O majetok prišli aj miliardári, voči ktorým sankcie namierené neboli. Straty sú veľmi podobné

TA3
5.3.2022 07:00

Sankcie uvalené na Putinov režim tvrdo dopadli na všetky sféry života v Rusku. Finančné straty utrpeli aj ruskí miliardári. Tí podľa agentúry Bloomberg prišli za niekoľko dní trvania konfliktu spoločne o majetok v hodnote vyše 80 miliárd amerických dolárov. Ako doplatili bohatí Rusi na sankcie? O téme sme hovorili s ekonomickým analytikom a spolupracovníkom týždenníka Trend Tomášom Mikulíkom.

O majetok prišli aj miliardári, voči ktorým sankcie namierené neboli. Straty sú veľmi podobné
TASR/AP

Presné čísla nie sú

Ako povedal Mikulík, študovanie sankčných zoznamov je zložité. V hre sú americké aj európske sankcie, ktoré sa väčšinou zlaďujú. Mikulík zdôraznil, že sankcie sa netýkajú všetkých ruských miliardárov, ale skôr blízkych spolupracovníkov Vladimira Putina či bezpečnostných dôstojníkov a hovorcov.

"Niektorí miliardári sú zasiahnutí sankciami, niektorí nie sú. Ale keď som to porovnával, ich ekonomické straty sú veľmi podobné," povedal analytik. "Piati najväčší miliardári v Rusku majú majetok okolo 25 až 29 miliárd dolárov. Všetci prišli o viac než 4 miliardy, straty sú veľmi podobné," skonštatoval.

"Čo sa týka ekonomických strát, miliardári sú si takmer rovní, vyzerá to, že prišli približne o 20 percent majetku počas prvých dní. Ale v skutočnosti nikto nevie, ako na tom sú, pretože ruskí miliardári navýšili množstvo kapitálu na londýnskej burze, ktorá momentálne vymazáva firmy, ako sú Gazprom, Lukoil alebo Sberbank z londýnskej burzy. To znamená, že tie firmy padli o 99 percent a prestali sa obchodovať," priblížil Mikulík. 

Toxická ropa

Moskovská burza je už zavretá niekoľko dní a keďže na Ukrajine stále zúri vojna, nedá sa vôbec povedať, či bude zavretá ešte najbližší týždeň alebo mesiac, povedal Mikulík. "Toto nikto nevie, títo miliardári ozaj nevedia, v akom stave a na akej hodnote je ich majetok. Osobne si myslím, že to je teraz ich posledná starosť," vyjadril sa Mikulík.

Podľa Mikulíka momentálne miliardárov zamestnáva najmä snaha udržať fungovanie firiem. Napríklad Sberbank musela odovzdať licenciu, pretože finančný systém ju vyradil. Ruské ropné spoločnosti zase majú problém predať ropu. Na tú síce nie sú uvalené sankcie, ale obchodníci sa správajú, ako keby boli, ako keby ruská ropa "bola toxická".

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok