TA3 z Mariupoľa: Ľudia stínajú stromy, aby zahradili diaľnice. Do práce už nechodia

TA3
26.2.2022 11:56

Z viacerých ukrajinských miest sú hlásené výbuchy. Spojili sme sa s českým novinárom a našim spolupracovníkom Martinom Dorazínom, ktorý sa nachádza na Donabse v meste Mariupoľ.

„Situácia sa zhoršuje nie z hodiny na hodinu, ale z minúty na minúty,“ opísal Dorazín, ktorý sa vrátil z centra na darovanie krvi. Ľudia podľa jeho slov prichádzajú darovať krv, ktorá pomôže zraneným civilistom aj vojakom. Do toho zasiahol vzdušný nálet, ktorý ako sa neskôr ukázalo, nebol v skutočnosti až tak nebezpečný, pretože bol ďalej.

Situácia v Mariupole je nervózna. Ľudia stínajú stromy, aby zahradili diaľnice, pretože nič iné nemajú k dispozícii. Ukrajinskí vojaci sledujú s napätím akýkoľvek pohyb okolo. Všetci očakávajú každú chvíľu ruský útok. Napriek napätej situácii však ľudia chodia darovať krv, čo považujú za svoju občiansku povinnosť.

Na Mariupoľ sa očakáva masívny útok, o čom informoval aj Pentagon. Dá sa ešte mesto opustiť? „Na vlastnú päsť sa dá, no je to s nasadením života. Rozhodne sa to už teraz nedopočuje,“ povedal Dorazín. Západ od mesta už totiž môže byť obsadený ruskou armádou, tá už včera prešla susedným mestom.

Do práce chodia už len tí, ktorí bezodkladne musia, pretože je to dôležité pre chod mesta. Ráno ešte jazdila mestská hromadná doprava, no už ju v uliciach nevidieť. Elektronický platobný styk už nefunguje, pred bankomatmi sú rady. Ľudia sa väčšinou zdržiavajú doma.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok