ONLINE: Biden nazval Putina vojnovým zločincom. Starosta mesta Melitopol bol oslobodený

TA3 TASR ČTK
16.3.2022 06:42

Starosta ukrajinského mesta Melitopol Ivan Fedorov, ktorého údajne pred piatimi dňami zadržali ruskí vojaci, bol oslobodený. Prezidenta Vladimira Putina vyhlásil americký Senát za vojnového zločinca. Udalosti sme s vami sledovali online.

Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 Počet obetí útoku na civilistov v Černihive stúpol na 13. Miestne úrady najprv počas dňa informovali, že ruskí vojaci zastrelili 10 civilistov, ktorí čakali v rade na chlieb.

23:43 Na Ukrajine zatiaľ zahynulo najmenej 103 detí. Oznámil to dnes Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave, ktorý zverejnil na Facebooku.

23:32 Kanada zakázala vstup bieloruských lietadiel do svojho vzdušného priestoru. Oznámil to kanadský minister dopravy Omar Alghabra. Dôvodom je bieloruská podpora ruskej agresie na Ukrajine.

22:57 Pri bieloruskom meste Kalinkavičy bolo odpálených 6 striel. Explózie bolo počul aj v iných mestách v Bielorusku. Na Twitter to uviedol líder bieloruskej opozície Pavel Latuško. Taktiež upozornil, že v Bielorusku údajne počas posledných troch hodín vzlietlo viac ako 30 bojových lietadiel, helikoptér a transportných lietadiel.

22:25 České ministerstvo zdravotníctva plánuje, že v republike vzniknú špeciálne centrá pre zdravotnú starostlivosť o ukrajinských utečencov. Majú fungovať vo fakultných nemocniciach, pričom prvé by mohlo byť otvorené už na budúci týždeň. Rezort tak chce riešiť nápor na starostlivosť, ktorú bežne poskytujú praktickí lekári.

22:21 Mariupoľ dnes opustilo približne 11 000 ľudí. Na sociálnej sieti Telegram to uviedla mestská rada.

22:09 Najväčším problémom pri evakuácii civilistov je nedôvera na oboch stranách. Pre BBC to povedal prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer.

21:58 Brániť Ukrajinu sa vybral aj bývalý tenista Alexandr Dolgopolov. Víťaz troch turnajov ATP Tour sa vrátil do Kyjeva po tom, čo absolvoval týždňový strelecký výcvik.

21:40 Päť ľudí vrátane troch detí zahynulo pri ostreľovaní obytnej budovy v meste Černihiv na severe Ukrajiny ruskými jednotkami. V stredu to oznámila Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie. TASR túto správu prevzala od agentúry AFP.

21:33 Priame rokovanie Zelenského a Putina by sa mohlo uskutočniť v najbližších dňoch. Očakáva to poradca z kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak, ktorý patrí medzi ukrajinských vyjednávačov. Podľa neho je priame rokovanie prezidentov jediná možnosť na ukončenie vojny.

21:29 Ruská primabalerína z moskovského Veľkého divadla (Boľšoj teatr) Oľga Smirnovová opustila Rusko a odišla do Holandska, kde bude vystupovať v tamojšom národnom balete. V stredu to oznámila samotná holandská spoločnosť. Ide o prvého Rusa, ktorý odišiel z tejto svetoznámej ruskej scény z dôvodu vojny na Ukrajine, píše tlačová agentúra AFP.

21:07 Bidenova poznámka, že Putin je vojnový zločinec, je neprijateľnou a neodpustiteľnou rétorikou. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

21:04 Ministerstvo obrany reaguje na medializované správy týkajúce sa obranného systému S-300. Podľa hovorkyne rezortu Martiny Kovaľ Kakaščíkovej sa Slovensko nemôže zbaviť systému protivzdušnej obrany bez adekvátnej náhrady.

20:46 Utečenci z Ukrajiny sa v Dánsku vyhnú zložitému procesu žiadania o azyl. Dánsko dnes v zrýchlenom režime prijalo zákon, ktorý umožní utečencom z Ukrajiny začať v Dánsku pracovať, chodiť do školy a poberať sociálne dávky takmer bezprostredne po príchode do krajiny.

20:32 Rusko zablokovalo prístup k portálu spravodajskej stanice BBC. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že je to iba začiatok odvetných krokov mierených proti médiám.

20:10 Rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora potvrdzuje, že ruská agresia na Ukrajine je neľudská. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

20:07 Biden označil Putina za vojnového zločinca. Šéf Bieleho domu tento termín použil v súvislosti s ruským prezidentom prvý raz.

20:02 Slovensko predbežne súhlasilo s poskytnutím protivzdušných systémov S-300 Ukrajine. Podľa informácií CNN Slovensko chce mať istotu, že systémy budú okamžite vymenené.

19:39 Ruské ministerstvo obrany poprelo bombardovanie divadla v Mariupole. Podľa neho ide o provokáciu, budovu vraj vyhodili do povetria sami Ukrajinci.

19:27 Ukrajinské sily vzali od začiatku invázie Ruska na Ukrajine do zajatia približne 1000 ruských vojakov, informoval v stredu prezident Volodymyr Zelenskyj. Invázia Moskvy v západnom susednom štáte sa začala 24. februára a trvá už tri týždne, pripomenula tlačová agentúra DPA.

19:19 Francúzska vláda v stredu predstavila balík dotácií v hodnote troch miliárd eur, ktorý má firmám pomôcť vyrovnať sa s prudkým nárastom cien elektriny a plynu v dôsledku vojny na Ukrajine.

19:14 Záchranári v Černihive našli telá piatich ľudí vrátane troch detí. Telá sa záchranárom podarilo dostať z trosiek ostreľovanej obytnej budovy.

19:08 V českej zoologickej záhrade sa narodilo mláďa ohrozeného nosorožca ostronosého. Dostalo meno Kyjev ako pripomienku ukrajinského odporu proti ruskej invázii.

18:52 Ruské sily v stredu bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov. S odvolaním sa zástupcu starosta mesta Serhija Orlova to uviedla stanica BBC.

18:44 Renomovaný ruský klavirista Boris Berezovskij šokoval svet klasickej hudby, keď vyzval na zvýšenie tlaku na Ukrajinu prerušením dodávky elektrickej energie do hlavného mesta Kyjev. TASR správu prevzala zo stredajšieho servisu tlačovej agentúry AFP.

18:41 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v stredu odcestoval na hranice s Ukrajinou, kde bude tri dni osobne dohliadať na ochranu a na pomoc utečencom, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na Orbánov status zverejnený v stredu na Facebooku.

18:33 Spojené štáty pošlú ukrajinskej armáde ďalšie protilietadlové a protitankové zbrane a tiež bezpilotné lietadlá, aby sa krajina ďalej dokázala brániť ruskej invázii. Novinárom to dnes povedal prezident USA Joe Biden, podľa ktorého tým jeho administratíva poskytla Ukrajine zbrane za celkom dve miliardy dolárov, pričom polovicu z toho len za posledný týždeň.

18:31 Unesený starosta obsadeného Melitopolu bol oslobodený pri špeciálnej operácii z ruského zajatia, oznámil činiteľ z kancelárie ukrajinského prezidenta.

18:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora, ktorý nariadil Rusku zastaviť vojenské operácie na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

18:22 Svetová zdravotnícka organizácia v stredu upozornila na bezprecedentnú mieru útokov na zdravotnícke zariadenia a ich personál na celom svete – najmä počas vojny na Ukrajine.

18:12 Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill a hlava katolíckej cirkvi pápež František spolu v stredu hovorili o konflikte na Ukrajine, pričom obaja vyzvali na pokračovanie rokovaní o dosiahnutí mieru.

18:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v nedeľu cez videomost prejav v izraelskom parlamente. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP a dodala, že židovský štát sa politicky a diplomaticky snaží balansovať medzi Kyjevom a Moskvou.

17:47 Ukrajina a Rusko vypracovali predbežný mierový plán. S informáciou prišiel denník Financial Times. Plán zahŕňa zastavenie paľby a stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny, ak Kyjev vyhlási neutralitu a prijme obmedzenia týkajúce sa jeho ozbrojených síl. 

17:40 Britská kráľovná odmietla zapožičať historické meče moskovským múzeám. Tri meče zo 17. storočia mali putovať na výstavu o súbojoch, ktorá sa mala konať v Múzeách Moskovského Kremľa. Urobila tak v rámci širšieho kultúrneho bojkotu Ruska kvôli invázii na Ukrajinu.

17:29 Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie poverili v stredu vojenských veliteľov, aby pripravili plány na posilnenie tzv. východného krídla NATO po ruskej invázii na Ukrajine. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:20 Viacerým rozvojovým krajinám hrozí, že budú čeliť krátkodobému nedostatku pšenice. A to v dôsledku ich vysokej závislosti od dodávok z Ukrajiny, ktorú zasiahla ruská invázia. Upozornila na to Svetová banka.

17:12 Počet kyberútokov na české firmy sa v prvom marcovom týždni oproti obdobiu pred začiatkom vojny zvýšil na 1777 týždenne, uviedla firma Check Point.

17:09 Ruský cenzúrny úrad zablokoval na ruskom území web britskej stanice BBC, informoval Interfax. Už predtým ruské úrady zablokovali ruskú službu BBC.

17:06 Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Tiny Kox privítal v stredu rozhodnutie Výboru ministrov Rady Európy o vylúčení Ruskej federácie z doteraz 47-člennej celoeurópskej organizácie.

17:01 Krajiny NATO sú jednotné v rozhodnutí nezriadiť nad Ukrajinou bezletovú zónu. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na dnešnej tlačovej konferencii v Bruseli.

16:54 Korčok ocenil slovenských diplomatov z Kyjeva. Minister zahraničných vecí dnes odovzdal ocenenia slovenskému veľvyslancovi na Ukrajine Marekovi Šafinovi i trom diplomatom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kyjeve.

16:48 Medzinárodný súdny dvor nariadil v stredu Ruskej federácii zastaviť vojenské operácie na Ukrajine, informuje AP.

16:43 Je príliš skoro na zverejnenie potenciálnych dohôd medzi Moskvou a Kyjevom. Tvrdí to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

16:39 Turecký minister zahraničných vecí  Mevlüt Čavušoglu v stredu na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval na ukončenie krviprelievania a okamžité prímerie v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa umožnila evakuácia uviaznutých civilistov vrátane tureckých občanov. Informovala o tom agentúra AP.

16:30 Poslanci holandského parlamentu vyzvali ministerku financií Sigrid Kaagovú, aby vysvetlila, prečo holandské finančné inštitúcie zmrazili doteraz sankcionovaným občanom Ruskej federácie aktíva len za šesť miliónov eur. Uviedol to v stredu spravodajský server DutchNews.nl.

16:22 Na rokovaniach sa seriózne diskutuje o neutrálnom štatúte, tvrdí Lavrov. "Sú konkrétne formulácie, na ktorých sa už podľa môjho názoru blíži dohoda," povedal ruský minister zahraničných vecí v ruskej spravodajskej televízii RBK.

16:14 Veliteľ síl doneckých separatistov, ktorí obliehajú Mariupoľ, Alexander Chodakovskij priznal, že útok na toto dôležité ukrajinské prístavné mesto nejde podľa predstáv ruských agresorov.

15:58 Zelenskyj volal po ďalšej obrannej pomoci svojej krajine aj nových protiruských sankciách, keď dnes z Kyjeva prostredníctvom videohovoru prehovoril k členom amerického Kongresu. Hovoril o potrebe vytvoriť nad Ukrajinou bezletovú zónu, prípadne aspoň poslať jeho brániacej sa armáde sofistikované protiletecké systémy. Tiež vyzval na uvalenie sankcií na všetkých ruských politikov, ktorí sa od invázie na Ukrajinu nedištancovali.

15:48 Ukrajina dokončila proces pripojenia k hlavnej európskej elektrickej sieti. Elektrina tak teraz bude prúdiť oboma smermi, oznámil ukrajinský prezident.

15:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas príhovoru k americkému Kongresu prirovnal ruskú inváziu na Ukrajinu k útoku na americkú základňu Pearl Harbor i pádu dvojičiek Svetového obchodného centra a znova požiadal o vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

15:40 Naša pozícia pri rokovaniach je veľmi špecifická, tvrdí Podoljak. Ukrajinci požadujú prímerie a odchod ruských vojsk. Podľa ukrajinského predstaviteľa je to jediný smer, ktorým sa rokovania môžu uberať.

15:32 Poradcovia ruského a amerického prezidenta spolu prvýkrát od invázie hovorili po telefóne. Moskva volá po diplomacii, Washington vyzval na pokoj zbraní.

15:24 Agresia proti ostatným členským štátom Rady Európy musí mať následky, uviedol v stredu minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v reakcii na rozhodnutie výboru ministrov RE okamžite vylúčiť Rusko z tejto medzivládnej organizácie.

15:15 Národný onkologický ústav v Bratislave poskytuje zdravotnú starostlivosť ukrajinským žiadateľom o azyl aj pacientom so statusom dočasného útočiska, ktorí sa liečia na onkologické ochorenie. Neodkladnú starostlivosť poskytne i tranzitujúcim utečencom. Chce tiež pomôcť a podporiť ukrajinských zdravotníkov.

15:10 Sankcie uvalené Západom na Rusko spôsobili vážne škody naprieč celou svetovou ekonomikou, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin. Vplyv sankcií si podľa neho už všímajú ľudia v Európe aj v USA kvôli rastu cien za pohonné hmoty alebo potraviny.

14:43 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že stretnutie medzi Putinom a Zelenským sa uskutoční len s cieľom uzatvoriť konkrétnu dohodu, píše agentúra Reuters. Voči stretnutiu vraj neexistujú „žiadne prekážky“.

14:34 Všetci utečenci z Ukrajiny by prvých 30 dní po vstupe na územie SR mali mať nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Má to umožniť tzv. Lex Ukrajina, ktorým sa mení aj zákon o zdravotnom poistení. V stredu ho schválila vláda.

14:31 Zelenskyj žiadal od Kongresu USA ďalšiu pomoc v podobe protiruských sankcií. Hovoril aj o potrebe vytvoriť nad Ukrajinou bezletovú zónu, alebo aspoň poslať jeho armáde sofistikované protiletecké systémy. "Vyzývam vás, aby ste urobili viac," povedal ukrajinský prezident.

14:21 Prezident Zelenskyj sa v týchto chvíľach prihovára Kongresu USA. "Práve teraz sa rozhoduje o osude našej krajiny. Či budú Ukrajinci slobodní. Rusko nezaútočilo len na naše mestá, ale zaviedlo brutálnu ofenzívu proti našim hodnotám a právu žiť slobodne," vyhlásil.

14:18 Výbor ministrov Rady Európy rozhodol o okamžitom vylúčení Ruska. Rusko bolo členom Rady Európy 26 rokov. Informoval o tom hovorca rady Jaime Rodriguez Murphy.

13:51 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol tvrdenie o tom, že je pripravený kapitulovať pred ruskými inváznymi vojskami, ktoré sa objavilo vo vysielaní ukrajinskej televíznej stanice 24 Kanal. Podľa Zelenského išlo o "detinskú provokáciu" a ukrajinské úrady uviedli, že za ňou stáli ruskí hackeri, informovala stanica CNN.

13:40 Rusko a Čína pracujú na tom, ako obísť globálny platobný systém SWIFT a prepojiť svije vlastné systémy finančných správ. Podľa agentúry Reuters to uviedol ruský poslanec Anatolij Aksakov.

13:38 Podľa CNN zasiahol granát alebo raketa v stredu ráno skupinu ľudí, ktorí stáli v rade na chlieb v severoukrajinskom meste Černihiv. Reportér na mieste uviedol, že zahynulo najmenej 10 ľudí. Černihiv je obkľúčený a za posledný týždeň zažil opakované ostreľovanie, pričom veľká časť zasiahla obytné štvrte.

13:36 Televíznu vežu v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny zasiahla v stredu raketová paľba ruských inváznych vojsk. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa vyhlásenie ukrajinského telekomunikačného úradu.

13:18 Útoky ruskej armády na Ukrajine sa posúvajú bližšie k našej hranici. Sirény už niekoľkokrát zazneli aj v Užhorode. Obavy z možných útokov majú aj ľudia zo slovenských prihraničných obcí.

Viac sa dozviete aj v našej reportáži:

13:06 Od materských po stredné školy umiestnili od 24. februára okolo 1000 ukrajinských detí. Po rokovaní vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling s tým, že ide o prvotné informácie.

12:46 Ruské sily mali uniesť starostu a zástupcu ukrajinského prístavného mesta Skadovsk, uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Oleksandr Jakovlev, starosta Skadovska, a jeho zástupca Jurij Paljukh boli údajne zajatí ruskou armádou aj podľa informácií miestnych médií.

12:43 Štát zmenil režim na východných hraniciach tak, aby bol pohodlnejší pre utečencov a dobrovoľníkov. Po rokovaní vlády o tom informoval premiér Eduard Heger. Na východných hraničných priechodoch sa ľudia rozdeľujú do troch skupín. Utečenci, ktorí majú z hranice odvoz, tí, ktorí cestujú ďalej, a ľudia ostávajúci na Slovensku bez odvozu. Dostávajú aj informačné letáky s možnosťami odvozu, hovorí Heger.

12:37 Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na "bezpečnostné záruky." Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií. 

12:33 Využívanie slovenského vzdušného priestoru pre civilistov sa môže v súvislosti s vojnou na Ukrajine obmedziť. Návrh na prijatie nevyhnutných opatrení k využívaniu vzdušného priestoru schválila vláda. O aké obmedzenia by mohlo presne ísť, nie je zrejmé vzhľadom na rýchlo meniacu sa situáciu na Ukrajine.

12:20 Slovensko požiada v súvislosti s hromadným prílevom utečencov z Ukrajiny o ďalšiu humanitárnu pomoc zo zahraničia. Vyžiada si ju od medzinárodných organizácií a štátov, ktoré nie sú členskými štátmi mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany. V stredu to schválila vláda.

12:12 Pred ruským veľvyslanectvom na Slovensku sa koná protest, ktorý zorganizovala iniciatíva Mier Ukrajine. Organizátori priviezli aj traktor, ide podľa nich o symbolické gesto. Pred veľvyslanectvom má byť zaparkovaný až do nedele.

Protest pred ruským veľvyslanectvom. TASR/Pavel Neubauer

12:05 Súhrnná suma príspevkov na ubytovanie pre odídencov bude maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa bude cez obec. Vyplýva to z opatrení v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktoré v stredu schválila vláda.

12:03 Delegácia pozostávajúca z premiérov Českej republiky, Poľska a Slovinska sa bezpečne vrátila z Ukrajiny. Na sociálnej sieti Twitter to v stredu predpoludním uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Informovala o tom agentúra Reuters.

11:52 Prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer pricestoval do Kyjeva na plánovanú päťdňovú návštevu Ukrajiny. Maurer v tejto súvislosti poukázal na "obrovské utrpenie civilného obyvateľstva". Podľa neho po intenzívnych virtuálnych rokovaniach s ruskou a ukrajinskou vládou sú dôležité aj osobné kontakty s cieľom porozumieť situácii a poskytovať "nestrannú humanitárnu pomoc". Dodal, že pokračuje v pravidelnom dialógu aj s ruskými vládnymi predstaviteľmi.

11:50 Po začatí vojny na Ukrajine množstvo ľudí odišlo aj z Ruska, ide najmä o podnikateľov, umelcov alebo novinárov. Žurnalistika v Rusku totiž čelí čoraz tvrdším opatreniam, uviedla francúzska televízia RFI. Časť novinárov sa uchýlila do Turecka, odkiaľ chce ísť ďalej do Európy a pokračovať vo svojej práci.

11:32 Spojenecké krajiny organizácie NATO budú aj naďalej pokračovať v posielaní obranných zbraní na Ukrajinu a sú jednotní v podpore Kyjeva, ktorý čelí ruskej agresii. Uviedol americký minister obrany Lloyd Austin po príchode na mimoriadne zasadnutie ministrov obrany Severoatlantickej aliancie.

11:30 Podľa britského premiéra Borisa Johnsona v dohľadnej dobe neexistuje šanca vstupu Ukrajiny do NATO. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v Spojených arabských emirátoch.

11:22 Konflikt na Ukrajine sa dotýka aj Poliakov. Premiér Mateusz Morawiecki vyjadril svoju podporu krajine aj osobnou návštevou Kyjeva. Poľsko okrem iného zažíva najväčší nápor utečencov zo všetkých susediacich krajín. O téme sme sa rozprávali s naším hosťom. Pozvanie do štúdia prijal poľský veľvyslanec na Slovensku Krzysztof Strzałka.

Viac si môžete pozrieť aj tu:

11:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa po ruskej invázii na Ukrajinu stal symbolom odporu a národnej identity. Napísal to v úvodníku stredajšieho vydania denník Financial Times.

Viac si môžete prečítať tu:

11:07 Televízii CNN sa podarilo spraviť rozhovor s tromi ruskými zajatcami v Kyjeve. Vojaci dali jasne najavo, že majú výhrady voči rozkazom, ktoré dostávali a že sú znepokojení utrpením ukrajinských civilistov. Ich slová podľa CNN svedčia o tom, že ruskí vojaci vo vojne s Ukrajinou nechcú byť.

"Nie je to o demilitarizácii Ukrajiny alebo o porážke jej ozbrojených síl. Ničené sú aj mestá obyčajných civilistov," povedal jeden z trojice ruských pilotov. "Ani ja neviem, čo môže ospravedlniť detské slzy, alebo ešte horšie, smrť nevinných ľudí, detí," dodal.

11:03 Ruské jednotky v noci na stredu zaútočili aj na mesto Záporožie, kde sa uchýlili tisícky utečencov z neďalekého obliehaného mesta Mariupoľ. Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch na sociálnej sieti Telegram uviedol, že rakety dopadli do areálu záporožskej železničnej stanice. "Je to po prvýkrát, čo sme v Záporoží zaznamenali útok na civilné objekty," dodal. Útok si nevyžiadal žiadne obete.

10:53 Holandsko a ďalšie členské krajiny NATO budú napriek hrozbám zo strany Kremľa pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine. Uviedla to v stredu holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová, ktorú citovala agentúra Reuters.

10:44 Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou nie sú ľahké, ale je tu nádej na kompromis, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

10:41 Slovensko by mohlo byť nezávislé od ruského plynu najskôr v roku 2027. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. "Prvé prepočty hovoria o tom, že ak by sme sa úplne chceli odstrihnúť od ruského plynu, nahradiť tieto dodávky takým spôsobom, že to nezabolí a bude to komfortné pre naše hospodárstvo, je to možné urobiť najskôr v roku 2027," spresnil.

10:27 Odvážne, symbolické a riskantné, tak hodnotia zahraničné médiá stretnutie premiérov Česka, Poľska a Slovinska s ukrajinským prezidentom Zelenským. Z Ruska prichádzajú komentáre o "krásnom, ale neužitočnom geste".

10:05 Chudoba a extrémna ekonomická zraniteľnosť by hrozila až 90 percentám Ukrajincov v prípade, že sa vojna s Ruskom pretiahne ešte aj do ďalšieho roka, upozornil v stredu Rozvojový program OSN.

"Ak bude tento konflikt zdĺhavý, ak bude pokračovať, budeme svedkami veľmi výrazného zvyšovania miery chudoby," povedal v rozhovore pre Reuters riadiaci pracovník Rozvojového programu OSN Achim Steiner.

10:04 Slovenská vláda by sa mala zaoberať schvaľovaním takzvaného Lex Ukrajina, ktorý má riešiť aj príspevok za ubytovanie utečencov.

9:45 Rusko podľa vicepremiérky Iryny Vereščukovej hrubo porušuje dohody o dočasnom prímerí. Strieľa na kolóny autobusov a miesta pre evakuáciu. Ukrajina zatiaľ nedostala ešte potvrdenie o otvorení humanitárnych koridorov na stredu 16. marca.

9:27 Podľa Ukrajiny zahynul ďalší vysoko postavený príslušník ruských ozbrojených síl. Generálmajor Oleg Miťajev mal zahynúť pri útoku na Mariupoľ. Smrť ďalšieho ruského generálna v pravidelnom nočnom prejave oznámil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho meno ale neuviedol.

9:14 Premiér Eduard Heger neodcestoval do Kyjeva spolu s predsedami vlád Českej republiky, Poľska a Slovinska po konzultácii s bezpečnostnými zložkami. Tie mu to vyslovene neodporúčali. Uviedla to hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

8:56 Pohotovostné služby vo východnej ukrajinskej oblasti Charkov v stredu uviedli, že od začiatku ruskej invázie zahynulo najmenej 500 obyvateľov mesta. Tieto informácie sa zatiaľ ale nepodarilo nezávisle overiť. Rusko naďalej popiera, že by sa zameriavalo na civilistov.

8:50 Do Záporožia dorazilo viac ako tritisíc áut s evakuovanými ľuďmi z Mariupolu, informoval o tom šéf regionálnej správy Oleksandr Starukh. Medzi nimi je aj 772 detí.

8:47 Na hraničných priechodoch z Ukrajiny vybavila polícia za posledných 24 hodín celkom 7977 osôb. Z toho počas noci ich zaevidovali 2626. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Od vypuknutia konfliktu do stredajšieho rána zaregistrovala polícia na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko celkovo 220.892 ľudí.

8:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že mierové rokovania s Ruskom pôsobia už realistickejšie, avšak na vzájomnú dohodu treba ešte viac času. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Stretnutia pokračujú a bol som informovaný, že pozície počas rokovaní už znejú realistickejšie. Ešte je však treba viacej času na to, aby sa prijali rozhodnutia, ktoré budú v záujme Ukrajiny," uviedol Zelenskyj v stredajšom videu pred ďalším kolom rokovaní.

8:27 Fotografie z Kyjeva zverejnila aj agentúra NEXTA. Časť obytnej budovy sa zrútila, podľa doterajších informácií majú byť dvaja ľudía zranení, ďalších sa podarilo evakuovať. Záchranárske práce pokračujú.

8:20 Ukrajina sa pýši bohatým kultúrnym dedičstvom. Je posiata miestami hlbokého historického, umeleckého aj archeologického významu – od pamiatok svetového dedičstva UNESCO, ako je Katedrála sv. Sofie v Kyjeve, až po nádherné príklady kozáckej barokovej architektúry. Aj toto dedičstvo ohrozuje ruská agresia. 

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

8:01 V noci sa stalo terčom ruského ostreľovania aj mesto Charkov, hlásia dve obete a aj zničené obytné budovy.

7:50 Po ruskom ostreľovaní sa časť bytovky v Kyjeve zrútila, fotografie zverejnila Ukrajinska pravda. Z hlavného mesta hlásia aj ďalšie výbuchy.

7:42 Britské ministerstvo obrany zverejnilo svoju pravidelnú správu o situácii na Ukrajine. V tej najnovšej sa uvádza, že ruské sily "zápasia s prekonaním problémov, ktoré pre ne predstavuje ukrajinský terén". Aj naďalej veľký postup nezaznamenali.

7:20 V Kyjeve zasiahli obytnú budovu, informuje ukrajinský The Kyiv Independent. Podľa štátnej pohotovostnej služby boli zatiaľ najmenej dvaja ľudia zranení a 37 ľudí bolo evakuovaných.

7:17 Ako pokračujú boje na Ukrajine? Pozrite sa na krátky súhrn na základe novej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny so sídlom v USA.

  • Kyjev: Ruské sily podnikli v pondelok a utorok rozptýlené útoky na oblasti Irpin a Guta-Mezhyhirksa neďaleko hlavného mesta, za posledných 24 hodín však nepodnikli žiadne väčšie kroky.
  • Mariupoľ: Rusko pokračuje v útokoch na mesto z východu a zo západu.
  • Charkov: Tu má Rusko problém s nedostatkom munície, mesto sa pokúša obkľúčiť.
  • Cherson: Rusi si už nárokovali kontrolu nad týmto regiónom, do kľúčových miest Záporožia a Mykolajiva však nepostúpili.
  • Odesa: Pozemné jednotky tu zatiaľ nie sú, Rusko ešte nie je pripravené spustiť námornú operáciu proti prístavnému mestu.

6:57 Prominentný ruský novinár a bruselský dopisovateľ ruskej televízie NTV Vadim Glusker dal výpoveď, informovalo v utorok internetové vydanie britského denníka The Daily Mail s odvolaním sa ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Podľa vyjadrení prokremeľskej televízie NTV prestal Glusker pracovať ešte "začiatkom marca" a rozhodol sa tak "zo zdravotných dôvodov". NTV je treťou najpopulárnejšou televíziou v Rusku. Vlastní ju ropný gigant Gazprom. 

6:45 Rusko prišlo o takmer 40 percent svojich jednotiek, ktoré nasadilo koncom februára do invázie na susednú Ukrajinu, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

Vo vyhlásení sa uvádza, že jednotky boli buď úplne zničené, alebo stratili svoje bojové schopnosti. Konkrétne počty uvedené neboli a informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

6:30 Rezolúcia Senátu USA, ktorú predstavil republikánsky senátor Lindsey Graham a podporili ju senátori z oboch politických táborov, nabáda Medzinárodný trestný súd v Haagu i ďalšie štáty na vyšetrovanie ruskej armády pre vojnové zločiny počas invázie na Ukrajine.

6:15 Americký Senát v utorok jednomyseľne prijal rezolúciu, ktorou označil ruského prezidenta Vladimira Putina za vojnového zločinca. Podľa agentúry Reuters ide o vzácny prejav jednoty v americkom Kongrese, kde vládne hlboký rozkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok