Čo sa stane, ak vám pri očkovaní proti COVID-19 minú sval? Ráta sa vám dávka?

1.6.2021 09:00

Správy o vedľajších účinkoch očkovania nás zneisťujú, či je vakcinácia bezpečná, no premýšľali ste už o tom, čo sa stane, ak vám zdravotník pri zaočkovaní minie sval? Aj nesprávne nasmerovaná ihla môže spôsobiť problémy.

Čo sa stane, ak vám pri očkovaní proti COVID-19 minú sval? Ráta sa vám dávka?
Pexels

Prečo ide vakcína do svalu

Bez ohľadu na to, akú vakcínu dostanete, mala by sa podávať injekčne a do deltového (ramenného) svalu. Tam vstupuje do svalových buniek, ktorým dáva pokyn začať vytvárať časť proteínu vírusu. Ten spúšťa v tele produkciu protilátok, ktoré vedia rozpoznať vírus a bojovať proti nemu, ak s ním prídete do kontaktu. Jednorazové vakcíny fungujú podobne. Vírusová vakcína používa deaktivovaný vírus na prenos genetickej informácie z nového koronavírusu do svalových buniek, kde vytvára proteín, ktorý spúšťa imunitnú odpoveď. 

Čo sa stane, ak sa minie sval? 

Môže sa to stať. Každý človek má rozdielne množstvo tuku v ramene. Ľudia obéznejší, s vyššou hodnotou BMI môžu potrebovať dlhšiu ihlu, aby sa dostala až do svalu. Netreba sa hneď ľakať. Neznamená to, že sa takáto vakcína nepočíta a treba dávku opakovať. Ak sa stala chyba pri prvom podaní dvojdávkovej vakcíny, mali by ste dostať druhú dávku v správnom intervale a zbytočne nečakať. 

Aby ste zaistili, že vakcína sa „trafí“ tam, kde má, trošku schudnite a miesto si môžete pred očkovaním poriadne pomasírovať, aby ste oddelili kožnú riasu od svalu. 

očkovanie Pexels

Možné vedľajšie účinky

Ak si myslíte, že injekcia pri vašom očkovaní proti koronavírusu nebola zasunutá dosť hlboko a správne, sledujte si možné vedľajšie príznaky a „poranenie“ ramena. Výsledkom môže byť zápal, ktorý spôsobuje:

  • Bolesť v ruke 
  • Slabosť v paži
  • Problém v rozsahu pohybu 

Bolesť a zápal ramien sa dajú ľahko zameniť za úrazy. Ak pocítite bolesť v ramene, ktorá neustupuje, povedzte svojmu lekárovi, že ste dostali vakcínu. Nemusíte sa však obávať, že sa netrafia s ihlou do svalu práve vám. Je nepravdepodobné, že by vakcína unikla vášmu svalu v oboch očkovacích prípadoch. Napriek tomu je z mnohých ďalších dôvodov dôležité sledovať si vedľajšie účinky a hlásiť akékoľvek obavy svojmu lekárovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok