ONLINE: Ruskí vojaci takmer zrovnali zo zemou Boroďanku. Anonymous tvrdia, že zablokovali web FBS

TA3 TASR ČTK BBC CNN
5.3.2022 07:12

Rusi sa stále snažia prelomiť obranu Ukrajiny, dobyli Cherson a zasiahli Záporožskú jadrovú elektráreň. Množstvo ľudí z krajiny naďalej uteká. Rusi mali vyhlásiť evakuačné prímerie v dvoch oblastiach, podľa mestskej rady Mariupoľu ho nedodržiavali. Mesto odložilo plánovanú evakuáciu. Udalosti sme s vami sledovali online.

Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:56 Visa podľa Reuters uviedla, že kvôli invázii na Ukrajinu pozastavuje operácie v Rusku. Mastercard už nebude podporovať karty vydané ruskými bankami.

23:35 Ruskí vojaci takmer zrovnali zo zemou Boroďanku. Informovala o tom stanica CNN. Obkľúčenú psychiatrickú liečebňu už vojaci opustili.

22:43 Hekeri zo skupiny Anonymous tvrdia, že zablokovali web FBS. Stránka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby je teraz mimo prevádzky, píše The Kyiv Independent.

22:17 Denis Kireev, člen vyjednávacieho tímu na ukrajinskej strane, bol zabitý. Podľa predbežných informácií ho zlikvidovala Bezpečnostná služba Ukrajiny pre podozrenie z vlastizrady. Informuje NEXTA.

21:53 Putin zjednodušil vstup do Ruska z Doneckej a Luhanskej oblasti. Informuje NEXTA na Twitteri.

21:44 Putin podpísal dekrét o platbách vojenskému personálu a jeho rodinám. Rodinní príslušníci vojaka, ktorý zomrel na Ukrajine alebo v Sýrii, dostanú 5 miliónov rubľov. Zranený vojak - 3 milióny rubľov. Píše NEXTA na Twitteri.

21:28 Zo zahraničia sa domov vrátilo vyše 60-tisíc Ukrajincov. Ukrajinský minister obrany spresnil, že z týchto mužov bude možné vytvoriť ďalších 12 "motivovaných bojových brigád".

21:25 Taliansko bude rokovať s EU komisiou o ruskom plyne. Témou rokovania má byť zavedie cenového stropu.

21:03 Zelensky vyzýva Ukrajincov, aby pokračovali v odpore. V nedávnom prejave pochválil civilistov za to, že sa postavili ruskej okupácii. "Každý meter našej ukrajinskej pôdy získaný protestom a ponižovaním okupantov, je krokom vpred, k víťazstvu.", povedal. Informuje The Kyiv Independent.

20:50 V Kyjeve sa pripravujú na obranu mesta. Informuje NEXTA na Twitteri.

20:43 Britské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Rusko, že prímerie v ukrajinskom meste Mariupol bolo zo strany Moskvy "pravdepodobným pokusom o odvrátenie medzinárodného odsúdenia" a snahou získať čas na preskupenie svojich jednotiek a obnovenie útočných aktivít. 

20:21 Do Česka prišlo už viac ako 38-tisíc utečencov z Ukrajiny. Informuje ČT24.

20:11 Izraelský premiér po rokovaní s Putinom odletel do Berlína. Bennett z Moskvy odcestoval do Berlína na stretnutie s Olafom Scholzom. Podľa vyhlásenia izraelskej vlády rozhovor Bennetta s Putinom trval približne tri hodiny. Jeho návšteva v Moskve nebola vopred avizovaná.

20:04 Puma a Prada tiež pozastavujú svoju maloobchodnú činnosť v Rusku. Nasledujú tak mnoho iných módnych značiek, ktoré tak už urobili.

19:50 V Belgorode došlo k dvom výbuchom.

19:44 Poľsko nikdy neuzná ruskú anexiu územia. Povedal to poľský minister zahraničia. Kroky Moskvy označil za „vojnové zločiny podľa medzinárodného práva“. Informuje NPR na svojom Twitteri.

19:40 Zelensky a Kuleba lobujú za bezletovú zónu nad Ukrajinou. Kuleba v sobotu vyhlásil, že Ukrajina potrebuje na obranu pred ruskou inváziou bojové lietadlá a systémy protivzdušnej obrany.

19:21 Británia analyzuje Ruskom navrhnuté prímerie v Mariupole. Podľa UK bolo pravdepodobne pokusom odvrátiť medzinárodné odsúdenie, píše agentúra Reuters.

19:19 MV SR odmieta, že by sa k nám z Ukrajiny dostali nelegálni migranti. Utečenci, ktorí nemajú ukrajinský pas, odchádzajú podľa rezortu najčastejšie do svojej vlasti alebo pokračujú do iných štátov za rodinnými príslušníkmi.

19:17 Ruské sily na Ukrajine podľa Moskvy pokračujú v rozsiahlej ofenzíve, obsadili niekoľko miest, dedín; zostrelili štyri ukrajinské stíhačky, píše Interfax.

19:06 Izraelský premiér Bennett rokuje s ruským prezidentom Putinom. Ide o prvú návštevu zahraničného lídra v Moskve od ruského vpádu na Ukrajinu.

18:57 Rusko oficiálne ukončilo prímerie pri Mariupole, podľa Kyjeva ho nedodržiavalo.

18:49 Ukrajina bude môcť od nedele dovážať plyn z Poľska, a to aj z poľských terminálov pre skvapalnený zemný plyn (LNG). Oznámil to dnes prevádzkovateľ ukrajinského systému na prepravu plynu GTSOU. Upozornil, že Ukrajina tak bude môcť dovážať plyn už z troch smerov, teda zo Slovenska, Maďarska a Poľska, píše agentúra PAP.

18:18 Rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou budú pokračovať tretím kolom v pondelok. Podľa serveru Ukrajinska pravda to oznámili ukrajinskí vyjednávači.

18:02 Ruské vojská po krátkom prímerí opäť začali ostreľovanie Mariupolu, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Kyjev Moskvu viní, že pokoj zbraní nedodržala.

17:45 V európskych mestách znovu demonštrujú desaťtisíce ľudí proti ruskej invázii na Ukrajinu. Na 25.000 ľudí sa zišlo v Ríme, protesty hlási aj Hamburg.

17:32 V ukrajinských mestách Berďansk a Cherson sa v sobotu konali protesty proti ruskej okupácii. Podľa televízie CNN, ktorá informácie o nich overovala, sa najmenej jedno takéto zhromaždenie konalo v sobotu aj v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

17:20 Zo zhruba šesťdesiattisícového mesta Irpin sa tisíce ľudí snažia utiecť do Kyjeva. Mesto sa nachádza zhruba 25 kilometrov od ukrajinskej metropoly.

17:10 Ukrajinskí obrancovia zostrelili štyri nepriateľské vrtuľníky. Stalo sa to v Mykolajevskej oblasti, píše Ukrajinská pravda.

16:57 Rusi môžu do zahraničia svojim blízkym poslať len obmedzenú čiastku peňazí. Mesačne môžu poslať maximálne zhruba 4500 eur. Rozhodla o tom Ruská centrálna banka.

16:52 Prví zahraniční dobrovoľníci ochotní bojovať vo vojne, prišli na Ukrajinu. Ďalší sa môžu prihlásiť cez webovú stránku, ktorú spustili ukrajinské úrady. Slováci zatiaľ záujem neprejavili.

16:44 Z Košíc odletelo repatriačnými letmi takmer 500 ľudí. Ide prevažne o študentov, ktorí utiekli z Ukrajiny.

16:41 Fínsky železničný operátor posilňuje vlakové spojenie na trati Helsinki – Petrohrad, pretože registruje rastúci záujem Rusov o odchod zo svojej vlasti.

16:22 Z východoukrajinského mesta Volnovacha a blízkych obcí sa v sobotu počas krátkeho prímeria podarilo evakuovať len asi 400 ľudí. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom informovala spravodajská stanica BBC. 

16:04 Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung pozastavil svoje dodávky do Ruska. Samsung je jednotkou na ruskom trhu s mobilnými telefónmi, píše Reuters.

15:56 Švédsko a Fínsko chcú posilniť bezpečnostnú spoluprácu. V posledných dňoch sú občania oboch krajín podľa prieskumov viac naklonení možnosti, že vstúpia do NATO. Zmena nastala po začatí konfliktu na Ukrajine.

15:52 Z útoku na štáb Sky News je podozrivá ruská prieskumná jednotka. Novinár britskej televíznej stanice Sky News pokrývajúci vojnu na Ukrajine utrpel v Kyjeve strelné zranenie.

15:43 Pri Voznesensku pristáli ruskí výsadkári. Nachádza sa tam ďalšia jadrová elektráreň. Do vojenskej operácie sú zapojené aj 4 ruské vrtuľníky. Z mesta hlásia ťažké boje, píše na Twitteri Visegrád 24.

15:34 V Mariupole zbierajú snehovú a dažďovú vodu. Mesto nemá elektrinu, kúrenie ani mobilné pripojenie. Túto noc bolo ostreľovanie tvrdšie a bližšie k mestu. Podľa svedkov bolo raketami zničených viacero obchodov s potravinami. Lekárňam dochádzajú lieky, píše BBC.

15:19 Akákoľvek krajina, ktorá vyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou sa priamo zapojí do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, vyhlásil v sobotu ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

14:59 Ukrajina spustila webové stránky pre cudzincov, ktorí sa chcú v rámci medzinárodnej légie zapojiť do obrany krajiny proti ruskej vojenskej agresii. Oznámil to dnes úrad ukrajinského prezidenta. Všetky potrebné praktické informácie nájdu záujemcovia o službu v légii na stránke fightforua.org.

14:36 Z mesta Volnovacha stihli evakuovať len 400 ľudí. Dôvodom je, že humanitárny koridor netrval dlho, keďže ruské sily porušili dočasné prímerie, informuje The Guardian.

14:18 USA prisľúbili na humanitárnu pomoc v Poľsku a na Ukrajine 2,75 miliardy dolárov. Šéf diplomacie USA poďakoval Poľsku za bezpečnostnú podporu Ukrajiny.

13:58 Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyzval na ďalšie sprísnenie sankcií uvalených na Rusko vrátane odrezania všetkých ruských bánk od medzibankového platobného systému SWIFT. Uviedol to po stretnutí s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska. Informovala agentúra AP.

13:24 Ruské aerolinky Aeroflot zrušia od 8. marca všetky lety do zahraničných destinácií okrem Bieloruska, oznámila firma podľa agentúry TASS.

13:22 Takéto sú straty na strane ruskej armády podľa ukrajinských ozbrojených síl:

13:13 Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell sa otvorene vyjadruje v prospech Číny ako sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA. "Neexistuje alternatíva. My (Európania) nemôžeme byť sprostredkovateľmi. A nemôžu to byť ani USA. Kto teda iný? Musí to byť Čína, o tom som presvedčený," povedal Borrell v rozhovore pre španielsky denník El Mundo. 

13:01 Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu z tejto krajiny utieklo do zahraničia zhruba 1,5 milióna ľudí. Uviedla to Medzinárodná organizácia pre migráciu.

12:34 Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine hasiči pomohli previezť z hraničných priechodov viac ako 12.500 utečencov. Informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru. 

12:23 Intenzita ruských leteckých a delostreleckých útokov na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín v porovnaní s predošlými dňami znížila. Podľa agentúry DPA to v sobotu oznámilo na Twitteri britské ministerstvo obrany. 

12:04 Evakuácia civilistov z Mariupoľu bola podľa mestskej rady odložená. Rada uvádza, že ruská strana nedodržiava dočasné prímerie. Hovorí sa, že obyvatelia by sa mali rozptýliť a nájsť si úkryt. Čoskoro budú poskytnuté ďalšie informácie. Informovalo BBC. 

11:30 Rusi nedodržiavajú prímerie pozdĺž celej trasy na evakuáciu civilistov. Reuters informuje, že to tvrdí mestská rada Mariupoľu. BBC aktuálne uviedlo, že mesto stále ostreľujú ruskí vojaci. "Rusi nás naďalej bombardujú a používajú delostrelectvo. Je to šialené," povedal zástupca starostu Serhij Orlov.

11:07 Evakuácia Mariupoľu sa už začala. Autobusy dokážu odviezť okolo 7-tisíc ľudí. Štartovať budú z troch rôznych miest. Cieľom cesty je Záporožie. Evakuačné prímerie má trvať od 8.00 do 15.00 h SEČ. BBC tiež informuje, že je povolená aj súkromná doprava, vlaky však nemožno využiť, keďže Rusi zničili železničnú infraštruktúru.

10:32 Bezpečnostná rada OSN v pondelok opäť absolvuje mimoriadne zasadnutie v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu. V noci na sobotu o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje. 

10:28 Minister zahraničia Spojených štátov Antony Blinken je presvedčený, že Ukrajina môže časom vo vojne s Ruskom zvíťaziť. Nie je však podľa neho jasné, ako dlho bude konflikt trvať, povedal v piatok v rozhovore so stanicou BBC. Obáva sa však možného vyhrotenia bojov. USA tiež chcú zabrániť prípadnému rozšíreniu konfliktu za hranice krajiny, uviedol Blinken.

10:18 Do Poľska v piatok prišlo viac ako 106-tisíc ľudí z Ukrajiny. Je to najviac od začiatku ruskej invázie. Celkovo je v Poľsku 787 300 utečencov z Ukrajiny.

10:12 Americká stajňa F1 Haas ukončila kvôli útoku na Ukrajinu zmluvu s ruským pilotom Nikitom Mazepinom a hlavným sponzorom, ktorým bola spoločnosť Uralkali.

10:03 Ukrajina tvrdí, že Rusko prišlo od začiatku invázie o zhruba 10-tisíc vojakov. Číslo ale nemožno nezávisle overiť. Vlastné straty Kyjev neuvádza.

9:45 "Za posledných 24 hodín sme na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 11 208 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu 101 529," informuje rezort vnútra. 

9:28 Bratislava pripravuje zriadenie veľkokapacitného centra pomoci. Oznámil to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že sa chystajú aj na scenár, keď v meste bude nutné ubytovať rádovo tisícky ľudí z Ukrajiny.

9:17 Zo zahraničia sa vrátilo 66.224 Ukrajincov, aby sa zapojili do bojov proti ruskej armáde. Povedal to ukrajinský minister obrany Reznikov.

8:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vedie boj svojej krajiny proti ruskej invázii, v sobotu prostredníctvom videomostu vystúpi s prejavom pred americkým Senátom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného amerického zákonodarného činiteľa. 

8:39 Ukrajinské ministerstvo obrany uvádza, že počas invázie bolo zničených 39 ruských lietadiel a 40 vrtuľníkov.

8:29 Počas ruského leteckého útoku na dedinu Marchalivka zomrelo šesť ľudí vrátane dieťaťa. Dedina sa nachádza blízko hlavného mesta Kyjev, informuje NEXTA na Twitteri.

7:56 Ruské vojská na Ukrajine od 8:00 SEČ zastavia paľbu, aby umožnili prechod civilistov humanitárnymi koridormi z miest Mariupoľ a Volnovacha. Podľa ruských agentúr to v sobotu oznámilo ruské ministerstvo obrany.

7:20 Telegram zablokuje ruské štátne médiá v Európe. Menovite ide o RT, píše BBC. Aplikácia sa stala hlavným zdrojom informácií a dezinformácií v Rusku aj na Ukrajine. Predstavitelia EÚ ju údajne varovali, že sa používa "ako prostriedok vojnovej propagandy".

7:11 Sankcie uvalené na Putinov režim tvrdo dopadli na všetky sféry života v Rusku. Finančné straty utrpeli aj ruskí miliardári. Tí podľa agentúry Bloomberg prišli za niekoľko dní trvania konfliktu spoločne o majetok v hodnote vyše 80 miliárd amerických dolárov.  

7:06 V troskách zbombardovanej obytnej budovy v ukrajinskom meste Boroďanka neďaleko Kyjeva zrejme po stredajšom raketovom útoku uviazlo až 100 ľudí. Informovala o tom v piatok spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na Štátnu službu Ukrajiny pre mimoriadne situácie. 

7:05 Ukrajinské strategické prístavné mesto Mariupol je po niekoľkých dňoch "bezohľadných" útokov pod "blokádou" ruskej armády. Oznámil to v sobotu jeho starosta a vyzval na vytvorenie humanitárneho koridoru. 

7:03 Desaťtisíce ľudí vyšli v piatok večer do ulíc Prahy, žiadali mier a vyjadrovali odpor proti invázii Ruska na Ukrajinu. Menšie zhromaždenia sa konali aj v iných českých mestách. Informácie priniesol webový spravodajský portál Novinky.cz, ako aj tlačová agentúra DPA. 

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok skritizoval Severoatlantickú alianciu za to, že rozhodla o nevyhlásení bezletovej zóny nad Ukrajinou. Prezident dodal, že Aliancia vedela o pravdepodobnosti ruskej agresie, informuje tlačová agentúra AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok