Do ktorého ramena by sme mali byť zaočkovaní proti COVID-19? Je v tom rozdiel

Pexels
27.5.2021 18:00

Jedným z najbežnejších vedľajších účinkov vakcíny je bolesť, začervenanie a opuch v mieste vpichu. Vybrať si preto rameno, ktoré nechať trápiť po vakcinácii má svoj zmysel.

Do ktorého ramena by sme mali byť zaočkovaní proti COVID-19? Je v tom rozdiel
Pexels

V klinických štúdiách s vakcínou Pfizer a Moderna hlásilo vyše 80 percent účastníkov vo veku od 18 do 55 rokov bolesť v mieste vpichu po prvej dávke a rovnaké percent pociťovalo bolesť aj po druhej. Do ktorej ruky by ste mali dostať „bolestivú injekciu“? S ohľadom na pravdepodobnosť bolesti v pleci by sme sa mali nechať pichnúť do nedominantnej ruky

S dominantnou rukou sa častejšie češeme, čistíme si zuby, striháme nožnicami, píšeme, ukazujeme. Ak ste praváčka a dostanete injekciu do pravej ruky, všetky činnosti, ktoré s ňou budete potom vykonávať nemusia byť príjemné. Niekoľko hodín budete pociťovať istý diskomfort. 

vakcinacia Pexels

Vymeniť si ruky pri druhej dávke?

Je na vás ako sa rozhodnete, či budete riskovať rovnaké rameno ako pri prvej dávke, alebo ho prestriedate. Väčšina ľudí si volí rovnakú ruku. Časový interval medzi prvou a druhou dávkou je viac ako 20 dní, čo mnohí vysvetľujú ako čas dostatočný na zotavenie a zahojenie rany. Ide predsa o malé ihly, ktoré nespôsobujú veľké poškodenie svalu pri vpichu.

K vedľajším účinkom vakcinácie patrí okrem bolesti v mieste vpichu aj začervenanie, svrbiaca alebo opuchnutá vyrážka, ktorá sa môže objaviť do niekoľko dní po zaočkovaní. Konzultujte preto s lekárom správnu stranu očkovania alebo si sami odpovedzte na otázku: Ak by ste mali mať problémy s ramenom, boli by ste radšej, keby išlo o vašu dominantnú ruku? 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok