Ako rýchlo sa množia baktérie v potravinách? Neuveríte, koľko ich je každých 20 minút

TA3/bd
2.11.2021 18:00

Baktérie sa v jedle zdvojnásobujú každých 20 minút v závislosti od teploty a pri nesprávnom zaobchádzaní môžu jedlo rýchlo pokaziť. Zaujímajte sa o bezpečnosť potravín vrátane skladovania a ohrievania, aby ste zabránili otrave jedlom.

Ako rýchlo sa množia baktérie v potravinách? Neuveríte, koľko ich je každých 20 minút
FreePik

Baktérie sa množia v potravinách rýchlo, najmä ak sú ponechané v "nebezpečnej zóne" teplôt okolo 40 – 60 °C . Aby ste sa vyhli otrave jedlom, nenechajte jedlo ležať bez chladenia dlhšie ako dve hodiny.

Rýchla kontaminácia

Baktérie a iné mikroorganizmy sa môžu šíriť rýchlym tempom, najmä pri určitých teplotách. Ak necháte jedlo pri izbovej teplote príliš dlho, mikróby ako Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis a Escherichia coli sa môžu rýchlo rozmnožiť a spôsobiť otravu. Ako dlho je príliš dlho? Baktérie sa zdvojnásobia každých 20 minút, keď je jedlo v "nebezpečnej zóne" teplôt. Pravidlom je, že nikdy nenechávajte jedlo vonku dlhšie ako dve hodiny predtým, ako ho dáte do chladničky. 

jedlo FreePik

Baktérie sa nachádzajú všade v prírode, ale ak sú udržiavané na nízkej úrovni, nie sú škodlivé. Ak sú vhodné podmienky ako vysoké teploty, vlhkosť a živiny v potravinách, potom sa bakteriálna kontaminácia môže šíriť pomerne rýchlo. Aby ste mali predstavu o tom, ako rýchlo môžu baktérie po dvojhodinovom okne rásť, toto sú konkrétne čísla.

Ak máte v jedle len štyri baktérie a necháte ho 30 minút alebo dlhšie v teple, po dvoch hodinách už budete mať 256 zárodkov. Ak ho necháte sedieť ešte jednu hodinu, počet baktérií dosiahne 4 096. Preto je 2-hodinové okno také dôležité.

jedlo FreePik

Ako môžu byť potraviny kontaminované

Existuje päť spôsobov, ako môžu byť potraviny kontaminované baktériami a viesť k otrave jedlom:

  • Prvý spôsob je počas výroby, napríklad keď sa pestujú rastliny alebo chovajú zvieratá. Ak sú polia postriekané napríklad kontaminovanou vodou, potom bude v tomto bode kontaminovaná zelenina alebo ovocie.
  • Druhým spôsobom je spracovanie, ktoré zahŕňa premenu zvierat alebo rastlín do podoby, na akú sme zvyknutí vidieť v obchode. Ak sa pri porážke dostanú choroboplodné zárodky z jeho čriev na konečný mäsový výrobok, môže to viesť k množeniu baktérií.

jedlo FreePik

  • Tretím spôsobom, ako môžu byť potraviny kontaminované baktériami, je fáza distribúcie. Napríklad, ak chladené jedlo zostane na nakladacej rampe príliš dlho a príliš sa zohreje, baktérie sa rozmnožia a kontaminujú ho.
  • Štvrtý spôsob je počas prípravy jedla. Napríklad, ak je šéfkuchár chorý a starostlivo si neumyje ruky, baktérie sa môžu šíriť do jedla. Alebo, ak sa na krájanie surového mäsa aj čerstvej zeleniny použije doska na krájanie, potom môže byť zelenina kontaminovaná baktériami zo surového mäsa.
  • Nakoniec, kontaminácia sa môže vyskytnúť na niekoľkých miestach v reťazci výroby potravín, čo vedie k premnoženiu baktérií.

jedlo chladnicka FreePik

Prevencia otravy jedlom z baktérií

Patogény sa množia rýchlym tempom. V skutočnosti sa jeden mikroorganizmus môže rozmnožiť na bilióny len za 24 hodín. Najlepším spôsobom, ako zabrániť otrave jedlom z množenia baktérií, je rýchlo ich schladiť, napríklad po návrate z obchodu a nenechať ich ležať dlhšie ako dve hodiny. Je tiež dôležité dôkladne umývať ovocie a zeleninu pred ich konzumáciou. Uistite sa, že ste vyhodili všetky konzervy, ak sú plechovky pretlačené, vyduté alebo poškodené.

Chladnička nie je superstroj

Chladnička, ktorá je správne nastavená síce spomalí rast baktérií, ale nezastaví ho úplne. V potravinách, ktoré sú zmrazené, sa už baktérie nemnožia. Existujúce baktérie na vašom jedle však prežijú. Ak ste nechali jedlo odležať dlhšie ako dve hodiny, zmrazenie ich nezabije a najlepšie je výrobok zlikvidovať.

Väčšina ľudí zvládne malé množstvo baktérií bez akýchkoľvek problémov. Keď sa však premnožia, môžu byť veľmi škodlivé. Niektorí ľudia sú vystavení vyššiemu riziku otravy jedlom. Tehotné ženy, malé deti, starší dospelí a ľudia s oslabeným imunitným systémom musia byť opatrnejší.

mlieko FreePik

Potraviny náchylné na množenie baktérií

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že v niektorých potravinách je väčšia pravdepodobnosť vzniku škodlivých baktérií. Tieto môžu zahŕňať:

  • Mliečne výrobky
  • Vajcia
  • Mäso a mäsové výrobky
  • Hydina
  • Ryby a morské plody

Potraviny menej náchylné

Nasledujúce potraviny majú vyšší obsah soli, cukru alebo kyselín alebo majú nízky obsah vody. Z tohto dôvodu sú menej náchylné na rast baktérií. Vo všeobecnosti sa tieto potraviny nemusia chladiť, kým sa neotvoria alebo neumyjú.

  • Čerstvé ovocie a zelenina
  • Chlieb
  • Väčšina pečiva
  • Cukríky
  • Uhorky
  • Med
  • Džem a zaváraniny
  • Sirupy
  • Ocot

jedlo FreePik

V Európe je časté nechať vajcia ležať na pulte, Dôvodom je, že kurčatá sú v niektorých európskych krajinách očkované proti baktérii Salmonella. Okrem toho sa vajcia v Európe pred distribúciou neumývajú, čím sú menej náchylné na choroboplodné zárodky. Umytím vajec sa odstráni ochranná vrstva, ktorá ich chráni pred baktériami.

Bezpečné ohrievanie a skladovanie potravín

Je dôležité správne skladovať a ohrievať zvyšky, aby sa zabránilo škodlivému rastu baktérií. Baktérie sa môžu množiť v potravinách, aj keď sú dôkladne uvarené. Aby sa tomu zabránilo, zvyšky sa musia umiestniť do plytkých nádob a do dvoch hodín skladovať v chladničke nastavenej na 4 °C. 

Nerozmrazujte potraviny na pulte. Potraviny sa musia rozmrazovať v chladničke alebo mikrovlnnej rúre. Môžete ich tiež bezpečne rozmraziť v umývadle so studenou vodou - nezabudnite vodu vymeniť každých 30 minút.

Ak by ste jedlo ponechali vonku dlhšie ako dve hodiny, jeho ohriatie alebo prevarenie nezabije škodlivé baktérie a nezaistí, že sa dá znova jesť. Najlepšie je vyhodiť ho. Ak plánujete párty, vyhnite sa tomu, aby ste mali jedlo vonku po celý večer. Nechajte niečo na podnose a postupne ho noste z chladničky na stôl. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok