiež ďalšie dodávky zbraní Ukrajine.

9:24 Počet obetí útoku v Kyjeve stúpol na osem. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra.

9:11 Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC.

9:02 Čína plne militarizovala najmenej tri z niekoľkých ostrovov, ktoré vybudovala v Juhočínskom mori. Vyzbrojila ich protilodnými a protivzdušnými systémami obrany, laserovými a rušiacimi zariadeniami a stíhačkami. V rozhovore pre agentúru AP to v nedeľu uviedol admirál John C. Aquilino, veliteľ indicko-tichomorského velenia Spojených štátov.

8:59 Následky ruského raketového útoku na nákupné centrum "Retroville" v Kyjeve.

8:56 Dnes bude na Ukrajine otvorených osem humanitárnych koridorov z obliehaných miest. Mariupoľ ale medzi nimi nie je, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Snahy dostať sa do mesta s humanitárnymi dodávkami podľa nej naďalej zlyhávajú.

8:48 Podľa gubernátora Sumskej oblasti sa podarilo zastaviť únik amoniaku z továrne zasiahnutej ruským bombardovaním. Civilné obyvateľstvo nie je v ohrození.

8:41 Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že hlavným vojenským cieľom Ruska naďalej zostáva dobytie hlavného mesta Kyjev. Informoval o tom v pondelok denník The Guardian.

8:36 Ruské sily odpálili v pondelok dve rakety na vojenský výcvikový priestor v Rivnenskej oblasti na západe Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ, informuje BBC.

8:24 Odesa zaznamenala zvýšený pohyb ruských dronov. Tamojšia protivzdušná obrana spustila podľa gubernátora Odeskej oblasti na nepriateľské bezpilotné lietadlá paľbu.

8:10 Starosta Mariupoľa popísal situáciu v meste. "Peklo na Zemi," zhodnotil Yaroslav Zhelezniak. Približne 300-tisíc obyvateľov je bez prístupu k vode, kúreniu či elektrine. V uliciach sa povaľujú telá, pretože je príliš nebezpečné ich zozbierať.

7:53 Najmenej šesť ľudí prišlo o život v nedeľu neskoro večer pri leteckom útoku ruských vojenských jednotiek na nákupné centrum v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, informuje AFP.

7:40 Pražské centrum pomoci Ukrajincom v nedeľu odbavilo 1400 ľudí, o tisíc menej ako pred týždňom. Od začiatku invázie pomohlo viac ako 49 000 utečencom.

7:32 Niekoľko dní po návšteve Kyjeva slovinský premiér Janez Janša v nedeľu oznámil návrat diplomatov svojej krajiny do Kyjeva. Ukrajina potrebuje priamu diplomatickú podporu, odôvodnil tento krok v nedeľu večer s tým, že do ukrajinskej metropoly sa vrátia "dobrovoľníci".

7:25 Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch v nedeľu uviedol, že jeho krajina neposiela Rusku zbrane na použitie na Ukrajine. Definitívne však nevylúčil možnosť, že by tak Peking nemohol urobiť v budúcnosti, informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

7:15 V chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny došlo v pondelok skoro ráno k úniku amoniaku. Úrady ľudí v okolí vyzvali, aby sa uchýlili do bezpečia pokiaľ možno v pivniciach alebo prízemiach, keďže jedovaný plyn so štipľavým zápachom je ľahší ako vzduch. Informácie priniesli stanica BBC a agentúra AFP.

7:02 Delegácie Ukrajiny a Ruska budú v pondelok pokračovať v rozhovoroch. Oba tímy chcú nové kolo rokovaní začať prostredníctvom videokonferencie dopoludnia, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

6:52 Americký prezident Joe Biden navštívi tento týždeň počas cesty do Európy aj Poľsko, kde bude viesť rozhovory o medzinárodnom úsilí o podporu Ukrajiny a ďalších opatreniach voči Rusku v dôsledku jeho invázie. Oznámil to v nedeľu Biely dom.

6:46 Ruské ostreľovanie Podilskej štvrti v severozápadnej časti Kyjeva v nedeľu večer si vyžiadalo najmenej štyri obete a zranenia jednej ďalšej osoby, oznámila ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v nedeľu neskoro večer informoval o jednej obete ruského útoku.

6:38 Francúzsko zmrazilo a zadržalo majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Oznámil to v nedeľu francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire, informovala agentúra DPA.

6:35 Najmenej jeden človek zahynul v nedeľu neskoro večer pri vzdušnom útoku ruských síl, ktorý zasiahol nákupné stredisko v ukrajinskej metropole Kyjev. Informovali o tom agentúry AFP a AP, ako aj denník The Guardian.

6:34 Grécky diplomat, ktorý zostával v obliehanom ukrajinskom Mariupole aj počas bombardovania, v nedeľu uviedol, že tamojšiu skazu možno porovnať s úplným zničením miest ako Stalingrad alebo sýrske Aleppo počas vojen v minulosti. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

6:30 Niekoľkým desiatkam pracovníkov vyradenej Černobyľskej jadrovej elektrárne na severe Ukrajiny umožnili zo závodu odísť po tom, ako ich tam ruské jednotky viac než tri týždne držali fakticky ako rukojemníkov. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok