Nadúvanie, hnačky, grganie. Možno ste alergickí na cukor, ani o tom neviete

TA3/bd
13.9.2021 09:00

Intolerancia fruktózy alebo malabsorpcia cukru je tráviaca porucha, ktorá postihuje takmer jednu tretinu všetkých dospelých.

Nadúvanie, hnačky, grganie. Možno ste alergickí na cukor, ani o tom neviete
FreePik

Primárne symptómy tejto intolerancie (vrátane plynatosti, nadúvania, grgania, bolestí brucha a hnačky) sú podobné ako pri syndróme dráždivého čreva, intolerancii laktózy, intolerancii lepku. Je preto dôležité, aby ste dobre odsledovali zmeny vašej stravy pred stanovením správnej diagnózy. 

Potraviny, ktorým sa vyhnúť

Jedno z hlavných odporúčaní, ako zvládnuť alebo zabrániť symptómom intolerancie cukru, je vyhnúť sa jedlám a nápojom s vysokým obsahom fruktózy, vrátane sušeného ovocia, konzervovaného ovocia, ovocnej šťavy a ďalších spracovaných ovocných výrobkov. 

jablko FreePik

Aj med a agávový sirup a akékoľvek spracované potraviny alebo nápoje s vysokým obsahom cukru, najmä tie, ktoré sú vyrobené z kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy, bývajú zle tolerované. Medzi čerstvé ovocie bohaté na fruktózu, ktoré môže byť problematické patria jablká, hrušky, melón a mango.

Pozor aj na zeleninu

Špargľa, artičoky a paradajky majú vyšší obsah fruktózy ako väčšina zeleniny a nemusia byť dobre znášané. Prekvapivo aj potraviny, ktoré obsahujú fruktány vrátane cesnaku, póru, cibule a celozrnných výrobkov, môžu vyvolať slabšie príznaky.

ovocie FreePik

Zmena stravy je nutná

Ak vám bola diagnostikovaná intolerancia, ihneď kontaktuje výživového poradcu, aby ste si vytvorili jedálniček, ktorý vyrieši problém bez obetovania dôležitej výživy. Obsah fruktózy v spracovaných potravinách nie je vždy ľahké rozpoznať bez odborného vzdelania. Navyše, veľa čerstvého ovocia môže byť v malých porciách dobre tolerované, takže vyhýbať sa mu nie je potrebné. Navštívte lekára, ak diéta s nízkym obsahom fruktózy nezmierňuje vaše príznaky, zrejme ide o inú, vážnejšiu diagnózu.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok