Ukrajinské hrivny sa na Slovensku dajú zameniť v zmenárňach, pridala sa už aj prvá banka

TA3 TASR
21.3.2022 15:27

Ukrajinské hrivny je momentálne možné na území Slovenska zameniť iba v zmenárňach. Banky túto možnosť aktuálne neponúkajú. Uviedol to hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer s tým, že sa hľadajú spôsoby, ako v tejto súvislosti ukrajinským utečencom pomôcť. Jedna zo slovenských bánk však už avizovala, že bude zamieňať hrivny za eurá.

korucia úplatok peniaze eurá bankovky hotovosť 1140px (SITA/Tomáš Benedikovič)
SITA/Tomáš Benedikovič

Majer skonštatoval, že NBS nemá kompetenciu bankám odporučiť alebo prikázať, aby zamieňali určité meny. "No NBS v spolupráci s komerčnými bankami situáciu neustále monitoruje a hľadá spôsoby, ako utečencom z Ukrajiny pomôcť v ich neľahkej situácii," dodal. Podotkol tiež, že NBS chápe extrémne náročnú situáciu utečencov, ale centrálna banka zmenárenské služby neposkytuje.

Hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová v pondelok informovala o tom, že od utorka si budú môcť občania Ukrajiny zameniť v Bratislave hrivny za eurá. Neskôr sa k tomuto výmennému miestu pridajú ďalšie v Humennom a Michalovciach. Tam bude možné uskutočniť zámenu hrivien v bezprostrednej blízkosti štátnych hotspotov. Občania Ukrajiny si budú môcť zameniť hrivny do výšky 250 eur na osobu a deň. Pri zámene peňazí bude potrebné, aby občania Ukrajiny predložili svoj platný ukrajinský medzinárodný cestovný pas.

Ministerstvo financií uviedlo, že oceňuje aktivity jednej zo slovenských bánk, ktorá začala iniciatívne riešiť túto problematiku. "Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zároveň minulý týždeň otvoril tému na stretnutí ministrov financií v Bruseli a požiadal o riešenie problému na úrovni Európskej komisie," priblížil tlačový odbor rezortu financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok