Rusko vyhlásilo v dvoch územných oblastiach evakuačné prímerie. Úrady to chcú využiť na dodávky jedla a liekov

TA3 ČTK
5.3.2022 09:23

Ruská armáda dnes od 8:00 SEČ vyhlásila pokoj zbraní pri východoukrajinských mestách Mariupoľ a Volnovacha. Moskva tak umožní civilistom odísť z oblastí, ktoré jej vojaci obkľúčili. Miestne úrady chcú humanitárne koridory využiť na dodávky jedla alebo liekov. Kyjev s ich vznikom súhlasí, povedal podľa agentúry TASS zástupca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Rusko vyhlásilo v dvoch územných oblastiach evakuačné prímerie. Úrady to chcú využiť na dodávky jedla a liekov
TASR/AP

Zástupcovia mestskej správy Mariupolu uviedli, že civilisti budú z mesta môcť odchádzať medzi 10:00 a 15:00 SEČ. Bezpečná cesta povedie smerom na severozápad do Záporožia. Zhoda na vytvorení humanitárnych koridorov bola jediným výsledkom štvrtkového druhého kola rokovaní ukrajinských a ruských vyjednávačov.

Ruské jednotky Mariupoľ od začiatku invázie obkľúčili a starosta mesta Vadym Bojčenko v piatok varoval, že v meste nie je voda, teplo ani elektrina a že dochádzajú zásoby jedla. Vznik humanitárneho koridoru podľa neho poskytne príležitosť na opravy dôležitej infraštruktúry, ako sú mobilné siete alebo rozvody elektriny a vody. "Tiež bude možné zaistiť pre Mariupoľ potraviny a najdôležitejšie lieky," povedal na telegrame. V Mariupoľe žije asi 400-tisíc obyvateľov, vo Volnovache, ktoré leží severne od tohto prístavu, asi 22-tisíc.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko podľa agentúry Unian povedal, že Kyjev zatiaľ nedostal od Moskvy bezpečnostnú garanciu pre humanitárne koridory.

Rusko začalo minulý štvrtok na Ukrajinu rozsiahlu inváziu, ktorú Moskva nazýva "zvláštnou vojenskou operáciou". Ruská armáda tvrdí, že pri útokoch na ukrajinské mestá mieri len na vojenské ciele napriek rozsiahlym svedectvám o útokoch na obytné budovy a inú civilnú infraštruktúru.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Berlína v piatkovom telefonáte s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že sa ďalšie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom možno uskutoční cez víkend. Presný termín prípadných rozhovorov je zatiaľ nejasný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok