ONLINE: Ťažké boje neutíchli ani v noci, Ukrajina zatiaľ odoláva. Rusi zasiahli sklad ropy

TA3 TASR ČTK
26.2.2022 06:53

Ruská invázia na Ukrajinu pokračuje. Boje neutíchli ani v Kyjeve a jeho okolí. Podľa britskej stanice BBC otriasli mestom viaceré explózie. Zelenskyj odmietol ponuku USA na evakuáciu z Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

2:00 ONLINE o situácii na Ukrajine sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť v ranných hodinách. Ďalšie informácie nájdete v rýchlom spravodajstve iSekunda.

1:44 Podľa vyhlásenia ukrajinskej armády zastavili ťažký ruský útok pri Charkove. Ruským jednotkám sa ale naopak podarilo postúpiť pri meste Cherson na juhu. Tieto informácie však nebolo možné podľa agantúry DPA nezávisle overiť.

1:42 Bývalý šampión Kličko natočil emotívne video, v ktorom prosí o pomoc pre Ukrajinu. Brat starostu Kyjeva Vitalija žiada o intervenciu a zastavenie vojny. Video, ktoré nakrútil, sa stalo virálnym a obletelo celý svet.

1:30 Satelitné snímky, ktoré priniesla agentúra Reuters, ukazujú presun ruských síl pri ukrajinskú vodnú elektráreň.

1:28 Ukrajinské ozbrojené sily čelia útokom na mnohých miestach, informuje portál ČT24 s odvolaním sa na agentúru DPA. Bojuje sa pri Charkove, Chersone či v Luhanskej oblasti.

1:20 Z horiaceho ropného skladu v meste Vasilkiv unikajú do ovzdušia škodlivé látky, mesto je niekoľko kilometrov od Kyjeva. Ukrajinský parlament varoval občanov, že ruskí vojaci spôsobili ekologickú katastrofu, píše český Deník N.

1:17 Agentúra NEXTA zverejnila aj video z explózie zásobníka ropy.

1:09 V Charkove podľa agentúry NEXTA horí po útoku plynovod. Kyjev odoláva masívnej paľbe, ľudia sa ukrývajú, v meste platí až do rána zákaz vychádzania.

1:01 Satelitný systém Starlink od Elona Muska poskytujúci prístup na internet je teraz aktívny na Ukrajine. Mohlo by to byť užitočné, ak by ruské útoky internet destabilizovali.

00:34 Ruská federácia v nedeľu uzatvorila svoj vzdušný priestor pre lety prevádzkované dopravcami z Lotyšska, Litvy, Slovinska a Estónska.

00:29 V meste Vasilkiv horí sklad ropy, informovala o tom NEXTA s odvolaním sa na starostku mesta. Sklad zasiahla ruská raketa, k nebu stúpa hustý dym.

23:59 V Kyjeve rozžiarili oblohu na niekoľko minút dve masívne explózie, píše CNN. Výbuch mal nastať približne 20 kilometrov od centra hlavného mesta. Druhá explózia otriasla západným Kyjevom.

23:40 Kyjev je pod paľbou. V centre je aj ukrajinský novinár Kostya Batozski, ktorý nám opísal, čo sa tam deje.

23:33 Medzinárodná sieť hackerov Anonymous uviedla, že ovládla štátne ruské televízie.

23:32 Západní spojenci tiež obmedzia možnosť bohatých Rusov kupovať si občianstvo v iných krajinách. "Zaväzujeme sa konať proti ľuďom a subjektom, ktoré napomáhajú vojne na Ukrajine a škodlivým aktivitám ruskej vlády," uvádza sa vo vyhlásení EÚ, Francúzska, Nemecka, Talianska, Spojeného kráľovstva, Kanady a Spojených štátov.

23:26 Európska komisia navrhuje lídrom členských krajín vyradiť určitý počet ruských bánk z globálneho systému SWIFT, ktorý je kľúčovým pre medzinárodné finančné transakcie. Oznámila to šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová, ktorá označila postup ruskej armády za barbarský čin.

23:19 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu naliehal na Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka, aby "požadoval čo najrýchlejšie stiahnutie ruských jednotiek" z územia Bieloruska. Podľa agentúry AFP táto Macronova žiadosť zaznela v ich spoločnom telefonáte.

23:13 Premiér Eduard Heger sľúbil počas telefonického rozhovoru s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským, že Slovensko podporí vstup Ukrajiny do Európskej únie. Predseda vlády to uviedol na sociálnej sieti. Heger v sobotu večer zavolal ukrajinskému prezidentovi, aby ho informoval o ďalšej vládou schválenej pomoci pre Ukrajinu.

23:01 Podľa informácií TA3 je hlavné mesto Ukrajiny pod masívnou paľbou.

22:58 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal obvinil Rusko z vojnových zločinov po tom, čo sa zameralo na civilné ciele a povedal, že Moskva bude musieť čeliť "vojenskému tribunálu". Premiér povedal, že Rusko zámerne útočí na civilnú infraštruktúru, pretože „zlyháva“ vo svojej ofenzíve.

22:31 Ukrajina uzatvára svoje hranice s Ruskom a Bieloruskom, píše CNN. Oznámil to ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

22:18 V Kyjeve sa opäť spustili letecké sirény. Mesto sa pripravuje na ďalšiu noc ruských útokov.

22:13 Vo večernom vysielaní sme sa spojili aj s redaktorom na Ukrajine Máriom Porubcom, ktorý smeruje bližšie ku Kyjevu a aktuálne je v Ternopile. Mnohí ľudia podľa jeho slov nevedia, čo s nimi bude a niektoré príbehy sa naozaj ťažko počúvajú. Uviedol však aj to, že ukrajinská armáda bojuje statočne a to mnohým dáva nádej, že to dobre dopadne.

21:47 Zelenskému volal aj pápež, ktorý vyjadril svoju bolesť nad utrpením napadnutej krajiny. Podporu Ukrajine vyjadrili aj britský princ William s manželkou Kate. Na Twitteri napísali, že stoja na strane Ukrajincov, ktorí statočne bojujú za svoju budúcnosť.

21:42 Generálny tajomník OSN António Guterres povedal v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že bude pracovať na zvýšení humanitárnej pomoci Ukrajine, ktorú napadlo Rusko. Zelenskyj po telefonickom rozhovore s Gutteresom na Twitteri napísal, že požiadal šéfa OSN, aby Rusku odobrali právo hlasovať v Bezpečnostnej rade OSN a tak ho potrestali za napadnutie Ukrajiny.

21:40 Z ukrajinského Čopu v nedeľu 27. februára skoro ráno vypraví česká Arriva s podporou Železničnej spoločnosti Slovensko evakuačný vlak. Nástup do vlaku by mal byť o 05.00 h, vypravený bude zhruba do 09.00 h. "Vstup do vlaku je voľný pre občanov Ukrajiny," upozornil dopravca. Cestujúci musia mať pri sebe identifikačný doklad s fotografiou.

21:32 Vládny kabinet sa mimoriadne zíde aj v nedeľu. Rokovať začne od 13.30. Prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu navštívi obec Ubľa, v ktorej sa nachádza hraničný priechod s Ukrajinou. Odovzdá aj materiálnu pomoc.

21:24 Pozrite si aj celé mimoriadne Štúdio TA3, v ktorom sme s politológom Jurajom Marušiakom diskutovali o situácii na Ukrajine a o tom, čo nás ešte môže čakať.

21:08 Zelenskyj hovoril aj s českým premiérom Petrom Fialom o situácii na Ukrajine. Obsahom rozhovoru bola konkrétna pomoc, bližšie informácie ale neuviedol. Rozhovor potvrdil aj český premiér. "Priateľom musíme pomáhať. Uistil som ho, že na Českú republiku sa Ukrajina môže spoľahnúť," spresnil Fiala.

21:00 Rusko kontroluje niektoré časti územia, väčšie mestá sú však zatiaľ pod kontrolou Ukrajiny. Vojská sú na severe, východe a juhu pričom raketové útoky a delostrelectvo uvoľňujú cestu postupujúcim ruským silám. Informácie a grafiku prinieslo britské BBC.

Zdroj: BBC

20:48 Prvé hotspoty budú zriadené v priebehu nedele v štyroch obciach na východe Slovenska - Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Pre vojnových utečencov z Ukrajiny zabezpečia prvú pomoc. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

20:43 Ľudia na slovensko-ukrajinských hraniciach dlho čakajú, informoval redaktor TA3 Peter Revús s tým, že Ukrajincov zrejme ešte bude pribúdať. Pomáhajú im mnohé organizácie, zabezpečujú najmä teplé jedlo i deky.

20:39 O 22.00 sa v spravodajstve Televízie TA3 opäť naživo spojíme s našim štábom, ktorý je od štvrtka vo vojnovej Ukrajine. Redaktor Mário Porubec a kameraman Tomáš Galamboš sú v týchto chvíľach v Ternopile, meste, ktoré leží v západnej časti Ukrajiny.

Štáb TA3 na Ukrajine. TA3

20:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal sobotňajšie rozhodnutie Nemecka poslať Ukrajine zbrane na boj proti ruskej invázii. "Nemecko práve oznámilo dodanie ručných protitankových granátometov a rakiet typu zem-vzduch triedy Stinger. Pokračujte, kancelár Olaf Scholz!" napísal Zelenskyj na Twitteri.

20:19 "Mariupoľ očakáva veľký ruský úder zo všetkých smerov," uviedol v rozhovore v priamom prenose na TA3 náš spolupracovník a český novinár Martin Dorazín. Podľa neho čaká mesto osudová a zrejme jedna z najťažších nocí. Časť mesta už nemá elektrinu, niekde nemajú ani vodu.

20:15 "Charkov je veľmi relevantné centrum," reagoval politológ Marušiak v TA3 na to, že sa tam odohrávajú boje. Ide o druhé najväčšie ukrajinské mesto, významné priemyselné centrum, ktoré má podľa neho pre Rusov aj symbolický význam.

20:07 "S takýmto scenárom ruská strana nepočítala," uviedol v mimoriadnom Štúdiu TA3 politológ Juraj Marušiak. Podľa neho však Rusko poslalo do prvej línie mladých, nie veľmi vycvičených vojakov základnej služby. Očakáva, že čoskoro pošle kvalitnejšie sily. Mimoriadne štúdio môžete v priamom prenose sledovať aj TU.

19:57 Ruská invázia na Ukrajinu predstavuje zlomový bod v histórii, vyhlásil v sobotu nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz. "V tejto situácii je našou povinnosťou podporovať Ukrajinu v jej obrane voči prenikajúcej armáde (ruského prezidenta) Vladimira Putina podľa našich najlepších možností," podotkol Scholz a zdôraznil, že Nemecko "stojí blízko pri Ukrajine".

19:45 Dvaja dánski novinári utrpeli na Ukrajine strelné poranenia, keď na ich auto v sobotu pálili neznámi strelci. Informoval o tom zamestnávateľ novinárov, denník Ekstra Bladet. Reportér Stefan Weichert a fotograf Emil Filtenborg Mikkelsen boli "urýchlene prevezení do nemocnice a sú mimo ohrozenia života".

19:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že existuje konsenzus krajín o obmedzeniach SWIFT pre Rusko. Vo večernom vyhlásení uviedol, že "cítime, že Ukrajina má podporu celého civilizovaného sveta. Praktický výsledok? SWIFT." Oslávil to ako "dôležité víťazstvo", ktoré znamená miliardy a miliardy strát pre Rusko. "Je to cena za zákernú inváziu do našej krajiny," uviedol podľa CNN.

19:34 Slovenské hranice sú pripravené zvládať nápor ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred vojnou. Na sociálnej sieti to uviedol premiér Eduard Heger. Pripomenul, že vládny kabinet v sobotu pre situáciu na Ukrajine a očakávaný prílev ľudí vyhlásil na Slovensku mimoriadnu situáciu.

19:27 Utečenci prekračujú našu východnú hranicu po dlhých hodinách čakania vystresovaní, uzimení, unavení, smädní a hladní. Na mnohých z nich čakajú ich príbuzní žijúci na Slovensku alebo v Česku. Ostatní však po prekročení hranice nevedia, ako sa do svojho cieľa dostanú. Už na hraničných priechodoch na nich však čaká pomoc.

19:19 Zodpovednosť za vojnu na Ukrajine pripisuje Rusku viac ako 62 percent Slovákov. Dvadsaťpäť percent ľudí zastáva názor, že za konflikt sú zodpovedné USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre Hospodárske noviny. Realizoval sa na vzorke 1000 respondentov v piatok.

19:09 Situáciu priamo na Ukrajine sleduje náš vyslaný redaktor Mario Porubec. Spolu s kameramanom sa presunuli bližšie ku Kyjevu. Aká je tam situácia?

19:02 Sociálna sieť Twitter potvrdila, že bola v Rusku obmedzená. „Sme si vedomí toho, že Twitter je pre niektorých ľudí v Rusku obmedzený a pracujeme na tom, aby bola naša služba bezpečná a dostupná,“ uviedla spoločnosť.

18:55 Nemecko tiež oznámilo, že pracuje na vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT "cieleným a funkčným spôsobom", ktorý by obmedzil akékoľvek kolaterálne škody.

18:48 Nemecko schválilo dodávky 400 protitankových raketometov na Ukrajinu, informoval v sobotu vládny zdroj. Je to zásadný obrat v dlhodobej politike Nemecka, ktorá zakazuje vývoz zbraní do konfliktných oblastí. 

18:46 O situácii na Ukrajine sme informovali aj v Hlavných správach. Pozrite si, ako to aktuálne vyzerá.

18:37 Podľa ukrajinskej strany si ruská invázia vyžiadala už viac ako 200 mŕtvych vrátane desiatok civilistov a okolo tisíc zranených. Podľa Ukrajincov zomrelo tiež asi 3500 ruských vojakov. Pre pretrvávajúce boje utieklo z Ukrajiny už viac ako 120-tisíc ľudí, väčšina išla do Poľska.

18:31 Podľa spravodajcu CNN k Ukrajine smeruje ťažká ruská technika. V sobotu okolo neho prešla veľká kolóna obrnených vozidiel smerom na ukrajinské územie a mesto Charkov. "Je to niečo, čo sme videli v priebehu celého dňa, viac ťažkej techniky sa pohybuje smerom k frontovej línii," hlásil z blízkosti mesta Belgorod v Rusku.

18:17 Stovky ľudí sa zhromaždili v sobotu pred ruskou ambasádou v Bratislave a na bratislavskom Hlavnom námestí, aby vyjadrili odpor proti ruskej vojenskej agresii na Ukrajine. Podujatia na podporu Ukrajiny boli v sobotu večer aj v Poprade či Považskej Bystrici.

18:04 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken Rusom v ich jazyku odkázal, že si nezaslúžia "nezmyselnú vojnu" proti svojim ukrajinským susedom. "Ruským občanom: Zaslúžite si žiť v bezpečí a dôstojnosti tak ako ľudia všade na svete. Nikto sa nepokúša ohroziť to," napísal Blinken na Twitteri.

17:54 Rusko špekuluje o tom, že Ukrajina by mohla zhodiť bombu na ruské teritórium. Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu ide o propagandu. "Ruská propaganda sa vymkla spod kontroly," napísal na sociálnej sieti.

17:42 Pri ruskom ostreľovaní na Donbase za dnešný deň zahynulo 19 ľudí, ďalších 73 bolo ranených. Podľa agentúry Interfax Ukrajina o tom informoval predstaviteľ oblastnej vojenskej a civilnej správy Pavlo Kyrylenko.

17:28 V Kyjeve platí zákaz vychádzania a potrvá až do pondelkového rána. "Civilisti, ktorí sa budú pohybovať vonku v čase zákazu vychádzania, budú vnímaní ako členovia sabotážnych skupín nepriateľa," vyhlásili úrady v Kyjeve.

17:25 Podľa amerického ministerstva obrany prebiehajú najťažšie boje v Charkove a jeho okolí, píše CNN. USA tiež zaznamenali "tvrdý odpor smerom ku Kyjevu".

17:20 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva tvrdí, že rýchlosť ruského postupu sa dočasne spomalila, pravdepodobne v dôsledku "silného ukrajinského odporu".

17:16 Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine "všetkými smermi" po tom, čo Kyjev podľa Ruska odmietol rokovať v Bielorusku. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení.

17:06 Ukrajinské úrady informovali podľa BBC o tom, že po raketovom útoku na bytovku v Kyjeve zahynuli dvaja ľudia, ďalších šesť bolo vážne zranených. K útko došlo ešte v ranných hodinách.

Poškodená bytovka po raketovom útoku v Kyjeve. TASR/AP

17:00 Minister financií Igor Matovič na brífingu na slovensko-ukrajinskej hranici informoval o tom, že ľuďom, ktorí poskytnú ubytovanie utečencom z Ukrajiny, chce poskytnúť finančný príspevok. Má ísť mesačne o 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého. V pondelok chce s týmto návrhom prísť na vládu.

16:56 Ukrajinci žijúci v zahraničí a obyvatelia viacerých krajín sveta vyšli v sobotu do ulíc, aby sa pripojili k zhromaždeniam namiereným proti vojne.

16:43 Sankcie voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi musia byť podľa bývalého prezidenta Andreja Kisku výrazne tvrdšie, aby to pocítili aj jeho oligarchovia. "Oni jediní asi majú vplyv na to, aby ho presvedčili na ukončenie zbytočného krviprelievania," uviedol na sociálnej sieti.

16:38 Výzvy pre ruského prezidenta Vladimira Putina na zastavenie vojenskej operácie proti Ukrajine silnejú aj v Rusku. Desiatky ruských humanitárnych organizácií zverejnili otvorený list adresovaný Putinovi, v ktorom ho žiadajú, aby vojnu skončil. V Rusku bolo od štvrtka za účasť na demonštráciách proti vojne na Ukrajine zatknutých viac než 2000 ľudí.

16:29 Niektoré oficiálne webstránky ruskej vlády boli aj v sobotu nefunkčné, problém mal Kremeľ i ministerstvo obrany. Dôvody výpadkov zatiaľ nie sú úplne zrejmé, medzinárodná hackerská skupina Anonymous však vyhlásila, že na tieto stránky útočí, píše CNN.

16:22 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev rozdali obyvateľom množstvo zbraní, aby mohli odraziť očakávaný veľký útok ruskej armády na metropolu. Celkovo rozdali civilistom 25.000 automatických zbraní, ako aj desať miliónov nábojov, uviedol ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Obyvateľom poskytli aj protitankové zbrane.

16:20 Ukrajina poprela tvrdenia Ruska o tom, že by odmietla rokovať. Mychajlo Podoljak, poradca úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, pre agentúru Reuters povedal, že Ukrajina bola ochotná vyjednávať, ale zo strany Ruska čelila nepraktickým vyjednávacím požiadavkám.

16:17 Do boja s ruskými jednotkami sa zapojili aj Čečenci. Čečenskí bojovníci lojálni Ramzanovi Kadyrovovi majú povestnú povesť a sú obvinení z porušovania ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Snímka z prehliadky príslušníkov bezpečnostných síl a vojenskej techniky v Groznom. TASR/AP

16:10 Autobusový dopravca Arriva Michalovce začal v piatok večer zabezpečovať bezplatný odvoz ukrajinských utečencov z hraničného priechodu Vyšné Nemecké. Spravil tak po dohode s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a v koordinácii s predstaviteľmi ukrajinskej ambasády.

16:08 Sociálnymi sieťami sa šíria informácie o Ukrajine i videá priamo z miest bojov, pre ruských používateľov však prístup k Twitteru zablokovali, píše BBC. „Ruské obmedzenie Twitteru výrazne obmedzí voľný tok informácií v čase krízy, keď verejnosť potrebuje zostať informovaná,“ povedal Alp Toker, riaditeľ NetBlocks.

16:04 Na Ukrajine sa nachádza aj štáb Televízie TA3. Redaktor Mario Porubec a kameraman Tomáš Galamboš sa rozprávali s ukrajinským vojakom v meste Ivano-Frankivsk.

"Som oficiérom ukrajinskej armády. Bývam tu neďaleko, asi 300 metrov. Teraz, keď sa stala táto situácia, hlásim sa u svojho štábu, aby som mohol bojovať za Ukrajinu,“ povedal vojak. Rodinu evakuoval do bezpečia a on je odhodlaný bojovať za svoju krajinu. Presvedčilo ho aj to, že v meste padli rakety a boli aj útoky na letisko.

15:55 Utečencom pred vojnou pomáha aj núdzové stanové mestečko v Humennom na východe Slovenska. K dispozícii je približne 30 stanov s poľnými lôžkami, karimatkami a spacími vakmi so zabezpečeným vykurovaním a osvetlením s maximálnou kapacitou pre 500 osôb.

15:45 Aká je aktuálna situácia na Ukrajine? Pozrite si súhrn udalostí s redaktorkou zahraničnej redakcie Petrou Vrablicovou.

15:41 Rezort zahraničia odporúča necestovať slovenským občanom do určitých oblastí Bieloruska. Informuje o tom na svojom webe. "Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu na Ukrajine odporúča občanom SR necestovať do Gomelskej a Brestskej pohraničnej oblasti a obmedziť cestovanie na územie Bieloruska len na nevyhnutné cesty," priblížilo ministerstvo zahraničných vecí.

15:28 Kremeľ tvrdí, že Ukrajina odmietla rokovať a preto obnovili ofenzívu. Podľa tlačových agentúr to uviedol hovorca Dmitrij Peskov. Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ešte v piatok večer odmietol tvrdenia Moskvy, že by neprijal ponuku sadnúť si za rokovací stôl. Kyjev je stále otvorený rokovaniam o mieri.

15:25 Ruské tajné služby môžu online útočiť na Slovensko, napríklad na individuálne účty, ale aj účty rôznych štátnych inštitúcií, médií či iných organizácií. Varuje pred tým slovenská polícia a vysvetľuje, že pre vojnu na Ukrajine prebieha naďalej i dezinformačná vojna. Prostredníctvom nej sa podľa polície pokúša Rusko ovplyvniť vnímanie reality u Slovákov.

15:15 Británia v sobotu prisľúbila, že bude pokračovať v dodávkach zbraní ukrajinskej armáde v čase, keď sa ruské jednotky snažia preniknúť do metropoly Kyjev. Informovali o tom britská tlačová agentúra PA Media a následne agentúra DPA.

15:10  Slovensko sa zaoberá otázkou vyhostenia ruských diplomatov. Po sobotnom rokovaní vlády to potvrdil premiér SR Eduard Heger s tým, že na európskej úrovni koordinujú, aby sa takýto krok správne načasoval.

15:05 Prebiehajúce boje na Ukrajine podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR, generála Daniela Zmeka, zjavne nepostupujú podľa plánov Ruskej federácie. Ukrajinci podľa neho kladú tvrdý odpor na hlavných smeroch postupu ruských vojsk a spôsobujú protivníkovi citeľné straty.

15:00 Letecká spoločnosť British Airways v sobotu zrušila desiatky letov z londýnskeho letiska Heathrow z dôvodu technických problémov s rezervačným systémom a systémom na registráciu pasažierov pred odletom.

14:55 Vzhľadom na členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii (NATO) máme povinnosť ochraňovať jej hranice. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to vyhlásil líder mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini. Jeho strana súhlasí s pomocou vojsk NATO na našom území. Tento krok víta aj vicepremiérka a šéfka Za ľudí Veronika Remišová. 

14:50 Rusko v sobotu oznámilo, že uzatvára svoj vzdušný priestor pre lety z Bulharska, Českej republiky a Poľska. Rusko reaguje na rovnaké opatrenia, ktoré voči nemu v piatok zaviedli tieto krajiny.

14:40 Ministerstvo obrany SR nepovoláva civilné obyvateľstvo v rámci záloh ani mobilizácie. Po rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď a vyjadrenia o mobilizácii označil za klamstvá. Vyzval ľudí, aby im nepodliehali.

14:30 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v sobotu vyhlásil, že Moskva nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom. Reagoval na sériu sankcií voči Rusku oznámených západnými krajinami, ktoré označil za známku "politickej bezmocnosti". Informácie priniesli stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry DPA a AP.

14:20 O odpojení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT sa rokuje. Potvrdil to premiér Eduard Heger. Robí sa to podľa neho preto, aby Rusko zastavilo svoju agresiu na Ukrajine.

14:10 Francúzske námorné sily v noci na sobotu v Lamanšskom prielive zadržali nákladnú loď nesúcu automobily, ktorá smerovala do ruského mesta Petrohrad. Loď zadržali na základe možného porušenia sankcií, ktoré Európska únia zaviedla voči Rusku. TASR tom informuje na základe správ prevzatých od agentúry AFP a stanice BBC. 

13:55 Maďarsko neblokuje vylúčenie Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, cituje spravodajca TASR zo statusu šéfa maďarskej  diplomacie Pétera Szijjártóa zverejneného v sobotu na sociálnej sieti Facebook.

13:45 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) by mal odstrániť mŕtve telá "tisícok" Rusov zabitých počas invázie na Ukrajinu a vrátiť ich do Ruska, uviedla v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informovala o tom britská spravodajská stanica BBC.

13:30 Holandsko presúva svoje veľvyslanectvo na Ukrajine do susedného Poľska a rozšíri vojenskú pomoc Kyjevu o 200 protilietadlových rakiet Stinger. Oznámila to v sobotu holandská vláda, informuje TASR s odvolaním sa na správy agentúr DPA a AFP i holandských médií.

13:10 Úrady v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v sobotu sprísnili nariadenia v oblasti zákazu vychádzania s cieľom posilniť obranu mesta. TASR tieto informácie získala z agentúry AFP. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko uviedol, že zákaz vychádzania bude v platnosti od 17.00 h do 8.00 h v období od soboty do pondelka rána.

12:55 Obranu Slovenska by malo posilniť približne 1200 zahraničných vojakov NATO. Spoločne s 300 príslušníkmi Ozbrojených síl SR by tvorili takzvanú jednotku predsunutej prítomnosti NATO. Po sobotnom rokovaní vlády to oznámil minister obrany SR Jaroslav Naď s tým, že návrh na odsúhlasenie prítomnosti zahraničných vojakov NATO v SR predloží v najbližších týždňoch vláde a následne aj parlamentu. 

12:45 Rezort vnútra zriadil kontakty, na ktoré sa môže verejnosť obrátiť v prípade záujmu pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred vojnou. Ľudia môžu poskytnúť pomoc prostredníctvom mailu pomocpreukrajinu@minv.sk alebo telefonicky na čísle +4212/48 59 33 12. Kontakty podľa rezortu slúžia na nahlasovanie materiálnej pomoci, ako šatstvo, oblečenie, hygienické potreby vrátane plienok pre deti, potraviny a podobne, a ponuky ubytovania. 

12:40 Slovensko poskytne Ukrajine pomoc za vyše desať miliónov eur. Ide konkrétne o desať miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého benzínu a 12.000 kusov 120-milimetrovej munície. Po sobotňajšom rokovaní vlády o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď.

12:35 Bratislavské Staré Mesto zbiera spacie vaky a karimatky pre ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk. O pomoc mestskú časť požiadali z radnice toho ukrajinského mesta nachádzajúceho sa 150 kilometrov od Slovenska. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

12:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že ukrajinské sily úspešne odrážajú snahy Kremľa o dobytie Kyjeva a jeho zosadenie. Vyzval tiež Rusov, aby vyvíjali na svojho lídra Vladimira Putina tlak na zastavenie invázie. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

12:15 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v sobotu médiám nariadila, aby odstránili správy, ktoré vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine označujú za "napadnutie, inváziu alebo vyhlásenie vojny". Médiám v opačnom prípade hrozí zablokovanie a pokuta. 

12:10 Pri bojoch po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu zahynulo v krajine dosiaľ najmenej 198 civilistov vrátane troch detí. Oznámil to v sobotu ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško. 

12:05 Rozhodnutie vylúčiť Rusko z globálneho platobného systému SWIFT bude urobené do niekoľkých dní, povedal dnes agentúre Reuters guvernér jednej z centrálnych bánk v eurozóne. Podobne hovorila aj litovská premiérka Ingrid Šimonytéová, ktorá uviedla, že západní partneri sa približujú k rozhodnutiu Rusko od systému odstrihnúť. Tento krok sa podľa médií zrejme rozhodlo podporiť novo aj Taliansko, ktoré bolo doteraz proti.

12:00 Z Ukrajiny do Poľska ušlo od začiatku ruskej invázie tento týždeň už zhruba 100-tisíc ľudí. Podľa agentúry Reuters to dnes novinárom povedal námestník poľského ministra vnútra Pawel Szefernaker. Zástupkyňa vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Kelly Clementsová v rozhovore so CNN v noci na dnešok uviedla, že vojna z Ukrajiny vyhnala tento týždeň do okolitých krajín už vyše 120-tisíc ľudí, najviac práve do Poľska.

11:55 Rusko by mohlo v reakcii na sankcie prijaté Západom kvôli ruskej invázii na Ukrajinu zabaviť majetok podnikov a občanov zo Spojených štátov, krajín Európskej únie a ďalších štátov. Uviedol to dnes bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je teraz podpredsedom bezpečnostnej rady. Za nespravodlivé označil piatkové rozhodnutie pozastaviť členstvo Ruska v Rade Európy.

11:40 Výškovú obytnú budovu v ukrajinskej metropole Kyjev zasiahla v sobotu raketa. Pri výbuchu utrpelo zranenia najmenej šesť civilistov, informovali podľa tlačovej agentúry AP miestni hasiči. 

11:25 Poľsko nenastúpi proti Rusku na marcové semifinále baráže o postup na majstrovstvá sveta vo futbale. V sobotu o tom informoval prezident Poľskej futbalovej federácie Cezary Kulesza. 

11:20 Celkom 27 krajín, vrátane štátov Európskej únie, USA a Británie, súhlasilo s poskytnutím viacerých zbraní alebo zdravotníckej pomoci Ukrajine. Uviedla to dnes televízia Sky News. Britský minister obrany Ben Wallace podľa nej v piatok večer usporiadal virtuálnu darcovskú konferenciu zameranú na vojenskú pomoc Ukrajine, ktorú vo štvrtok vojensky napadlo Rusko.

11:10 Ruské sily v rozpore so svojimi tvrdeniami nemajú pod kontrolou mesto Melitopol na juhovýchode Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal námestník britského ministra obrany James Heappey. Zdôraznil pritom, že podľa britského zhodnotenia situácie sa Rusom zatiaľ nepodarilo na Ukrajine ovládnuť žiadny z cieľov stanovených na prvý deň invázie, ktorá sa začala vo štvrtok.

11:05 Zamestnanci ukrajinského veľvyslanectva v Moskve sa evakuujú do Lotyšska. S odvolaním sa na lotyšské ministerstvo zahraničia to dnes uviedla agentúra Reuters. Či pracovníci ukrajinskej diplomatickej misie už do tejto pobaltskej krajiny prišli, hovorca lotyšskej diplomacie z bezpečnostných dôvodov odmietol oznámiť.

11:00 Do Poľska prišlo už približne 35-tisíc utečencov z Ukrajiny, unikajúcich pred ruskými útokmi. Oznámila to poľská vláda, na ktorú sa v sobotňajšej správe odvoláva tlačová agentúra DPA. 

10:50 Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,6 milióna eur. Schválila to v sobotu vláda. O darovanie materiálu požiadala Ukrajina. 

10:30 Jelizaveta Peskovová, dcéra hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, zverejnila v piatok večer na sociálnej sieti Instagram príbeh (story), v ktorom odmietla vojnu. Peskovová použila hashtag “nie vojne” napísaný v azbuke, ktorý na internete používajú Rusi, ktorí nesúhlasia s vojenskou inváziou na Ukrajinu. Neskôr príspevok zmazala.

10:10 Česká vláda schválila zaslanie ďalej vojenskej pomoci Ukrajine. Ako v sobotu oznámilo ministerstvo obrany v Prahe, ide o guľomety, samopaly, ostreľovacie pušky, pištole a príslušnú muníciu v hodnote 188 miliónov českých korún, informuje na svojom webe český Deník N.

9:50 Poľský premiér Mateusz Morawiecki a litovský prezident Gitanas Nauséda dnes budú v Berlíne rokovať s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o sankciách proti Rusku. Na twitteri to oznámil hovorca poľskej vlády Piotr Müller. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba pritom dnes vyzval na úplnú izoláciu Ruska, vrátane embarga na nákup ruskej ropy, informovala agentúra Reuters.

9:30 V súvislosti s ruským útokom na Ukrajinu žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijatie svojej krajiny do Európskej únie. Informuje o tom agentúra DPA. "Je to rozhodujúci moment, aby sme raz a navždy ukončili dlhoročnú diskusiu a rozhodli o členstve Ukrajiny v EÚ," uviedol Zelenskyj v sobotňajšom tvíte. 

9:00 Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabitých bolo 3500 ruských vojakov a zajatých ďalších 200, oznámila v sobotu ráno ukrajinská armáda. 

8:45 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v sobotu povedal, že boje prebiehajú v hlavnom meste Kyjev a na juhu krajiny. Ukrajinská armáda podľa neho úspešne odráža ruské útoky, informuje agentúra AP.

8:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes skoro ráno na twitteri zverejnil ďalšie video, na ktorom sám seba natočil v uliciach Kyjeva. Snažil sa tak vyvrátiť nepravdivé informácie zo sociálnych sietí, že sa vzdal. Boje o ukrajinskú metropolu medzitým pokračujú. Na twitteri Zelenskyj tiež uviedol, že ráno hovoril s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a že na ceste sú ďalšie zbrane a vybavenie od partnerov Ukrajiny.

8:15 Sudánsky diplomat Amín Awad sa stal krízovým koordinátorom OSN pre Ukrajinu, oznámil v piatok generálny tajomník OSN António Guterres. Agentúra DPA pripomenula, že Awad v minulosti viedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a má 30-ročné skúsenosti v oblasti humanitárnej pomoci.

8:00 Úrady v Kyjeve varovali v sobotu v súvislosti s postupom ruských jednotiek pred pouličnými bojmi v ukrajinskej metropole. "Na uliciach nášho mesta sa teraz bojuje. Žiadame vás, aby ste zachovali pokoj a maximálnu opatrnosť!" píše sa v oznámení. 

7:45 Americký prezident Joe Biden podpísal dokument o poskytnutí "okamžitej vojenskej pomoci" Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov. Urobil tak v čase, keď ruské sily v sobotňajších skorých ranných hodinách postupovali ďalej do ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje agentúra DPA.

7:35 Francúzsko vyšle 500 vojakov ako súčasť posíl NATO do Rumunska v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine, informovala agentúra AFP v sobotu. "NATO sa rozhodlo posilniť svoju prítomnosť a vyslať tak veľmi jasný signál strategickej solidarity," náčelník francúzskeho generálneho štábu Thierry Burkhard povedal pre rádio France Internationale. 

7:30 Žena v Kyjeve porodila v piatok v podzemnej stanici metra, kde sa obyvatelia mesta ukrývajú pred ruskými náletmi. Informovala o tom v sobotu stránka britskej televízie BBC.

7:20 Česká republika, Poľsko a Bulharsko v piatok v reakcii na ruskú inváziu Ukrajiny oznámili, že od polnoci nevpustia do svojho vzdušného priestoru žiadne lietadlo ruských aerolínií. Informuje o tom v sobotu agentúra AFP.

7:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu odmietol ponuku Spojených štátov na evakuáciu z Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na americké médiá. "Boj prebieha tu. Potrebujem muníciu, nie odvoz," citovala prezidentovu odpoveď agentúra AP.

7:10 Americká vláda uvalila sankcie na ruského prezidenta Vladimíra Putina, ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ministra obrany Sergeja Šojgu a ďalších členov ruskej bezpečnostnej rady. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

7:00 V hlavnom meste Ukrajiny prebiehajú v noci z piatku na sobotu boje. Podľa britskej stanice BBC otriasli Kyjevom viaceré explózie. Silný výbuch bolo počuť neďaleko centrálneho Námestia nezávislosti (Majdan) a viaceré explózie boli hlásené v sídlisku Troješčina. Podľa svedkov delostreleckú paľbu na Kyjev je počuť na kilometre ďaleko od centra mesta. 

6:55 Kanada sa v piatok pripojila k EÚ, USA či Británii a oznámila, že sa taktiež chystá zaviesť nové sankcie priamo na ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa ruského rezortu diplomacie Sergeja Lavrova. S odvolaním sa na vyjadrenie kanadského premiéra Justina Trudeaua o tom informovala agentúra AFP.

6:50 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok vyzval ruských vojakov na Ukrajine, aby sa "vrátili do kasární", uviedla v sobotu agentúra AFP. "Nikdy sa nesmieme vzdať. Musíme dať ďalšiu šancu mieru," Guterres povedal novinárom po tom, čo Moskva vetovala rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN odsudzujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine. 

6:40 Spojené štáty ocenili rozhodnutie Južnej Kórey uvaliť sankcie na Rusko pre jeho "nezákonný a nevyprovokovaný" útok na Ukrajinu. Informovala o tom v piatok kórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na americké ministerstvo obrany. 

6:30 Ruské jednotky vstúpili do mesta Melitopoľ na juhovýchode Ukrajiny neďaleko Krymu, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na ruské a ukrajinské zdroje. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany, ruské jednotky sa vylodili v meste Azov pri Azovskom mori a obsadili Melitopoľ "bez akéhokoľvek odporu".

6:20 Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün vyhlásil, že Peking je "hlboko znepokojený" posledným vývinom situácie na Ukrajine. Uviedla to v sobotu agentúra DPA. 

6:10 Hovorca ukrajinského prezidenta  Volodymyra Zelenského v piatok neskoro večer povedal, že ruskí a ukrajinskí predstavitelia momentálne diskutujú o mieste a čase diplomatických rozhovorov. Zdôraznil pritom, že Ukrajina je pripravená "okamžite" začať mierové rozhovory, uvádza stanica BBC. 

6:00 Rusko v piatok zablokovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá mala dôrazne odsúdiť ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine. Informovali o tom agentúry AP a DPA. Rezolúcia mala takisto žiadať okamžité zastavenie ruskej invázie a stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny. Za rezolúciu hlasovalo 11 krajín z 15-člennej Bezpečnostnej rady. Rusko podľa očakávaní rezolúciu vetovalo, pričom Čína, India a Spojené arabské emiráty sa zdržali hlasovania. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok