O život pri ostreľovaní Charkova zrejme prišiel aj 96-ročný muž, ktorý prežil holokaust

TA3 TASR
21.3.2022 16:35

Pri ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov zrejme prišiel o život aj 96-ročný Boris Romančenko, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil väznenie vo viacerých koncentračných táboroch. Informovala o tom v pondelok britská spravodajská televízia Sky News.

O život pri ostreľovaní Charkova zrejme prišiel aj 96-ročný muž, ktorý prežil holokaust
TASR/AP

Romančenko bol počas druhej svetovej vojny väznený v koncentračných táboroch Buchenwald, Peenemünde, Dora a Bergen-Belsen.  Neskôr sa angažoval v nadáciách na podporu preživších a uchovanie pamäte o činoch nacistov. Bol viceprezidentom Medzinárodného výboru Buchenwald-Dora. O život prišiel minulý piatok, keď bytový dom, v ktorom v Charkove býval, dostal zásah pri ostreľovaní. Celý jeho byt vyhorel, uviedla nadácia pamätníka Mittelbau-Dora.

Televízia Sky News poznamenala, že ak sa táto správa potvrdí, bude predstavovať krutú iróniu vzhľadom na tvrdenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že úlohou jednotiek, ktoré 24. februára vyslal na Ukrajinu, je jej "denacifikácia". Konflikt na Ukrajine si podľa bilancie Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR) k polnoci 20. marca vyžiadal prinajmenšom 925 obetí na životoch a 1496 zranených.

Vzhľadom na to, že úrady mesta Mariupol tvrdia, že len počas obliehania tohto prístavného mesta zahynulo najmenej 2400 ľudí, je údaj OHCHR zrejme značne podhodnotený, konštatovala televízia Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok