Rusko podľa Moskvy pokračuje v rozsiahlej ofenzíve na Ukrajine

TA3 ČTK
5.3.2022 19:30

Ruské sily na Ukrajine pokračujú v rozsiahlej ofenzíve, obsadili niekoľko miest a dedín a zostrelili štyri ukrajinské stíhačky. Na tlačovom brífingu to dnes oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, informovala agentúra Interfax.

ONLINE: Do bojov v Kyjeve sa zapojil Kličko aj Porošenko. Putin vyzval ukrajinských vojakov, aby zvrhli vládu
TASR/AP

Údaje o stratách zverejňované oboma stranami nemožno nezávisle overiť.

"Jednotky ruských ozbrojených síl postupujú na širokom fronte," uviedol Konašenkov. Vojská podľa neho prevzali kontrolu nad siedmimi sídlami v Záporožskej oblasti, ďalšie dediny dobyli vojaci samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DLR).

Ruské vzdušné sily sa neďaleko Žytomyru, zhruba 100 kilometrov západne od Kyjeva, stretli s ukrajinskými lietadlami. Podľa Konašenkova zostrelili štyri ukrajinské stíhačky SU-27. Agentúra TASS uviedla, že ruské jednotky od začiatku konfliktu na Ukrajine zničili 69 nepriateľských lietadiel na zemi a 21 vo vzduchu.

"Celkom bolo od začiatku operácie zničených 2119 ukrajinských vojenských zariadení," dodal Konašenko. Moskva od svojho vpádu na Ukrajinu z minulého týždňa tvrdí, že ide o špeciálnu vojenskú operáciu s cieľom túto krajinu "denacifikovať" a demilitarizovať. Odmieta, že by útočila na civilistov. To rozporuje Ukrajina aj západné krajiny, ktoré kvôli invázii na Rusko uvalili tvrdé hospodárske sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok