Morawiecki chce, aby európski lídri udelili Ukrajine štatút kandidáta na členstvo v Únii

TA3 TASR
21.3.2022 20:46

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii. Informovala o tom agentúra PAP.

Morawiecki v Moldavsku: Poľsko pomôže Ukrajine s výcvikom pilotov stíhačiek F-16
AP Photo/Andreea Alexandru

Ukrajina potrebuje nádej

"Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej," povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

Morawiecki uviedol, že Poľsko má v tejto veci odlišný názor ako Holandsko. Apeloval však na partnerov v EÚ, aby "odvážne" urobili tento prvý krok. "Ukrajina dnes túto nádej potrebuje," zdôraznil s tým, že príslušnú výzvu týkajúcu sa Ukrajiny predloží na najbližšom summite EÚ.

Sankcie voči Rusku

Premiéri diskutovali aj o sankciách EÚ voči Rusku po invázii  na Ukrajinu. Podľa Morawieckého je jednota EÚ v tejto otázke veľmi dôležitá. Ruský prezident Vladimir Putin musí vedieť, že "po každom nasledujúcom vojnovom zločine" budú nasledovať nové sankcie, povedal poľský premiér. Dodal, že s Ruttem hovorili napr. o blokáde všetkých európskych prístavov pre ruské lode, ako aj o sankciách vrátane tých týkajúcich sa ropy a plynu.

Holandský premiér vyjadril pripravenosť reagovať na neprípustné konanie ruského režimu čo najtvrdšie - sankciami alebo dodávkami zbraní Ukrajine. Dodal, že agresia proti suverénnemu a demokratickému štátu je neprijateľná. Podľa Rutteho Putin urobil vážnu chybu, keď začal vojnu na európskom kontinente.

Premiéri oboch krajín vo Varšave hovorili aj o identifikácii a dokumentovaní všetkých ruských vojnových zločinov, aj na základe svedectiev a dôkazov prinášaných vojnovými utečencami. Holandský premiér na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinský ľud za ich boj proti ruským jednotkám. Rutte súčasne prisľúbil, že jeho krajina poskytne zbrane na ochranu vzdušného priestoru Poľska i ďalších spojencov z aliancie NATO.

Pomoc utečencom

Témou rokovaní vo Varšave bola aj pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Poľská Pohraničná stráž v pondelok popoludní oznámila, že od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, prešli poľsko-ukrajinskú hranicu smerom do Poľska 2,125 milióna ľudí.

Morawiecki v súvislosti s týmto počtom utečencov pripomenul, že v rokoch 2015-2016, keď veľa utečencov zo Sýrie zostalo v Turecku, sa Európska komisia rýchlo rozhodla finančne podporiť túto krajinu dvoma tranžami pomoci po tri miliardy eur. Podpora EÚ pre utečencov v Turecku bola prisľúbená výmenou za záväzok, že Ankara zastaví masový prílev migrantov do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok