Rusi podľa Ukrajiny stratili takmer 40 percent jednotiek, vážna situácia je stále okolo Mariupola

TA3 TASR
16.3.2022 06:56

Rusko prišlo o takmer 40 percent svojich jednotiek, ktoré nasadilo koncom februára do invázie na susednú Ukrajinu, uviedol v stredu ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

Rusi podľa Ukrajiny stratili takmer 40 percent jednotiek, vážna situácia je stále okolo Mariupola
TASR/AP

Vo vyhlásení sa uvádza, že jednotky boli buď úplne zničené, alebo stratili svoje bojové schopnosti. Konkrétne počty uvedené neboli a informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

Najvážnejšia je naďalej situácia okolo obliehaného Mariupola. Ruská armáda sa pokúšala zablokovať mesto od jeho západného a východného okraja, utrpela však "značné straty", uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Ukrajinské úrady informovali, že zhruba 20.000 obyvateľom Mariupola, ktorý leží na pobreží Azovského mora, sa v utorok podarilo dostať do bezpečia, píše DPA.

V utorok dokázalo ohrozené oblasti v celej krajine opustiť takmer 30.000 civilistov, kolóna so zásobami pomoci pre Mariupol však bola ďalej blokovaná ruskými vojakmi, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V oblasti okolo mesta Odesa ostreľovali ruské lode ukrajinské pobrežie, nedošlo však k žiadnemu pokusu o vylodenie, spresnil poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Ukrajinskí a ruskí predstavitelia plánujú v stredu obnoviť rokovania, pripomína DPA. Zelenskyj uviedol, že požiadavky sa stávajú realistickejšími, upozornil však, že potrvá nejaký čas, kým bude môcť byť Kyjev s rokovaniami spokojný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok