Vedľajšie účinky z nadužívania medu netreba podceňovať. Pre ktoré skupiny ľudí je nevhodný?

TA3/bd
9.11.2021 18:00

Med všetci poznáme, milujeme ho, používame ho ako sladidlo, ale aj liek, keď sme chorí. Včely ho vyrábajú z nektáru kvetov. Je prirodzene sladký. Starovekí Gréci a Rimania využívali mnohé výhody medu po stáročia a využívali ho predovšetkým na liečebné účely pre jeho antioxidačné vlastnosti.

Vedľajšie účinky z nadužívania medu netreba podceňovať. Pre ktoré skupiny ľudí je nevhodný?
FreePik

Cukor a baktérie

Keďže sa však med prirodzene nevyskytuje v ovocí alebo zelenine, považuje sa za pridaný cukor. Pri pravidelnej konzumácii sa začnú prejavovať aj jeho škodlivé účinky. Podávanie medu dojčatám mladším ako 12 mesiacov sa ukázalo dokonca ako smrteľné v dôsledku prítomnosti spóry baktérie Clostridium botulinum, ktoré spôsobujú botulizmus u detí. Ide o otravu, ktorá je veľmi nebezpečná, ale iba u dojčiat, ktoré ešte nemajú vyvinutú tráviacu sústavu. U dospelých so stravou bohatou na pridané cukry môže príliš veľa medu skôr viesť k obezite a vystaviť človeka vyššiemu riziku kardiovaskulárnych ochorení.

med FreePik

Výhody medu a výživa

Jedna lyžica medu má asi 60 kalórií, 3,5 gramov vody a 17 gramov sacharidov. Jedna polievková lyžica medu predstavuje 17 gramov cukrov alebo 34 percent dennej dávky, ktorú jednotlivec potrebuje. Med má tiež relatívne nízky obsah bielkovín, pričom polievková lyžica ponúka menej ako 0,10 gramu bielkovín na porciu. Medzi hlavné výhody medu patrí obsah základných minerálov a vitamínov. Minerály ako vápnik, horčík, fosfor a sodík sa vyskytujú v stopových množstvách.

Jedna polievková lyžica medu obsahuje 10 miligramov draslíka, dôležitého minerálu, ktorý telo potrebuje na správne fungovanie. Vyšší príjem draslíka môže znížiť riziko srdcových ochorení a tvorby obličkových kameňov.

med FreePik

Med obsahuje aj polyfenoly a flavonoidy, dva typy antioxidantov, ktoré vykazujú protizápalové, protirakovinové a antimikrobiálne vlastnosti. Med sa po stáročia používa na liečbu všetkého od astmy a kardiovaskulárnych chorôb až po zmiernenie príznakov cukrovky.

Nevýhody medu

Jedným z významných problémov medu je to, že je to pridaný cukor, čo znamená, že nejde o prirodzene sa vyskytujúci cukor, ktorý sa nachádza v ovocí alebo mliečnych výrobkoch. Zatiaľ čo med môže mať antioxidačné a protirakovinové vlastnosti, pokiaľ ide o potravinovú pyramídu, jednou z nevýhod medu je považovať ho za pridaný cukor. Pridané cukry, ako je trstinový cukor a med, prispievajú k nadbytočným kalóriám v strave, ale nie v podobe živín.

babatko FreePik

Spóry všade okolo

Med sa neodporúča podávať dojčatám mladším ako 12 mesiacov, pretože výskyt detského botulizmu je vysoký. Na druhej strane spóry botulizmu sú bežne prítomné v domácnostiach, pôde a teda aj v mede. Množia sa v tráviacom trakte a uvoľňujú toxín, ktorý je pre pre slabší organizmus a ľudí s autoimunitnými chorobami nebezpečný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok