ONLINE: Ukrajina a Rusko budú viesť rozhovory aj v pondelok, elektrinu v Černobyle obnovili

TA3 TASR ČTK
13.3.2022 07:05

Rusko začalo prípravy na usporiadanie referenda o založení samostatnej Chersonskej ľudovej republiky. Mestom Ľvov otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov. Rusko zamýšľa samo prevádzkovať Záporožskú jadrovú elektráreň. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Dianie na Ukrajine budeme opäť sledovať zajtra.

23:43 Zelenskyj varuje NATO, že je len otázkou času, kedy Rusko zaútočí aj na územie členov aliancie. Ukrajinský prezident uviedol, že už varoval NATO, že bez preventívnych sankcií Rusko začne vojnu a že Moskva použije plynovod Nord Stream 2 ako zbraň. "Teraz je to už jasné," dodal.

23:27 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že USA odsudzujú ruský útok na Medzinárodné centrum pre udržanie mieru a bezpečnosti. Útok sa odohral blízko poľských hraníc a mal za následok smrť 35 ľudí.

23:06 Predseda vlády Eduard Heger v nedeľu vyzdvihol postoj pápeža Františka, ktorý sa zasadzuje za nastolenie mieru na Ukrajine. "Taktiež mu chcem poďakovať za nasadenie cirkvi na slovensko-ukrajinskej hranici, pretože vidíme, že je veľkým príspevkom," povedal Heger v predvečer stretnutia s pápežom vo Vatikáne.

22:48 Ukrajinský prezident telefonoval aj s prezidentkou Čaputovou. "Dnes som hovorila s prezidentom Zelenským o bezpečnostnej a humanitárnej situácii na Ukrajine. Ruská agresia sa musí zastaviť - vrátane hrozných útokov na civilistov. Neochvejná podpora Slovenska pre všetkých Ukrajincov bude pokračovať," napísala Čaputová na Twitteri.

22:20 Zástupcovia Ukrajiny a Ruska budú viesť v pondelok rozhovory prostredníctvom videokonferencie. Oznámil to v nedeľu večer poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

22:05 Rusko v priebehu dnešného dňa tvrdilo že v meste Javoriv zlikvidovalo približne 180 zahraničných žoldnierov, ukrajinské ministerstvo obrany neskôr tieto tvrdenia Moskvy poprelo.

21:46 Ukrajinskí predstavitelia obvinili Rusko z použitia fosforových bômb v regióne Donbas na východe štátu. Medzinárodné právo zakazuje používanie munície založenej na báze bieleho fosforu v oblastiach husto obývaných civilistami, ale povoľuje ho v otvorenom priestranstve ako krytie pre vojakov.

K ruskému útoku fosforovými bombami došlo v meste Popasna, nachádzajúcom sa približne 100 kilometrov západne od mesta Luhansk, uviedla miestna polícia, podľa ktorej útok spôsobil "požiare a neopísateľné utrpenie".

21:26 Vojnu na Ukrajine cítia aj naše peňaženky. Ceny potravín, ale aj energií a pohonných hmôt naďalej rastú. Opozícia hovorí, že vláda nerobí nič. Tá sľubuje riešenia v najbližších dňoch, 13. dôchodok alebo daňový bonus pre tých, ktorí zarábajú najmenej. Po adresnej, udržateľnej a efektívnej pomoci volá aj prezidentka Čaputová.

21:04 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2.155.052,70 eura. Vláda o tom rozhodla na mimoriadnom online rokovaní v nedeľu večer.

20:54 Škola v dedine Zelenogai, asi 16 kilometrov východne od Mykolajiva, bola zničená ruským vojenským úderom, uviedol regionálny správca Mykolajiva Vitali Kim. Veľká časť školy sa premenila na trosky.

20:52 Miestne úrady v Mariupole v nedeľu večer potvrdili, že konvoj s humanitárnou pomocou do obliehaného mesta stále nedorazil a uviazol v Berdaňsku, ktorí držia Rusi.

20:48 Viac ako 100-tisíc ľudí v Nemecku protestovalo proti ruskej invázii. V Berlíne bolo podľa organizátorov 60-tisíc protestujúcich, v Stuttgarte okolo 35-tisíc, vo Frankfurte nad Mohanom 12-tisíc. Demonštrovalo sa aj v ďalších nemeckých mestách. V Srbsku sa ale naopak uskutočnila demonštrácia na podporu Ruska.

20:34 Útok Ruskej federácie na Ukrajinu ukázal, že Európa môže čeliť bezpečnostným hrozbám, aké boli ešte nedávno nepredstaviteľné. Napriek protestu Rusov proti vojne, boje na Ukrajine pokračujú. Tento konflikt zhodnotil zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš:

20:14 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo podľa údajov OSN najmenej 596 civilistov. Ukrajinská generálna prokuratúra tiež informovala o tom, že medzi mŕtvymi civilistami je aj 85 detí. Podľa OSN je však skutočný počet mŕtvych civilistov oveľa vyšší, pretože informácie prichádzajú s oneskorením a mnoho hlásených prípadov ešte nebolo overených.

20:06 Červený kríž vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu, aby dospeli k dohode o humanitárnej pomoci, pričom varoval, že v Mariupole sa čas kráti. "Ľudia v Mariupole prežili niekoľko týždňov trvajúcu nočnú moru na život a na smrť. Toto sa musí teraz zastaviť. Musí byť zaručená ich bezpečnosť a prístup k jedlu, vode a prístrešku," povedal Peter Maurer, prezident Medzinárodného výboru Červeného kríža.

20:00 Náklady na utečeneckú krízu sa zo dňa na deň zvyšujú. Prejavuje sa to vo všetkých oblastiach. Aj univerzity museli siahnuť na svoje rozpočty. Treba pomôcť ukrajinským študentom. Viaceré školy však avizujú, že majú len na jednorazovú pomoc. Ministerstvo školstva sľubuje podporu. Viac sa dozviete aj v našej reportáži:

19:32 Zelenskyj na sociálnej sieti informoval o telefonáte s britským premiérom Borisom Johnsonom a českým premiérom Petrom Fialom. Podľa svojich slov sa im poďakoval.

19:09 Zbierka pre ukrajinské mesto Sumy opäť spojila obyvateľov Banskej Bystrice a okolia, ktorí počas víkendu priniesli na mestský úrad trvanlivé potraviny a hygienické potreby. Zaplnili nimi tri garáže v objekte magistrátu. Informoval o tom v nedeľu večer na sociálnej sieti banskobystrický primátor Ján Nosko.

18:50 Česko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote minimálne 725 miliónov korún (29 miliónov eur). V diskusnej relácii Českej televízie to v nedeľu povedala ministerka obrany ČR Jana Černochová. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla, bude však vychádzať zo zoznamu vecí, ktoré požaduje ukrajinská vláda.

18:40 Ukrajine sa podarilo obnoviť dodávky elektrickej energie do odstavenej Černobyľskej elektrárne, uviedol to minister pre energetiku Herman Haluščenko. Chladiace systémy by tak mali opäť pracovať v normálnom režime a nie sú potrebné ani záložné zdroje.

18:30 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil ukrajinských vojakov zranených v boji. Liečia sa vo vojenskej nemocnici v Kyjeve. Video zverejnil na sociálnej sieti portál The Kyiv Independent.

18:23 Rusko oznámilo, že pri nedeľňajšom vzdušnom útoku na výcvikové stredisko ukrajinských ozbrojených síl, neďaleko poľských hraníc, zabilo "až 180 zahraničných žoldnierov". Informovala o tom AFP, podľa ktorej nie je možné tieto údaje nezávisle overiť. "V dôsledku útoku bolo zničených až 180 zahraničných žoldnierov a veľké zásoby cudzích zbraní," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

18:16 Novinári už nebudú mať povolený vstup do mesta Irpin neďaleko Kyjeva, povedal starosta mesta Oleksandr Markushyn po tom, čo dnes v meste zomrel americký novinár Brent Renaud.

18:11 Pozrite sa na tie najdôležitejšie udalosti z uplynulého týždňa, ktoré sa týkajú aj Ukrajiny. Všetko podstatné sme zhrnuli v tomto článku:

17:23 Ruský útok na Ukrajinu spôsobil zastavenie produkcie približne polovice neónu, ktorý sa používa pri výrobe čipov. To znamená, že nedostatok polovodičov spôsobený koronakrízou sa môže ešte zhoršiť. 

16:53 Telá ruských vojakov zabitých v bojoch na Ukrajine zapĺňajú márnice v Bielorusku, uviedli miestni obyvatelia pre stanicu Slobodná Európa, ktorá o tejto skutočnosti informovala v noci na nedeľu.

Telesné pozostatky ruských vojakov, ktorí padnú počas "špeciálnej operácie", ako inváziu nazýva Moskva, sú privážané nákladnými vozidlami do bieloruských márnic a následne posielané späť do Ruska vlakom alebo lietadlom, uviedli obyvatelia.

16:36 Spoločnosť čoraz viac rozdeľujú hoaxy, nepravdivé informácie a konšpirácie. Ukazuje nám to pandémia aj vojna na Ukrajine. Budovaniu kritického myslenia a vysvetľovaniu nepravdivých informácií sa venuje viacero projektov, mimovládnych organizácií aj občianskych združení.

Jedným z nich je aj občianske združenie Zmudri.sk, ktoré prevádzkuje rovnomenný webový portál. Hosťami v relácii Štúdio TA3 boli jeho zakladateľ Julián Gerhart a Martina Bolibruchová, vedúca PR, marketingu a videoprodukcie. Viac si môžete pozrieť aj tu:

16:30 Ak Rusko vystrelí na územie štátov NATO, Severoatlantická aliancia zareaguje plnou silou, uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan. Informovala o tom agentúra Reuters. Obavy z možného zásahu štátov aliancie zvýšil mohutný ruský útok na vojenskú základňu v meste Javoriv, ktoré sa nachádza len asi 20 kilometrov od poľských hraníc.

16:23 Od začiatku ruskej invázie bolo v meste Mariupoľ zabitých 2187 ľudí, informovali o tom miestne úrady, píše denník The Guardian. Mesto stále obliehajú ruské jednotky, dochádza jedlo i voda. BBC uviedla, že niektorí obyvatelia vypúšťajú radiátory, aby získali vodu na prežitie. Podľa miestnych úradov za posledných 24 hodín došlo najmenej k 22 bombovým útokom. Na Mariupoľ už bolo zhodených viac ako 100 bômb.

16:17 Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že USA vyvodia voči Rusku „primerané dôsledky“ za smrť novinára. Správy sú podľa neho "šokujúce a desivé". Americkí predstavitelia majú ešte s ukrajinskými predstaviteľmi hovoriť o tom, ako sa to stalo.

16:08 Ruské jednotky sa v rámci obliehania ukrajinskej metropoly Kyjev snažia okrem iných prístupových ciest zablokovať Kyjev aj z východu, informoval v nedeľu ukrajinský generálny štáb armády. Ruské jednotky prekročili cestu E95 v smere na mestá Brovary a Boryspiľ, uviedol generálny štáb s tým, že severozápadne a severovýchodne od Kyjeva Rusi zhromažďujú svoje sily na postup.

15:40 Banskobystrický samosprávny kraj vytvoril pre ubytovanie utečencov z Ukrajiny kapacity na stredoškolských internátoch tak, aby neovplyvnil ubytovanie študentov a vyučovací proces. Pri záujme o ubytovanie je potrebné vopred kontaktovať priamo konkrétne zariadenie. Informoval o tom BBSK na sociálnej sieti a zverejnil voľné kapacity na svojich internátoch k piatku 11. marca.

Na Strednej odbornej škole – Szakközépiskola vo Fiľakove mal kraj 62 voľných miest, obsadených je 22. Na SOŠ Revúca je ubytovacia kapacita 50 miest, obsadené nebolo ani jedno a internát vo Zvolene je obsadený 28 osobami. Zvolenská SOŠ drevárska s kapacitou 43 miest nemala k tomuto termínu obsadené žiadne miesto.

15:13 V juhoukrajinskom prístavnom meste Cherson vyšli v nedeľu do ulíc davy ľudí na protest proti okupácii ruskými silami. Informovala o tom stanica BBC.

14:52 Denník The New York Times uviedol, že americký novinár zabitý v meste Irpiň pri Kyjeve pre neho nepracoval. To predtým tvrdila ukrajinská polícia.

14:44 Z ukrajinských konfliktných zón bolo doteraz koridormi podľa Zelenského evakuovaných na 125-tisíc civilistov, najdôležitejšie je podľa neho pomôcť obliehanému Mariupolu.

14:43 Podľa ruského delegáta pre rokovania s Ukrajinou sa v rozhovoroch dosiahol významný pokrok. O možnom pokroku hovoril aj ukrajinský zástupca.

14:27 Na Rusko a Ukrajinu spoločne pripadá takmer tretina pšenice obchodovanej na svetovom trhu, uviedla agentúra APA na základe údajov Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo z roku 2020. 

14:22 Rusko nasadilo v noci na nedeľu pri útoku na mesto Popasna v Luhanskej oblasti fosforovú muníciu, uviedli ukrajinská ombudsmanka a šéf miestnej polície.

14:16 Najmenej 13 novinárov a 12 ďalších osôb údajne zadržala polícia v nedeľu v ruskom meste Petrohrad počas protestov proti ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom stanica BBC. Stanica sa odvolala na novinára Andreja Okuna, ktorý na sociálnej sieti Telegram uviedol, že policajti "nevysvetlili dôvod zadržania"

13:58 Ruské sily podľa ukrajinskej polície zabili v meste Irpiň pri Kyjeve novinára denníka The New York Times, útok si vyžiadal aj zranenie jeho kolegu.

13:46 Nemecko robí pokroky vo svojich snahách o zníženie závislosti od ruských energií, uviedol nemecký minister hospodárstva a životného prostredia Robert Habeck. Dodal, že najväčšia európska ekonomika by do konca tohto roka mohla byť nezávislá od ropy a uhlia z Ruska. S plynom je to však zložitejšie. Informuje agentúra DPA. 

13:44 Srbsko po kritike zníži počet leteckých spojov s Ruskom. V sobotu to srbskej televízii Pink TV povedal srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbské národné aerolinky Air Serbia pomáhajú Rusom dostať sa z Moskvy do Európy v čase, keď väčšina ostatných leteckých spoločností prestala do Ruska lietať, a pripojila sa tak k sankciám uvaleným kvôli ruskej invázii na Ukrajinu, pripomenula agentúra Bloomberg.

13:28 Pápež František v nedeľu zatiaľ najostrejšie odsúdil vojnu na Ukrajine, pričom uviedol, že táto "neakceptovateľná ozbrojená agresia" a "masaker" sa musia skončiť. Informovali agentúry Reuters a AFP. 

13:22 Pri demonštráciách proti vojne na Ukrajine bolo v Rusku podľa ochrancov ľudských práv zadržaných viac ako 320 ľudí v 27 mestách. Počet zrejme porastie.

13:11 Turecko požiadalo Rusko o pomoc pri evakuácii tureckých občanov, ktorí uviazli v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AFP.

12:55 Ruské jednotky zadržali starostu ukrajinského mesta Dniprorudne Jevhenija Matvejeva. Ide pritom už o druhého ukrajinského starostu, ktorého v priebehu uplynulých troch dní zadržali ruské jednotky. Oznámil to v nedeľu na sociálnej sieti Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Informuje denník The Guardian.

12:15 Plánované nové západné sankcie proti Moskve budú mať ďalší negatívny vplyv na ruské hospodárstvo, tvrdia experti vplyvného nemeckého ekonomického inštitútu Ifo. 

11:57 Poľský prezident povedal, že pokiaľ Putin na Ukrajine použije chemické zbrane, musí sa NATO vážne zamyslieť, ako reagovať. Zmenilo by to podľa neho situáciu.

11:46 Pri ruskom raketovom útoku na ukrajinskú vojenskú základňu v blízkosti Poľska zahynulo 35 ľudí. Novú bilanciu zverejnil gubernátor Ľvovskej oblasti.

11:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril v sobotu večer s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o spôsoboch zastavenia bojov na Ukrajine a snahách Izraela o vyriešenie tohto ozbrojeného konfliktu. TASR správu prevzala od televízie CNN a agentúry DPA, ktoré o tom informovali v nedeľu.

11:42 Ruská centrálna banka rozhodla, že moskovská burza sa neotvorí ani na budúci týždeň. Dôvodom sú západné sankcie proti Rusku pre útok na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

10:56 Bojovníci Luhanskej ľudovej republiky obsadili časti Severodonecku v Luhanskom regióne, ruskí vojaci zničili 3687 ukrajinských vojenských objektov, uviedol ruský rezort obrany.

10:49 Autobus s približne 50 utečencami z Ukrajiny v nedeľu zišiel na severe Talianska z cesty a následne sa prevrátil. Pri nehode prišla o život jedna žena a niekoľko ďalších cestujúcich sa zranilo, nikto z nich vážne. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štátny rozhlas a televíziu. 

10:06 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg očakáva, že boje a humanitárna kríza na Ukrajine sa po viac ako dvoch týždňoch od začiatku ruskej invázie ešte vystupňujú. Informuje agentúra DPA. 

9:36 Hackerská skupina Anonymous, ktorá podnikla kvôli invázii na Ukrajinu niekoľko kybernetických útokov na ruské médiá a úrady, teraz zverejnila odkaz určený Rusom. Vyzvala ich v ňom, aby sa vzopreli prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zosadili ho.

9:25 Podľa guvernéra Ľvovskej oblasti zahynulo pri ruskom raketovom útoku na vojenskú základňu pri hraniciach s Poľskom deväť ľudí. Ďalších 57 ľudí bolo zranených.

9:06 Obyvatelia Spojeného kráľovstva, ktorí ubytujú na minimálne šesť mesiacov utečencov z Ukrajiny, dostanú od štátu príspevok vo výške 350 libier (zhruba 417 eur) mesačne. Oznámila to britská vláda, informovala v sobotu stanica BBC. 

9:01 Do Poľska prišlo od začiatku ruskej invázie 1,675.000 utečencov z Ukrajiny, z toho 79.800 počas soboty, vyplýva z údajov poľskej pohraničnej stráže.

8:36 Za posledných 24 hodín na slovenských hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 10 307 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko od vypuknutia konfliktu je 195 967. Informuje slovenská polícia.

8:12 Kláštor ukrajinskej pravoslávnej cirkvi na východe Ukrajiny bol v sobotu večer vážne poškodený po tom, čo sotva unikol priamemu zásahu delostreleckého granátu. Informovala o tom v noci na nedeľu stanica BBC s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. 

7:14 Ruské sily odpálili v nedeľu ráno najmenej osem rakiet na vojenskú výcvikovú základňu pri meste Javoriv, ktorá sa nachádza asi 50 kilometrov západne od Ľvova a okolo 16 kilometrov od hraníc s Poľskom. Smerom od vojenskej základne bolo vidieť stúpať mohutné stĺpy dymu, píše reportér Guardianu Lorenzo Tondo s odvolaním sa na Ľvovskú regionálnu vojenskú správu. 

7:02 Rusko zamýšľa samo prevádzkovať Záporožskú jadrovú elektráreň a zariadenie chce začleniť pod svoju štátnu firmu Rosatom. V liste Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu to uviedli ukrajinské úrady. Moskva však takýto úmysel odmieta. Ruskí vojaci obsadili jednu z najväčších jadrových elektrární v Európe pred zhruba desiatimi dňami.

7:01 Mestom Ľvov ležiacom na západe Ukrajiny približne 70 kilometrov od poľských hraníc otriaslo v nedeľu ráno niekoľko výbuchov. 

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po prvý raz v dejinách svojej krajiny rozhodol o udelení titulu Hrdina Ukrajiny žene. Oznámil to vo svojom najnovšom príhovore k občanom, ktorý bol zverejnený v nedeľu na stránke president.gov.ua. Informovali televízie CNN a Sky News a agentúra DPA. 

6:59 Deň po zadržaní starostu juhoukrajinského mesta Melitopol Ivana Fedorova ruské okupačné vojská vymenovali v sobotu jeho nástupcu. Stala sa ním Galina Danilčenková, bývalá prorusky orientovaná poslankyňa mestského zastupiteľstva. Informuje  televízia CNN, ktorá sa odvoláva na oznámenie zverejnené na webovej stránke Záporožskej oblasti. 

6:58 Rusko začalo prípravy na usporiadanie referenda o založení samostatnej Chersonskej ľudovej republiky, ktorej centrom by bolo okupované mesto Cherson ležiace na juhu Ukrajiny. Na Twitteri to v sobotu podľa agentúry AFP uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

6:57 Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder odcestoval z Moskvy, kde mal stráviť dva dni v rámci sprostredkovateľského úsilia v rusko-ukrajinskom konflikte. Infomovala stránka nemeckej spravodajskej televízie ntv, ktorá sa odvoláva na denník Bild. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok