Plyny nazbierané v črevách by nemali zapáchať ako vajíčko

TA3/bd
5.10.2021 09:00

Uľaviť si od plynov nazbieraných v črevách je normálnou a prirodzenou telesnou funkciou. A hoci niektoré vôbec nepáchnu, iné uvoľňujú veľmi silný zápach. Možno ste sa niekedy čudovali, prečo vám ich vôňa pripomína zhnité vajíčka? Odkiaľ pochádza konkrétny zápach a ako sa ho zbaviť?

Plyny nazbierané v črevách by nemali zapáchať ako vajíčko
FreePik

Prečo plyny niekedy zapáchajú

Aj keď je každé ľudské telo iné, plyny uvoľňujeme 5 až 25-krát denne všetci skoro rovnako. Zdá sa vám to veľa? Zvážte, koľko vzduchu prijímate. Prehĺtame vzduch, keď hovoríme, žujeme a pijeme sýtené nápoje. Pretože vzduch musí niekam ísť, vychádza z jedného alebo druhého konca, od grgnutia po známe „prdenie“. Občas si môžete pri zápachu vlastného prdu vykrútiť nos. 

Zápach vášho plynu je ovplyvnený tým, čo ste zjedli, spolu s baktériami uloženými vo vašom systéme. Jedlo, ktoré jeme býva rozdelené a absorbované v tenkom čreve, ale môže prejsť do hrubého čreva, kde ho baktérie rozkladajú. Tieto baktérie potom produkujú určité plyny, ktoré môžu mať nepríjemný zápach. Môžete si tiež všimnúť páchnucu vôňu, keď máte zápchu. Keď sa stolica zastaví, ostáva dlhší čas v hrubom čreve, kde majú baktérie predĺžené obdobie na vytváranie ďalších vedľajších produktov, a tým aj páchnucich prdov.

zachod FreePik

Prečo plyny páchnu ako vajcia

Jeden z najmenej priaznivých, ale najčastejšie uvádzaných pachov, ktoré telo uvoľňuje, sú zhnité, páchnuce vajcia. Keď dôjde k tomuto zápachu, je to pravdepodobne kvôli príliš veľkému množstvu síry vo vašej strave. Keď máme jedlá naplnené sírou, náš tráviaci systém vytvára a vydáva sírovodík, čím napodobňuje zápach zhnitých vajec. Na vine môžu byť  jedlá vrátane zeleniny ako karfiol, brokolica, kel, kapusta, ružičkový kel a iná listová zelenina. Ostatné potraviny s vysokým obsahom síry vrátane vajec, červeného mäsa, cibule, cesnaku, syra, sušeného ovocia, orechov, piva a vína môžu tiež viesť k vaječným plynom. Niekedy nám pripomínajú iné známe, ale nežiaduce vône, ako kapusta, odpadové vody alebo spálenú gumu. Jedným z dôvodov je nedostatok enzýmov vo vašom čreve.

zapach FreePik

Na vine môže byť aj mlieko, pretože obsahuje proteín laktózy. Tenké črevo štiepi laktózu pomocou enzýmu laktázy a mení ho na glukózu a beta-galaktózu. Tieto jednoduché cukry sa potom absorbujú črevnou stenou. Ak má človek nízke hladiny enzýmu laktázy, laktóza prechádza a stretáva sa s baktériami. Baktérie potom fermentujú nestrávenú laktózu a produkujú plynný metán, ktorý zapácha.

Ako zabrániť zapáchajúcim prdom

Ak máte obavu z páchnucich plynov, nechajte si analyzovať vaše pohyby čriev a frekvenciu. S týmito informáciami by ste sa mohli obrátiť na odborníka v prípade podozrenia na problém s gastrointestinálnym traktom. V mnohých prípadoch však môžete páchnucu plynatosť ukončiť zmenou stravy. Odporúčame vyskúšať niekoľko taktík:

WC FreePik

1. Viac vlákniny

Vláknina robí zázraky, keď stabilizuje hladinu cukru v krvi, čo spôsobuje, že jeme menej a dochádza k pocitu sýtosti. Navyše prospieva našej hladine cholesterolu a celkovému zdraviu čriev. Pomaly môžete zvýšiť množstvo vlákniny, ktorú jete, o niekoľko gramov - a počas toho určite zvýšte príjem vody, čo môže pomôcť predchádzať zápche (a väčšiemu množstvu plynov).

2. Skúste FODMAP diétu

FODMAP znamená „fermentovateľné oligo-, di-, monosacharidy a polyoly“. Jedná sa o skupinu uhľohydrátov, ktoré vedú k množstvu gastrointestinálnych ťažkostí vrátane plynov. Mnoho z týchto potravín s vysokým obsahom síry patrí do tejto kategórie. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok