Zápach po kýchnutí neveští nič dobré, ak cítite amoniak, utekajte k lekárovi

TA3/bd
17.8.2021 18:00

Všimli ste si niekedy pretrvávajúci zápach po kýchnutí? Ak máte páchnuce kýchanie, možno vás bude zaujímať zdroj zápachu a či je to normálne. Čo môžu rôzne druhy zápachov pri kýchaní povedať o vašom zdraví?

Zápach po kýchnutí neveští nič dobré, ak cítite amoniak, utekajte k lekárovi
FreePik

Kedy kýchanie zapácha?

Kýchanie je náhle vytlačenie vzduchu pravdepodobne v dôsledku podráždenia nosovej dutiny. Obyčajne sú týmito dráždivými látkami alergény ako peľ alebo prach alebo látky znečisťujúce životné prostredie či vírusy. Inými slovami, niečo, čo chce vaše telo vyduriť von.

kychanie FreePik

Práve tieto vylúčené častice sú zvyčajne zdrojom zápachu alebo „vône“ vášho kýchania. Ak sa teda po kýchnutí nadýchate peľu, vôňa vášho kýchania môže byť bylinková. A hoci náhodné zapáchajúce kýchanie nie je dôvodom na obavy, niektoré pachy môžu naznačovať určité zdravotné problémy, ak sa vyskytujú často.

Tip: Ak sa u vás pravidelne objavuje zvláštne kýchanie, navštívte svojho lekára, ktorý vám pomôže určiť, čo sa deje.

kychanie FreePik

1. Sladká vôňa

Ak vaše kýchanie vonia sladko ako med, vôňa môže znamenať zvýšené hladiny ketónov. Vyskytuje sa, keď držíte keto diétu, ale môže byť znakom aj niečoho vážnejšieho, ako je diabetická ketoacidóza.

Ketoacidóza je nebezpečná komplikácia súvisiaca s cukrovkou, ktorá sa objaví, keď vaše telo nedokáže produkovať dostatok inzulínu, čo má za následok nahromadenie ketónov vo vašom krvnom obehu. Medzi ďalšie príznaky diabetickej ketoacidózy patria:

  • Ovocný dych
  • Dýchavičnosť
  • Nadmerný smäd
  • Časté močenie
  • Nevoľnosť
  • Vracanie
  • Bolesť brucha
  • Únava

kychanie FreePik

2. Kyslá vôňa

Kyslo páchnuce kýchanie ide často ruka v ruke s páchnucimi slinami a zápachom z úst. Kyslý zápach môže byť rozhodne znakom problémov so zubami alebo chorôb ďasien. Plak má výrazne kyslý zápach, takže odhalené zubné korene a zlý chrup so sebou nesú rovnaké vône. Ak vám pri kýchnutí zavonia niečo príliš kyslo, objednajte sa čo najskôr k zubárovi.

kychanie FreePik

3. Hnilobný zápach 

Ak má vaše kýchanie doslova hnilobný zápach, je to pravdepodobne kvôli sínusitíde, zápale prínosových dutín. Dochádza k nej vtedy, keď sa vo vašich dutinách hromadí tekutina, ktorá umožňuje rast otravných patogénov. Príznaky zápalu zahŕňajú vodnatý výtok z nosa a zápach z úst, ktoré, ako vieme, môžu mať vplyv na zápach vášho kýchania.

A hoci je zápal prínosových dutín bežným vinníkom pachov, akákoľvek infekcia v ústach alebo v nose môže spôsobiť zápach. Ak máte podozrenie na infekciu, navštívte lekára, pretože na jej odstránenie budete pravdepodobne potrebovať antibiotiká.

kychanie FreePik

4. Kýchate amoniak

Kýchnutia, ktoré vydávajú podobnú arómu alebo zápach po moči, sú pravdepodobne spojené s problémami obličiek. Keď máte problémy s obličkami, amoniak sa nevylučuje efektívne, a preto dochádza k hromadeniu vo výdychu. Jeho výskyt vo vašom kýchaní považujte za červenú vlajku a čo najskôr navštívte lekára.

Témy: lekár amoniak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok