Okolo ruských ambasád menia názvy ulíc. Odpor k Putinovi vyjadrila v názve aj krčma

TA3/hm ČTK
13.3.2022 09:00

Ulica prezidenta Zelenského. Ulica ukrajinských hrdinov. Ulica Slobodnej Ukrajiny. To sú len niektoré z nových nápisov, ktoré sa v reakcii na inváziu ruských vojsk na Ukrajinu objavujú v blízkosti ruských veľvyslanectiev po celom svete.

Okolo ruských ambasád menia názvy ulíc. Odpor k Putinovi vyjadrila v názve aj krčma
Profimedia

Napísal o tom spravodajský server The Washington Post. V Spojených štátoch, Litve a ďalších krajinách začínajú ulice v blízkosti ruských veľvyslanectiev po ruskej invázii na Ukrajinu vyzerať trochu inak. Pred ruským veľvyslanectvom vo Washingtone na Wisconsin Avenue v nedeľu vyrástla maketa informatívnej smerovacej dopravnej značky, ktorá vzdáva hold ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Aktivista Claude Taylor pre HuffPost uviedol, že dočasná značka bola vztýčená ako "malý symbolický akt" solidarity s Ukrajinou.

Ulica ukrajinských hrdinov

Zatiaľ čo maketa dopravnej značky vo Washingtone bola symbolickým aktom protestujúcich, niektoré európske krajiny prikročili k oficiálnej zmene súčasnej adresy ruských veľvyslanectiev na svojom území. V litovskom hlavnom meste Vilnius tak teraz nájdete ruské veľvyslanectvo na "Ulici ukrajinských hrdinov" - v stredu tam robotníci zavesili nové tabuľky s názvom ulice v litovčine a ukrajinčine. V Lotyšsku bola cesta vedúca priamo k ruskému veľvyslanectvu oficiálne premenovaná na "Ulicu nezávislej Ukrajiny", uviedol denník Independent.

Tiež v ďalších krajinách sa objavujú výzvy na oficiálne premenovanie ulíc pred ruskými veľvyslanectvami. V Škótsku chce Alex Cole-Hamilton, ktorý vedie škótskych Liberálnych demokratov, premenovať Melville Street v Edinburghu na "Zelenského ulicu". A v londýnskej štvrti Kensington a Chelsea žiadajú aktivisti, aby sa ulica, kde sa nachádza ruské veľvyslanectvo, volala "Zelenského trieda" - ako symbol podpory Veľkej Britániae Ukrajine a jej ľudu.

"Británia musí Putina zosmiešniť pri každej možnej príležitosti," povedala denníku Evening Standard hovorkyňa Liberálnych demokratov pre zahraničné záležitosti Layla Moranová. "Každému, kto ambasádu navštívi alebo s ňou bude v písomnom kontakte, by sme mali pripomenúť Putinovu vražednú a ničivú inváziu na Ukrajinu". Nie je však jasné, či sa tento krok uskutoční. "Zdieľame hnev celého sveta nad Putinovým útokom na Ukrajinu a sme zdesení osudom mužov, žien a detí, ktorí sa ocitli v konflikte. Teraz ale zúfale potrebujú skôr činy ako symboliku," povedal denníku Evening Standard hovorca rady mestského obvodu Kensington a Chelsea.

Z Putinovej krčmy zostala Krčma

Od začiatku invázie sa k ruskému veľvyslanectvu v Londýne schádzali aktivisti, ktorí na tehly rôznofarebnou kriedou píšu odkazy ako "Putin je vrah" a "Nie imperializmu". Ďalší pripevnili na zábradlie pred ambasádu slnečnice - ukrajinskú národnú kvetinu - ako ďalší prejav solidarity.

ruská ambasáda Londýn Profimedia

A nie sú to len názvy ulíc po celom svete, ktoré prechádzajú dočasnými i trvalými úpravami. Obľúbený bar na Jaffskej ulici v Jeruzaleme, kde popíja mnoho Rusov a turistov, sa nedávno premenoval a zmenil názov z "Putinova krčma" len na Krčma.

"Nechceme mať nič spoločné s okupantom," uviedol izraelskému spravodajskému kanálu Chanel 12 jeden z majiteľov krčmy Leonid Teterin. "Odsudzujeme vojnu a podporujeme Ukrajinu a jej ľudí," dodal. Užívatelia sociálnych sietí toto rozhodnutie ocenili. Mnohí však vyjadrili nádej, že majitelia pôjdu ešte ďalej, a premenujú podnik na "Zelenského krčmu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok