Prečo sa vám vápnik hromadí v srdci? Závažným zdravotným následkom sa dá predchádzať

TA3/bd
9.11.2021 09:00

Vápnik je najbežnejším minerálom v ľudskom tele. Väčšina z neho je uložená v kostiach a časť v krvi. Pomáha pri telesných funkciách ako je zrážanie krvi, svalová kontrakcia a komunikácia medzi nervovými bunkami. Ale keď sa vápnik hromadí v koronárnych artériách alebo okolo srdcových chlopní, môže to spôsobiť problémy.

Prečo sa vám vápnik hromadí v srdci? Závažným zdravotným následkom sa dá predchádzať
FreePik

Skenovanie srdcového vápnika, špeciálne zobrazovacie testy, ktoré merajú množstvo nahromadeného vápnika v koronárnych artériách sa používajú na predpovedanie srdcových príhod, ako sú infarkty. Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť hromadeniu vápnika v srdci, v prvom rade treba zistiť hlavnú príčinu.

srdce FreePik

Poškodenie stien

Keď je najvnútornejšia stena tepny (endotel) poškodená fajčením, cukrovkou, vysokým krvným tlakom alebo vysokou hladinou cholesterolu, odpad ako vápnik, krvné doštičky, tuky a iné bunkové vedľajšie produkty sa môžu usádzať vo vnútri tepny. Tento stav, známy ako ateroskleróza, obmedzuje prietok krvi a môže viesť k infarktu a iným srdcovým problémom. 

srdce FreePik

Prestať fajčiť a kontrolovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a krvný tlak vám môže pomôcť udržať si optimálne zdravie tepien a pomôcť zabrániť alebo spomaliť progresiu nebezpečného hromadenia vápnika.

srdce FreePik

Problémy štítnej žľazy

Rovnováha vápnika a horčíka je dôležitá pre zdravý kardiovaskulárny systém. Ak máte ochorenie štítnej žľazy, pomer týchto minerálov je v nerovnováhe. Pacienti s problémami štítnej žľazy často potrebujú tieto doplnky, pretože ich telo ich vylučuje príliš veľa. Ale v niektorých prípadoch môže ochorenie štítnej žľazy zase spôsobiť hromadenie vápnika v krvi, čo potom vedie k tvorbe nezdravých vápnikových plakov v koronárnych artériách.

srdce FreePik

Vek a starnutie

Postupom času môže prietok krvi cez aortálnu chlopňu zanechať malé usadeniny vápnika okolo chlopne. Ako starneme, tieto usadeniny sa hromadia a vedú k zúženiu kanála chlopne, čo je stav nazývaný stenóza. Je najrozšírenejší u ľudí vo veku 65 rokov a viac, pričom symptómy sa často neobjavia až do veku 70 rokov.

Témy: Minerál
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok