Evakuácia Mariupoľu sa odkladá, útoky z ruskej strany údajne neprestávajú

TA3 TASR
5.3.2022 11:54

Úrady juhoukrajinského mesta Mariupoľ sa v sobotu rozhodli odložiť plánovanú evakuáciu civilného obyvateľstva, pretože ruské vojská údajne nedodržiavajú dohodnuté dočasné prímerie. Informovala o tom agentúra AFP.

Charkov zasiahla kazetová munícia, myslia si experti
TASR/AP

"Vzhľadom na skutočnosť, že ruská strana nedodržiava prímerie a pokračuje v ostreľovaní jednak samotného Mariupoľu a aj jeho okolia, ako aj z bezpečnostných dôvodov bola evakuácia civilného obyvateľstva odložená," uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo v sobotu ráno, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupoľ na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

Ukrajinská vláda uviedla pre agentúru Reuters, že plánuje z Mariupoľu evakuovať približne 200-tisíc ľudí a z mesta Volnovacha 15-tisíc. Mariupoľ sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450-tisíc obyvateľov. Mesto, ostreľované ruskými silami, je fakticky odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok