Za zhoršenou pleťou počas pandémie môže byť maskné spôsobené nosením rúška

TA3/zm
31.5.2021 08:00

Nikdy ste nemali problémy s pleťou a zrazu sa objavujú vyrážky? Možno aj vy trpíte na maskné! Vzniklo spojením slov maska a akné, no „emko“ na začiatku môže toho symbolizovať viac, napríklad aj mechanické akné, pretože vzniká trením rúška o pleť.

Za zhoršenou pleťou počas pandémie môže byť maskné spôsobené nosením rúška
Pexels/Polina Tankilevitch

Pod rúškom sa vytvárajú dokonalé podmienky na tvorbu baktérii, keďže je tam teplo a vlhko. Zároveň na tvár neprúdi vzduch a mechanicky sa odiera. To vedie k tvorbe rôznych kožných problémov, ktoré dostali pomenovanie maskné. Aj vy možno patríte k ženám, ktoré si počas pandémie uvedomili, ako sa im zhoršila pleť. Čiastočne si za to môžeme samy, ak nevieme, ako sa o tvár v tomto období správne starať. 

Čistenie pleti a krémy

Základom krásnej pleti je čistenie za každých okolností, no v čase nosenia rúšok a respirátorov to platí dvojnásobne. Tvár by ste si mali umývať ráno i večer, no voda vám nepostačí. Pleť schovávaná denne pod rúškom potrebuje zbaviť baktérií i mastnoty, na čo vám skvele poslúžia čistiace gély alebo peny. Vyhnúť by ste sa mali prípravkom s alkoholom, ktorý pokožku zbytočne viac dráždi a ak už máte na tvári vyrážky, mohli by sa zhoršiť.

Po očistení pleti naneste hydratačný krém, ktorý bude pôsobiť aj ako bariéra pred baktériami tvoriacimi sa pod maskou. Vymeňte však hutné textúry za ľahkú konzistenciu. Rovnako dajte načas bokom mastné produkty, napríklad na báze vazelíny, ktoré len podporujú ďalšiu tvorbu mazu.

Počas dňa môžete pleti dodať extra hydratáciu pomocou termálnych vôd v spreji. Ak sa nelíčite, pokojne si oplachujte tvár studenou vodou aj niekoľkokrát do dňa.

Líčenie pod rúškom

Ak je to možné, zbytočne sa pod rúško nemaľujte. Najmä mejkap a púder sú neustále otierané. Jednak to vytvára farebné nerovnosti na pleti a neplní to vôbec účel líčenia – vyzerať lepšie. Druhá stránka veci je, že ak sa vám pleť mechanicky dráždi a je na nej mejkap, dostávajú sa vám jeho čiastočky priamo do pleti a práve tam môžu vznikať hlbšie zápaly.

Ak sa líčenia nechcete vzdať ani v tomto období, vyberajte si podobne ako pri krémoch ľahké, nemastné mejkapy, prípadne BB alebo CC krémy, ktoré pleťovku len tónujú a neupchávajú póry. Spoza rúška vám väčšinu času trčia aj tak len oči a obočie, preto sa pri líčení zamerajte na ne.

Témy: Maska Akné
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok