Zapácha vám pupočná jamka? Dôvodom nemusí by len špinavý pupok

TA3/bd
26.8.2021 09:10

Niečo na vašom tele zapácha a neviete identifikovať zdroj? Je celkom možné, že dôvodom podivného zápachu je vaša pupočná jamka.

Zapácha vám pupočná jamka? Dôvodom nemusí by len špinavý pupok
FreePik

Fyzická štruktúra pupka ho vystavuje riziku rôznych infekcií. Vytvára vlhké prostredie, ktoré umožňuje premnoženie baktérií a plesní, vedci identifikovali okolo 2400 druhov baktérií. Jedným z najbežnejších boli stafylokoky, čo nie je také prekvapujúce, pretože tretina ľudí ich prirodzene nosí na koži. Baktérie a kvasinky, ktoré prirodzene osídľujú vašu pokožku, väčšinou nespôsobujú problém, ale za „správnych“ podmienok môžu.

obezita FreePik

Špinavý pupok?

Obézni ľudia si môžu častejšie všimnúť problémy s pupočnou jamkou. Roztiahnutý pás totiž vytvára tlak a väčšiu oblasť, ktorá môže zachytiť premnožené mikroorganizmy. Aj cukrovkári majú väčšiu pravdepodobnosť komplikácií, pretože ich choroba ohrozuje kožu aj imunitný systém. To však neznamená, že sú špinaví alebo nemajú dobrú hygienu.

INFO: Keď sa ľudia sťažujú na zápach z pupka, používajú najčastejšie opis ako syrový a kyslý.

zapach Freepik

Premnoženie kvasiniek na koži môže viesť k stavu nazývanému intertrigo. Tento typ zapálenej vyrážky sa bežne objavuje v kožných záhyboch. Všimnete si, že je koža červená, dokonca popraskaná alebo sa odlupuje. V niektorých prípadoch aj zapácha. Liekom na problém sú protiplesňové krémy.

Viac času pod sprchou

Ak je pre vás zapáchajúci pupok častým problémom, navštívte dermatológa. Za každých okolností však buďte obzvlášť opatrní pri hygiene a uistite sa, že si pupok vymývate mydlom a vodou, rovnako ako ostatné časti tela. Pripomíname to preto, pretože si túto oblasť často zabúdame namydliť. Predpokladá sa, že mydlová voda stekajúca po vašom tele vyčistí tieto skryté oblasti, čo nemusí byť pravda. 

pupok FreePik

Žmolky v pupku a holenie

Všimli ste si, že sa vám na pravidelnom mieste upcháva jamka žmolkami? Je to preto, že jemné chĺpky okolo pupka odoberajú vlákna z vašich košieľ a vrhajú ich dnu spolu s kožnými bunkami. Jednou z možností je oholiť sa v tejto oblasti. Vedci tvrdia, že vlákna z oblečenia sú skutočne najčastejšou špinkou v pupku. Oholením si pupka ho pomôžete udržať čistý. Alebo máte  „vyberanie špiny z pupka“ za akýsi hygienický koníček? Neboli by ste sami.

Upozornenie: Ak máte okolo pupka vyrážku, ktorá nemizne, tvoria sa aj chrasty, alebo ak je bolestivá, ba dokonca páchnuca, navštívte lekára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok