Ako zistíte, že vám covid vzal čuch? Skúste samovyšetrenie

9.7.2021 09:00

Zrazu ste prestali cítiť vašu rannú kávu... Je veľká pravdepodobnosť, že máte covid, ktorý spôsobuje zvláštny typ absencie zápachu. Strata alebo výrazná zmena čuchu nazývaná anosmia je častým príznakom Covid-19. Za posledných deväť mesiacov sa dokonca podarilo vyrobiť skríningové testy založené na vôni ako súčasť reakcie na koronavírus.

Ako zistíte, že vám covid vzal čuch? Skúste samovyšetrenie
Pexels

Podľa niektorých odhadov až polovica pacientov s covidom stratilo čuch. Mnoho ľudí si to však neuvedomuje, kým sa aktívne nepokúšajú k niečomu privoňať. Preto je potrebné, aby ste sa každý deň snažili testovať svoj čuch na výrazných pachoch. 

Privoniavajte

Koronavírus ovplyvňuje váš čuch iným spôsobom ako bežné prechladnutie. Keď máte upchatý nos, vonné látky čiže akési ľahké molekuly aktívneho pachu nachádzajúce sa vo vzduchu nie sú fyzicky schopné dostať sa k čuchovým receptorom v hornej časti nosnej dutiny.

Pri covide je strata čuchu namiesto toho spôsobená prerušením signalizácie. Výskum ukázal, že vírus napáda bunky za mostom nosa bezprostredne vedľa čuchových neurónov. Tieto podporné bunky sú pokryté mnohými receptormi, ktoré vírus využíva na vstup do buniek, takže sú obzvlášť zraniteľné. Toto tkanivo sa zapáli, čím sa dočasne naruší schopnosť čuchových neurónov signalizovať prítomnosť pachu. 

Horúčka nestačí 

Nevysvetliteľná anosmia je pri iných vírusových infekciách zvyčajne dosť zriedkavá, najmä pri absencii upchatia nosa. Ak niekto stratí čuch, je to kvalitatívny príznak možnej infekcie covidom a jediným z najlepším prediktorov diagnózy. 

Strata čuchu je pre covid veľmi špecifická, ale nie každý s infekciou SARS-CoV-2 hlási stratu čuchu. A zase naopak, schopnosť cítiť vône ešte neznamená, že nie ste pozitívni. Aj keď boli donedávna kontroly telesnej teploty mimoriadne rozšírené, horúčku predsa spôsobujú aj iné choroby, ako chrípka alebo streptokok. 

Vedeli ste? Na rozdiel od bežného nachladnutia mnoho pacientov s covidom stratilo aj schopnosť vnímať mravčenie alebo pálenie chilli papričiek.

vona Pexels

Robte to sami a každý deň

Vyrobte si vlastné „čuchové karty“. Je to skvelý nástroj na odhalenie prípadnej infekcie. Robte si pachové skúšky každý deň. A zapisujte si, či sa tá istá vôňa od včera nejako zmenila. Testom by mohlo byť jednoducho aj privonanie si k rannej šálke kávy alebo šampónu, ktorý používate pri sprchovaní.

Kontroly vône nezachytia každú nediagnostikovanú infekciu, pretože odhadovaná štvrtina až polovica pacientov s Covid-19 nestratí čuch. Ale vzhľadom na to, že testy si doma môžete robiť sami a nulovými nákladmi, prečo to nevyužiť. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok