Zapácha vám podpazušie aj po sprche? Môže ísť o varovné signály ochorenia pečene

TA3/bd
7.12.2021 18:00

Sprcha má zanechať vaše podpazušie a zvyšok tela čistý a vôňavý. Takže ak po nej stále cítite nepríjemný závan, niečo sa deje.

Zapácha vám podpazušie aj po sprche? Môže ísť o varovné signály ochorenia pečene
FreePik

Keď máte po sprche pocit, akoby ste sa vôbec neumyli, nahromadenie baktérií na tele je väčšie ako by sa očakávalo. Ponúkame päť bežných príčin páchnuceho podpazušia po sprche a čo môžete urobiť, aby ste voňali lepšie:

1. Nevhodný antiperspirant

Používate antiperspirant zvyčajne po tom, ako ráno vyjdete zo sprchy? Môže sa to zdať ako najefektívnejší spôsob, ako udržať pot a zápach v podpazuší na uzde, ale v skutočnosti to tak nie je. Antiperspiranty sú najúčinnejšie, keď sa používajú pred spaním. Fungujú totiž tak, že upchávajú potné žľazy v podpazuší, aby sa zabránilo uvoľňovaniu potu. Pretože potné žľazy sú v noci prázdne, môžu absorbovať viac antiperspirantu.

podpaznik FreePik

A pretože väčšina antiperspirantov je navrhnutá tak, aby fungovala 24 hodín, budú pokračovať v práci, aby zabránili poteniu, aj keď sa nasledujúce ráno osprchujete. Uistite sa tiež, že namiesto deodorantu používate antiperspirant, ktorý maskuje zápach, no v skutočnosti nezastavuje pot.

2. Chĺpky sťažujú umývanie

Chĺpky v podpazuší zachytávajú viac potu ako samotná pokožka, takže pot má viac času na zmiešanie sa s baktériami spôsobujúcimi zápach. Pokožka pokrytá chĺpkami môže byť tiež poréznejšia pri umývaní, takže sa nevyčistí poriadne. Ak máte veľa chĺpkov a bojujete so zápachom, zvážte holenie alebo voskovanie. Je dokázané, že odstránenie chĺpkov v podpazuší je účinné pri minimalizácii zápachu v podpazuší.

sprcha FreePik

3. Máte na tele extra páchnuce baktérie

Všetci máme zmes „dobrých“ a „zlých“ baktérií žijúcich na povrchu našej pokožky, vrátane kože v podpazuší. Zvyčajne sú tieto baktérie vo vyváženom stave. Občas sa však táto rovnováha môže narušiť a spôsobiť premnoženie tých zlých, a to môže zhoršiť alebo zintenzívniť telesný pach. Našťastie, zbavenie sa ich býva veľmi ľahké.

4. Začali ste užívať nové lieky

Začali ste nedávno užívať nové lieky, z ktorých sa viac potíte? Lieky, ktoré majú potenciál spôsobiť hyperhidrózu alebo nadmerné potenie so silnejším zápachom  sú rôzne antidepresíva či lieky na potlačenie Alzheimerovej choroby.

lieky FreePik

Ak máte podozrenie, že váš problém so zápachom spôsobuje nový liek, porozprávajte sa so svojím lekárom. V niektorých prípadoch budete musieť vyskúšať nižšiu dávku alebo prejsť na iný liek. Ak nie, môže vám pomôcť aj prechod na špeciálny antiperspirant na predpis.

5. Máte infekciu

Aj hnis v podpazuší býva často vinníkom zápachu, najmä ak si všimnete, že po sprche zapácha len jedno podpazušie. Dôvodom bývajú zarastené chĺpky. Ak necháte zarastené chlpy zahojiť sa, pomôžete im zbaviť sa zápachu. V závažnejších prípadoch vám môže lekár predpísať steroidný alebo antibiotický krém.

Ochorenie pečene alebo cukrovka

Príležitostný zápach pravdepodobne nie je dôvodom na obavy. Ale ak máte po sprche neustále páchnuce podpazušie alebo sa zdá, že zápach prichádza aj z iných častí vášho tela, mohlo by ísť o príznaky zdravotného ochorenia, ako je ochorenie pečene, cukrovka alebo neschopnosť metabolizovať určité potraviny alebo lieky.

Témy: liek sprcha
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok