Na rozhovoroch s Ukrajinou sa už objavuje praktický duch, myslí si Lavrov

TA3 TASR
16.3.2022 16:58

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že na rozhovoroch s Ukrajinou, ktoré sa teraz zameriavajú na neutralitu tejto krajiny, sa začína objavovať "praktický duch".

Na rozhovoroch s Ukrajinou sa už objavuje praktický duch, myslí si Lavrov
TASR/Michal Svítok

"V súvislosti s bezpečnostnými zárukami sa seriózne diskutuje o neutrálnom štatúte," povedal Lavrov v ruskej spravodajskej televízii RBK. "Sú konkrétne formulácie, na ktorých sa už podľa môjho názoru blíži dohoda," dodal. 

Minister to nespresnil, ale uviedol, že "praktický duch" vynárajúci sa na rozhovoroch "dáva nádej, že sa môžeme v tejto veci dohodnúť".

Hlavný vyjednávač Ruska v poslednom kole rozhovorov s Ukrajinou, ktoré sa začali v pondelok 14. marca a mali pokračovať v stredu, už skôr vyhlásil, že obe strany diskutujú o možnej kompromisnej myšlienke pre budúcu Ukrajinu s menšou, neutrálnou armádou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Diskutuje sa o celej škále záležitostí týkajúcich sa veľkosti armády Ukrajiny," povedal hlavný vyjednávač Vladimir Medinskij, ako uviedli ruské tlačové agentúry.

Ukrajinskí predstavitelia sa zatiaľ k rozhovorom nevyjadrili. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že jeho krajina si uvedomuje, že sa nemôže stať členom NATO. Jej snaha začleniť sa do tejto západnej vojenskej aliancie je pre Moskvu mimoriadne citlivou záležitosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok