Čaká vás očkovanie, no máte strach z ihiel? Oveľa horšie výtery z nosa ste zvládli

31.5.2021 09:00

Strach z ihiel je pomerne častý. U niektorých ľudí je vážnym dôvodom, prečo sa vyhnúť očkovaniu. Ak chcete dostať vakcínu na covid, vyskúšajte naše tipy. Nech už to máte za sebou.

Čaká vás očkovanie, no máte strach z ihiel? Oveľa horšie výtery z nosa ste zvládli
Pexels

Strašiak menom trypanofóbia

Trypanofóbia je extrémny strach z lekárskych postupov zahŕňajúcich injekcie. Zvyčajne je častejšia u detí, počas dospievania ustupuje, keď človek získava viac skúseností s lekárskymi zákrokmi. U niektorých ľudí môže tento extrémny strach pretrvať až do dospelosti. Ak máte trypanofóbiu, vo všeobecnosti sa obávate lekárskej starostlivosti, no najmä injekcií. Ak sa od vás vyžaduje, aby ste podstúpili lekársky zákrok, je pravdepodobné, že sa vám mimoriadne zvýši krvný tlak a tep. 

Tesne pred stretom s injekčnou striekačkou môžete dokonca omdlieť. Medzi ďalšie bežné príznaky fóbie patrí úzkosť, závraty, nespavosť, nevoľnosť, rýchle dýchanie, potenie a triaška. Ak je očakávanie injekcie vo vašom ramene zdrojom prehnanej úzkosti, alebo premýšľate, že sa očkovaniu úplne vyhnete, existujú spôsoby, ako sa cítiť tvárou v tvár pred ihlou pokojnejšie. 

kovid Pexels

Čeliť svojmu strachu

Toto je možno najdesivejšia časť terapie, ale je nevyhnutná. Nezdravú úzkosť udržujeme v hlave vyhýbaním sa akémukoľvek stretu s problémom. Inými slovami, ak neurobíte to, čoho sa bojíte, budete sa toho báť aj naďalej. Liečba špecifických fóbií zvyčajne zahŕňa psychoterapiu. Pomocou techník, ako je systematická desenzibilizácia, sa môžeme postupne naučiť tolerovať ihly. Jej cieľom je postupne nás vystaviť pôsobeniu ihiel v kontrolovanom a bezpečnom prostredí, vrátane sledovania injekčnej striekačky bez ihly, potom s ihlou a nakoniec príde aj k samotnej manipulácii s ihlou.

kovid Pexels

Na očkovanie ako sprievod

Keď sa priblíži váš termín očkovania, urobte veľký krok smerom k zbaveniu sa strachu. Choďte na očkovanie s niekým zatiaľ ako doprovod. Snažte sa premôcť mdloby. Zhlboka dýchajte. Ak vedome spomalíte dýchanie bránicovým dychom, vyvoláte upokojujúcu reakciu. Spomalenie dychu spomalí váš srdcový rytmus, ktorý potom vášmu mozgu oznámi, že je všetko v poriadku. Doma si telo na túto nepríjemnú akciu pripravte. Zamerajte sa na svalové napätie. Začnite nohami, napnite svaly v tejto oblasti tela a potom ich uvoľnite. Postupne sa prepracujte cez všetky svaly tela. Vyskúšajte naše tipy na odvrátenie myšlienok strachu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok