Top udalosti týždňa: Omikron ovládol svet, Lengvarský na dovolenke, zrušené MS20 v hokeji

TA3 TASR
2.1.2022 18:32

Omikron začína vládnuť vo svete. Matovičove obavy pred novou vlnou. Lengvarský na dovolenke v Ománe. Seniori sa dočkali odmien za očkovanie. Majstrovstvá sveta v hokeji do 20 rokov zrušili. Testovanie zamestnancov bude v januári pokračovať. Od pondelka sa otvárajú gastroprevádzky. Mazurek musí zaplatiť pokutu. Rokovanie medzi USA a Ruskom. Novoročný príhovor Čaputovej.

Lengvarský očakáva vrchol štvrtej vlny za pár týždňov, núdzový stav by sa predĺžiť nemal
TASR/Pavel Neubauer

Omikron ovládol svet

Omikron začína vládnuť. Svet za uplynulý týždeň zaznamenal rekordný počet potvrdených prípadov koronavírusu. Bolo ich vyše 6 a pol milióna. Veľká väčšina prípadov bola v Európe a Severnej Amerike. Viaceré európske krajiny v reakcii na tento stav sprísňujú podmienky vstupu na svoje územie.

Spojené štáty sa rozhodli ísť inou cestou. Pre vstup do viacerých európskych krajín už dve dávky očkovania proti koronavírusu nestačia. Treba mať aj negatívny PCR test alebo posilňujúcu tretiu dávku. Prísnejšie pravidlá už platia napríklad v Česku a Rakúsku. Francúzsko zaznamenalo za uplynulý deň rekordných 208-tisíc nových prípadov. 

Ide nielen o francúzske, ale aj celoeurópske maximum od začiatku pandémie. Omikron sa podľa odborníkov šíri bezprecedentnou rýchlosťou. Zatiaľ však neviedol k celosvetovému nárastu úmrtí. Vrchol štvrtej, omikronovej vlny na Slovensku bude podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského na prelome januára a februára. 

Variant vyvoláva u Matoviča obavy

Matovič označil za riziko, že cez sviatky sú otvorené niektoré zariadenia. Obáva sa silnej vlny v podobe variantu omikron a sprísňovania opatrení.  "Cez sviatky, keď sa niektoré zariadenia otvoria, bude to o to väčšie riziko. Trochu sa obávam, že z krátkodobého hľadiska to bude tanec na vrchnej palube Titanicu, ale nakoniec v polke januára budeme radi, že sme radi. Obávam sa, že keď omikron vbehne v plnej sile na veľmi slabo zaočkované Slovensko, tak to tsunami, čo sa sem bude valiť, nás prinúti k tomu, že si zavrieme ústa a nebudeme ani len snívať o uvoľňovaní. Všetci sa zabarikádujeme doma a budeme čakať, aby sa nám nič nestalo," uviedol.

Líder OĽANO pripustil, že sme neboli pripravení na tretiu vlnu. "Zistili sme tvrdú realitu, keď už je neskoro a musíme vymýšľať neštandardné riešenia typu 300 eur pre dôchodcov. Zatiaľ to vyzerá dobre, ich zaočkovanosť rastie," uzavrel.

Lengvarský v Ománe

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský podľa medializovaných informácií odcestoval do Ománu. Na jeho cestu reagovala opozičná strana Hlas-SD. V čase pandémie to považuje za nezodpovedné.

"Považujem za minimálne nezodpovedné, ak v čase, kedy sa Igor Matovič vyhráža ľuďom, že v januári budú zatvorení doma, ide minister zdravotníctva vo vlne zúriaceho omikronu dovolenkovať do Ománu. V žiadnom prípade nikto nikomu nezávidí žiadny oddych ani dovolenku. Ide len o jednoduché zhodnotenie disproporcie medzi tým, čo od ľudí žiadajú vládni predstavitelia a tým, ako sami konajú," uviedla podpredsedníčka strany Hlas Zuzana Dolinková v stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Prvé odmeny za očkovanie boli rozdané

Prvých 20-tisíc seniorov si našlo v poštovej schránke sľúbený 300 eurový poukaz. Ide o odmenu za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov. Peniaze najskôr dostanú tí najstarší. Ak na poštu nechcú alebo nemôžu ísť, majú dve možnosti, ako sa k odmene dostať. 

Nárok na 300 eurovú odmenu majú seniori, ktorí majú za sebou tretiu dávku vakcíny alebo sa na ňu aspoň zaregistrovali a očkovanie stihnú do 15. januára. Slovenská pošta by mala mať už v pondelok štatistiky aj o uplatnených poukazoch, informovala vedúca odboru komunikácie Slovenskej pošty Jana Lukáčová.

Šek, ktorý si seniori nájdu v schránke, stačí vziať so sebou na poštu a tá im vyplatí hotovosť. Stihnúť to treba do 45 dní od doručenia. Ak je človek imobilný alebo inak zdravotne znevýhodnený, môže podľa Lukáčovej požiadať svoju poštu, aby mu príspevok priniesol v hotovosti poštový doručovateľ. Ďalšou možnosťou je aj osoba, ktorá je splnomocnená na preberanie zásielok do vlastných rúk.

Matovič posunul termíny

Minister financií Igor Matovič na tlačovej besede oznámil, že termín registrácie ľudí nad 60 rokov na odmenu za očkovanie sa predĺži z 31. decembra 2021 na 15. januára 2022. Ak chcú seniori získať peniaze, potrebujú sa zaočkovať do 31. januára. Matovič zároveň kritizoval ministerstvo zdravotníctva za pomalé tempo očkovania. 

Všetky tri termíny sa posúvajú približne o dva týždne. "Netreba sa teda zaregistrovať do konca tohto roka, ale termín sa posúva do 15. januára 2022. Takisto aj termín, dokedy sa treba najneskôr zaočkovať, sa posúva z 15. januára na 31. januára 2022. Posledný termín sa týkal jednodávkovej očkovacej látky. Pôvodne sa mali preočkovať posilňujúcou dávkou do 1. marca, termín sa posúva na 15. marca 2022," povedal Matovič. 

Zrušenie juniorských majstrovstiev sveta v hokeji

Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) rozhodla v stredu o ich zrušení po tom, ako sa tri stretnutia neuskutočnili pre pozitívne testy na koronavírus a ich výsledky museli skontumovať. IIHF potvrdila informáciu na svojom webe. 

Problémy prišli už pred prvým ostrým zápasom na MS "20", ktoré hostili kanadské mestá Edmonton a Red Deer. Prípravný duel Švajčiarska s Českom zrušili pre pozitívny test jedného z hráčov švajčiarskeho tímu. Organizátori po ňom upravili program prípravných stretnutí, šampionát sa však začal podľa plánu. V utorok však mali pozitívne výsledky dvaja americkí hokejisti a celý tím USA tak musel zamieriť do karantény. 

"Rada IIHF sa po odporučení svojej lekárskej komisie a medicínskej komisie turnaja pre Covid-19 rozhodla, že vzhľadom na šírenie Covid-19 a variantu omikron budú juniorské majstrovstvá sveta zrušené, aby bolo zabezpečené zdravie a bezpečnosť všetkých účastníkov," uviedla IIHF na svojom webe. Definitívny verdikt padol po kontumácii stredajšieho zápasu SR s Ruskom (1:0). "Rada IIHF určila, že ďalšia kontumácia - už tretia v priebehu dvoch dní - narušila integritu celého podujatia a musí byť predčasne ukončené," píše sa vo vyhlásení IIHF.

Testovanie zamestnancov zostáva

Na pracoviskách budú môcť byť naďalej len zamestnanci, ktorí sú zaočkovaní, prekonali Covid–19 alebo sú otestovaní. Platnosť tohto opatrenia sa predlžuje zatiaľ do 31. januára 2022. Rozhodol o tom na štvrtkovom online rokovaní vládny kabinet.

Ako ďalej informoval tlačový odbor Ministerstva hospodárstva SR, prípadné ďalšie predĺženie bude závisieť od vývoja pandemickej situácie na Slovensku. Štát bude náklady na antigénový test kompenzovať po novom štyrmi eurami na zamestnanca, ďalšie euro pôjde na náklady spojené s testovaním. Kompletné znenie manuálu je aj naďalej zverejnené na www.mhsr.sk/manual. MH SR podčiarklo, že tak ako doteraz, zamestnávatelia sú povinní zabezpečiť dostatočný počet antigénových samotestov, ako aj vhodný priestor na testovanie.

Výsledky testov nesmú byť staršie ako sedem dní, môže ísť aj o výsledok antigénového samotestu z nosa pod dohľadom autorizovanej osoby, tak ako určuje manuál. Rovnako môže ísť o testy z mobilných odberových miest, a to antigénové, LAMP a PCR testy.

Od pondelka sa otvárajú gastroprevádzky

Reštaurácie budú môcť od pondelka 3. januára prijať hostí aj v interiéri, avšak len tých, ktorí sú zaočkovaní alebo prekonali Covid-19. Prevádzka môže byť naplnená len na 50 % kapacity, dodržané musia byť aj dvojmetrové odstupy.

"Ak ide o prítomnosť ľudí po 20. hodine v prevádzkach, upozorňujeme na platný zákaz vychádzania," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Viacerí podnikatelia avizujú, že bary, reštaurácie či kaviarne neotvoria, keďže po ôsmej večer v prevádzke už zákazníkov mať nemôžu. Zákaz vychádzania by sa mal skončiť 9. januára. SaS jeho predĺženie podporiť nechce. "Budeme žiadať návrat ku Covid automatu," uviedla Jana Bittó Cigániková. Predĺženie zákazu vychádzania nepodporí ani strana Za ľudí a Sme rodina.

Mazurek musí zaplatiť Sabakovi 20-tisíc eur

Poslanec Národnej rady SR Milan Mazurek musí na základe rozhodnutia kežmarského okresného súdu do troch dní zaplatiť infektológovi bratislavských Kramárov Petrovi Sabakovi sumu 20-tisíc eur ako odškodné za ohováranie. Dôvodom je video na sociálnej sieti, v ktorom ho kritizoval v súvislosti s Covid-19.

O rozhodnutí kežmarského súdu na sociálnej sieti informoval Milan Mazurek s tým, že ho považuje za bezprecedentné. „Žiaden advokát, s ktorým som to konzultoval sa s ničím takým nikdy nestretol. Juraj Šteffel skrátka zneužil svoju moc, aby mi mohol ruinovať život a pripraviť ma v sekunde o príjem," napísal okrem iného v statuse. Informovala o tom TV Markíza na svojom webe.

Sabaka koncom októbra žaloval aj europoslanca a predsedu mimoparlamentného hnutia Republika Milana Uhríka za ohováranie a svoje konanie vysvetlil v statuse. „Prípadne získané peniaze by bolo dobré využiť v prospech pacientov s ochorením Covid-19, ktorí trpia aj dôsledkom neprávd a dezinformácií," odôvodnil Sabaka podanie žaloby.

Rusko a USA budú mať rokovanie

Predstavitelia Spojených štátov a Ruska budú 10. januára viesť dlho očakávané bilaterálne rokovania zamerané na kontrolu jadrových zbraní a rastúce napätie ohľadom Ukrajiny.  Tento termín potvrdil v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov s tým, že rozhovory sa uskutočnia v Ženeve, informovala agentúra AFP.  

"Spojené štáty sa tešia na spoluprácu s Ruskom," uviedol v pondelok pre AFP nemenovaný predstaviteľ americkej Rady pre národnú bezpečnosť.  Dodal, že Rusko môže predložiť na rokovací stôl svoje obavy a USA budú hovoriť o obavách, ktoré vyvolávajú kroky Ruska. Moskva podľa Riabkova očakáva, že rozhovory s Washingtonom sa budú zameriavať na bezpečnostné požiadavky Ruska. 

"Desiaty január bude hlavným dňom bilaterálnych rusko-amerických konzultácií, ktoré, ako dúfame, sa premenia na rokovania o našich návrhoch dohôd," povedal Riabkov pre tlačovú agentúru TASS. "Je nemožné dospieť k dohode za jeden deň, nemôžeme však tento proces ani naťahovať. Táto záležitosť je veľmi naliehavá a veľmi vážna," doplnil ruský diplomat. 

Novoročný príhovor prezidentky

Čeliť najväčšej novodobej zdravotnej hrozbe môžeme iba ako spoločenstvo. Vyžaduje si to príspevok každého z nás, uviedla v novoročnom príhovore prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Vyzvala k súdržnosti, ľudskosti a pestovaniu vzťahov v komunitách i rodinách. Ide podľa nej o cestu k silnému, odolnému Slovensku, ktoré môže suverénne čeliť všetkým výzvam. 

"Ak dokážeme potlačiť trecie plochy a konflikty medzi sebou, naša zomknutosť bude obrovskou devízou nielen pri prekonávaní súčasnej krízy, ale aj v dlhodobom úsilí," vyhlásila prezidentka. Pri zdolávaní pandémie je podľa Čaputovej každý dôležitý. Zdôraznila potrebu zhody v cieľoch a východiskách. "Akokoľvek sa v iných veciach môžeme názorovo rozchádzať, v tomto by sme mali byť zajedno. Všetci chceme byť zdraví, všetci chceme opäť žiť svoje bežné životy," skonštatovala. Požiadala ľudí, aby sa skúsili riadiť vlastným srdcom, svedomím a snažili si zachovať ľudskú tvár.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok