Pracovníkom elektrárne v Černobyle umožnili odísť. Ruské jednotky ich tam držali viac než tri týždne

TA3 TASR
21.3.2022 07:02

Niekoľkým desiatkam pracovníkov vyradenej Černobyľskej jadrovej elektrárne na severe Ukrajiny umožnili zo závodu odísť po tom, ako ich tam ruské jednotky viac než tri týždne držali fakticky ako rukojemníkov.

černobyľ, 1140x
TASR/AP

Celkovo 64 zamestnancov, ktorí odišli, podľa správy nahradilo 46 kolegov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do práce. Bližšie podrobnosti o dohode o výmene pracovníkov, o ktorej podľa agentúry AP informoval manažment elektrárne, neboli známe.

Elektráreň Černobyľ nemohlo vyše 200 zamestnancov a príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy opustiť od 24. februára, keď ju v prvý deň invázie na Ukrajinu obsadili ruskí vojaci. Manažment elektrárne pred týždňom informoval, že pracovníci zastavili údržbu a opravy aj vzhľadom na únavu, keďže ich dosiaľ nemohla vystriedať ďalšia pracovná zmena.

Počas tejto situácie došlo v elektrárni v dôsledku bojov v regióne k dočasnému prerušeniu dodávok elektriny. Vyvolalo to obavy z výpadku chladiaceho systému pre tamojšie použité jadrové palivo, hoci experti uviedli, že závažné nešťastie nie je pravdepodobné.

Černobyľská atómová elektráreň bola miestom najzávažnejšej jadrovej katastrofy v dejinách. Výbuch v nej v roku 1986 spôsobil rozptýlenie rádioaktívneho mraku nad Európou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok