Budeme svedkami výrazného zvyšovania chudoby? Hrozí až 90 percentám Ukrajincov

TA3 TASR
16.3.2022 09:50

Chudoba a extrémna ekonomická zraniteľnosť by hrozila až 90 percentám Ukrajincov v prípade, že sa vojna s Ruskom pretiahne ešte aj do ďalšieho roka, upozornil v stredu Rozvojový program OSN.

Ukrajina ukrajinci ilu (SITA/AP)
SITA/AP

"Ak bude tento konflikt zdĺhavý, ak bude pokračovať, budeme svedkami veľmi výrazného zvyšovania miery chudoby," povedal v rozhovore pre Reuters riadiaci pracovník Rozvojového programu OSN Achim Steiner.

Najhorším scenárom by podľa jeho slov bol kolaps celej ekonomiky. "A to by v konečnom dôsledku mohlo viesť k tomu, že až 90 percent ľudí bude buď pod hranicou chudoby alebo bude vystavených vysokému riziku chudoby," povedal.

Dodal, že jeho organizácia spolupracuje s vládou v Kyjeve s cieľom odvrátiť ten najhorší scenár, ktorým by bol ekonomický kolaps. Rodinám chcú zaistiť prevody finančnej hotovosti na nákup potravín a základných služieb. 

"Odhadujeme, že rozvoj, k akému došlo na Ukrajine za 18 rokov, sa môže jednoducho vymazať v priebehu 12–18 mesiacov," upozornil Steiner. Pripomenul tiež dôležitosť Ukrajiny pre ekonomiku iných krajín, najmä skupiny afrických štátov, ktorá podľa jeho slov získava tretinu dodávok pšenice z Ukrajiny a Ruska.

Hlavný ekonomický poradca ukrajinskej vlády Oleh Ustenko minulý štvrtok uviedol, že ruské sily dosiaľ v krajine zničili infraštruktúru v hodnote 100 miliárd dolárov a polovica ukrajinských podnikov musela úplne zatvoriť prevádzku.

Ukrajinská ekonomika počas tohto roka podľa očakávaní zaznamená v dôsledku ruskej invázie až desaťpercentný pokles, ale ak bude konflikt pokračovať dlhšie, situácia sa môže dramaticky zhoršiť, uviedol v správe zverejnenej v pondelok Medzinárodný menový fond. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok