Máme rekordný počet nakazených, v hre je zatvorenie regiónov

TA3 TASR SITA ČTK
9.10.2020 10:05

Na Slovensku pribudlo 1184 nových prípadov nákazy, čo je už tretí rekord za tri dni. Zdravotníctvu poskytnú v boji s pandémiou mimoriadnu pomoc Ozbrojené sily SR. O uzatváraní konkrétnych regiónov sa zatiaľ nerozhodlo, táto otázka je však podľa premiéra na stole. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Máme rekordný počet nakazených, v hre je zatvorenie regiónov
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že pandémia sa Nemecku môže vymknúť spod kontroly, ak sa v oblastiach, ktoré aktuálne zaznamenávajú výrazný nárast počtu nakazených, urýchlene nesprísnia epidemiologické opatrenia. Uviedla to po videokonferencii so starostami 11 veľkých nemeckých miest.

K nárastu počtov infikovaných dochádza v ostatnom čase práve vo viacerých veľkých mestách. Merkelová v tejto súvislosti varovala pred exponenciálnym šírením infekcie, ku ktorému môže dôjsť v prípade, ak úrady už nebudú schopné vypátrať kontakty nakazených. "Keď sa to stane, tak sa vírus nezadržateľne a nekontrolovateľným spôsobom rozšíri," povedala novinárom v Berlíne.

0:05 Na celom svete pribudlo za posledný deň rekordných 350.766 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. S odvolaním sa na údaje zverejnené Svetovou zdravotníckou organizáciou o tom informovala agentúra AP. Nový globálny denný prírastok tak zhruba o 12.000 prekonal predošlý rekord, ktorý WHO hlásila vo štvrtok.

Z toho dovedna 109.749 nových prípadov infekcie zaznamenali výlučne v Európe, čo je taktiež rekordný počet. V Európe tak po prvý raz od začiatku pandémie pribudlo viac ako 100.000 nových prípadov infekcie. Predošlý európsky rekordný prírastok, takmer 99.000 prípadov, hlásila WHO vo štvrtok. Na tomto svetadiele sa počet prípadov stabilne zvyšuje už od augusta.

23:00 Vo Francúzsku zaznamenali za posledných 24 hodín prvýkrát viac ako 20.000 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Po zarátaní rekordných 20.330 nových prípadov sa tak celkový počet infikovaných zaevidovaných od začiatku pandémie vo Francúzsku zvýšil na 691.977.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo vo Francúzsku aj 109 súvisiacich úmrtí, čím sa ich celkový zvýšil na 32.630. Aktuálny nárast úmrtí je najvyšší za ostatný týždeň, avšak nižší než maximum predstavujúce zhruba 150 úmrtí spred niekoľkých dní.

23:15 V septembri bolo v priemere každý deň zistených 230 nových pozitívnych prípadov na nový koronavírus. Vyplýva to z analýzy šírenia COVID-19.

Laboratóriá spolu vykonali 123.245 testov, z ktorých bolo prvýkrát pozitívne testovaných 7084 osôb, teda 5,7 percenta. V analyzovanom období bolo 2799 prípadov bez klinických príznakov (40 percent). Respiračnú formu ochorenia malo 3780 nakazených (53 percent). Febrilnú formu malo 338 prípadov, v 36 prípadoch išlo o pľúcnu formu. Ojedinele sa vyskytla aj senzorická, črevná, neurologická či očná forma.

22:50 V Taliansku pribudlo za posledných 24 hodín 5372 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný nárast od druhej polovice marca, ktorý sa blíži k dosiaľ rekordným 6557 prípadom, ktoré z Talianska hlásili 21. marca.

Okrem nakazených informovalo v piatok ministerstvo zdravotníctva aj o 28 súvisiacich úmrtiach. Od začiatku pandémie tak v Taliansku evidujú už 343.770 prípadov nákazy a 36.111 úmrtí. Väčšinu nových prípadov (983) zaznamenali v Lombardsku, najviac postihnutom regióne v prvej vlne pandémie. Nasledujú Kampánia (769), Benátsko (595) a Toskánsko (483).

22:25 V Česku pribudlo v piatok do 18.00 h 4525 osôb nakazených novým druhom koronavírusu, čo je približne o 1400 viac než vo štvrtok v rovnakom čase. V piatok dosiaľ pribudlo aj 18 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa nákaza novým druhom koronavírusu v ČR potvrdila v 105.281 prípadoch a v súvislosti s ňou došlo už k 898 úmrtiam. Doteraz sa vyliečilo 51.706 osôb, aktívnych prípadov je 52.677.

22:00 V okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš sa rušia denné verejné bohoslužby, ktoré sú od pondelka do soboty. Zrušené budú od 12. októbra do 1. novembra. Výnimkou sú nedeľné a sobotné vigílne sväté omše.

21:35 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:10 Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu spúšťa od budúceho týždňa ministerstvo spravodlivosti špeciálny režim organizácie práce. "Všade tam, kde to druh práce umožňuje, budú zamestnanci ministerstva spravodlivosti rozdelení do dvoch tímov. Jeden tím vykonáva prácu na pracovisku, druhý tím z domu," priblížil hovorca MS Bubla. Týmto chce rezort spravodlivosti minimalizovať riziko ochromenia úradu.

Prijaté opatrenia podľa Bublu umožňujú zabezpečovať vybavovanie všetkej agendy v plnom rozsahu rovnako ako pri štandardnom fungovaní ministerstva. "Opatrenie sa nevzťahuje na ministerku spravodlivosti, štátnych tajomníkov ministerstva, generálnych riaditeľov a niektorých ďalších zamestnancov, ktorých prítomnosť na pracovisku je nezastupiteľná a budú aj naďalej prácu vykonávať priamo v úrade," podotkol Bubla.

20:45 Slovenský priemysel sa po údere koronakrízy stavia na nohy. Aj v auguste síce vyrobili firmy menej ako vlani, ide však o najlepší výsledok od vypuknutia pandémie. Priemyselná výroba klesla podľa Štatistického úradu o menej ako percento.

20:20 Premiér Andrej Babiš varoval obyvateľov, že sa v prípadne nedodržiavania opatrení nevyhnú úplnému uzatvoreniu krajiny, takzvanému lockdownu.

19:55 Výskyt ochorenia COVID-19 sa prvýkrát potvrdil v trebišovskej rómskej osade, kde žijú tisíce ľudí. Pozitívne testovaným je člen rómskej poriadkovej služby. Informoval o tom trebišovský regionálny úrad verejného zdravotníctva. "Priebežne sa zabezpečujú protiepidemické opatrenia, nariadená bude izolácia a odber biologického materiálu," uviedla pre novinárov Edita Šantová, vedúca oddelenia epidemiológie RÚVZ v Trebišove.

19:30 Novembrový asociačný termín predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 v basketbale mužov, ktorý sa uskutoční v tzv. "bubline", sa bude hrať v bratislavskej Eurovia aréne. Rozhodnutie zverejnila na svojom oficiálnom webe Medzinárodná basketbalová federácia a upozornil na to špecializovaný web basketliga.sk.

FIBA už dávnejšie rozhodla o "bublinách" chrániacich hráčov pred nákazou koronavírusom na základe odporúčania zdravotnej a súťažnej komisie. Novembrové a februárové asociačné termíny sa budú hrať na jednom mieste, odpadol teda systém doma - vonku. O organizátoroch "bublín" rozhodla prostredníctvom videokonferencie Rada európskej sekcie FIBA.

19:05 Vstup do Talianska ako aj pohyb po jeho celom území je pre občanov Slovenskej republiky bez obmedzenia. Nevyžaduje sa test na COVID-19 ani karanténa. Slovenskí občania však môžu vstúpiť do Talianska za podmienky, že prichádzajú z bezpečnej krajiny. Slovensko predstavuje pre Taliansko bezpečnú krajinu, pričom Rím zoznam bezpečných krajín pravidelne aktualizuje v závislosti od epidemiologickej situácie. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

18:40 V Česku zaznamenali tento týžden rekordný nárast počtu prípadov, keď za deň testy odhalili vyše 5000 infikovaných. V krajine sa od pondelka na dva týždne úplne zastavia všetky kultúrne či športové podujatia. Aké to bude mať následky na českú ekonomiku, to sme sa pýtali analytika a ekonóma, Lukáša Kovandu.

18:15 Trnavská fakultná nemocnica má aktuálne dvoch npozitívne testovaných lekárov, päť zdravotných sestier a dvoch sanitárov. Vo Fakultnej nemocnici v Trnave je momentálne hospitalizovaných 23 pacientov s ochorením COVID-19, je to o jedného viac ako pred týždňom. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených šesť z nich, čo je takisto o jedného viac v porovnaní s minulým piatkom. Informoval o tom referent nemocnice pre vonkajšie vzťahy Matej Martovič.

17:50 Námestník ministra zdravotníctva Waldemar Kraska v rozhovore pre Radio 24 uviedol, že od soboty sa v Poľsku prestane "tolerovať nosenie rúška pod bradou alebo pod nosom". "Prestávame s napomínaním. Okamžite potrestáme pokutou až do výšky 500 zlotých (111 eur)," uviedol, pričom dodal, že úrady budú vyžadovať, aby sa rúškom chránili aj predavači v obchodoch.

V prípade porušenia tohto nariadenia hrozí prevádzkovateľovi pokuta 30.000 zlotých (6690 eur).

17:25 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva, Mareka Krajčího. Spolu s hlavným hygienikom, Jánom Mikasom, riaditeľom sekcie Súdneho lekárstva ÚDZS, Michalom Palkovičom a doktorkou Kliniky infektológie a geografickej medicíny, Alenou Koščálovou informovali o aktuálnej epidemiologickej situácii.

16:58 Český premiér Andrej Babiš v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zdravotníctva Romanom Prymulom vyzval občanov, aby dodržiavali opatrenia, ktoré majú platiť nasledujúce dva týždne, inak nemôže vylúčiť druhý tzv. lockdown. "Buď budeme všetci opatrenia dodržiavať, alebo budeme musieť urýchlene pristúpiť k ďalším krokom a nemôžeme vylúčiť ani lockdown," cituje Babiša portál Novinky.cz.

16:55 V Rusku bolo za uplynulých 24 hodín ďalších 12 126 pozitívnych na koronavírus. Ide o najvyšší denný nárast od 11. mája, keď bolo zaznamenaných 11.656 nových prípadov. Od vypuknutia pandémie Rusko eviduje 1.272.238 ľudí, u ktorých sa táto nákaza potvrdila.

16:50 Krajčí zdôraznil, že mimoriadne rizikové sú najmä rodinné oslavy, kde sa, paradoxne, ľudia cítia bezpečne. Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že problémom je aj to, že rodinné oslavy nie je možné účinne  a úplne zakázať.

16:37 Pribudli ďalšie štyri úmrtia na Covid-19, počet obetí koronavírusu v SR tak stúpol na 61. Oznámil to Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva ÚDZS.

16:34 Krivku by sme mohli zlomiť, ak by ľudia skutočne nosili rúška, dodržiavali odstupy a dezinfikovali si ruky, zopakoval minister.

16:30 Vírus u nás dosiahol reprodukčné číslo 1,43, ako informoval Krajčí. Podľa ministra môžeme budúci týždeň očakávať počty nakazených za jeden deň na úrovni okolo 1500.

16:26 Minister zdravotníctva Marek Krajčí vystúpil na tlačovej konferencii venovanej aktuálnej epidemiologickej situácii.

16:21 "Nemusíte nám telefonovať na všetky čísla RÚVZ Bratislava, my sa ozveme Vám. Zároveň by sme chceli poprosiť osoby, ktorým prišli sms-ky s pozitívnym vysledkom, aby boli trpezliví - naši epidemiológovia Vás budú telefonicky kontaktovať," píše na Facebooku Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.

16:07 Poľské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pozitívny výsledok testu na koronavírus malo ďalších 4739 ľudí. Ide o ďalší rekordný nárast počtu infikovaných. Koronavírusu podľahlo ďalších 52 ľudí. Epidémia si vyžiadala doteraz 2919 obetí.

15:55 Ministerstvo kultúry v piatok zverejnilo formulár nevyhnutný na zmapovanie ekonomických dosahov pandémie ochorenia Covid-19 na pracovníkov v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Záujemcovia ho nájdu na webe ministerstva pod odkazom Formulár.

15:41 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5804 na celkovo 250 538. Za rovnaké obdobie zomrelo 89 infikovaných, čím počet úmrtí od vypuknutia pandémie na Ukrajine dosiahol 4779.

15:15 Španielska vláda vyhlásila v autonómnom spoločenstve Madrid po piatkových rokovaniach núdzový stav. Španielsky premiér Pedro Sanchéz zvolal mimoriadne stretnutie vlády, aby zvážila vyhlásenie núdzového stavu v Madride a zaviedla tak prísnejšie opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19, voči ktorým sa ohradili regionálne orgány.

15:12 V Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku majú traja zamestnanci ochorenie Covid-19 a sú v domácej karanténe. Nemocnica aktuálne nemá žiadneho pozitívneho ani podozrivého pacienta s novým koronavírusom.

15:02 Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne prejde od stredy 14. októbra na dva týždne na online výučbu. Informovala o tom hovorkyňa univerzity Lucia Petríková.

14:55 Pozrite si tlačovú besedu o darovaných PCR testoch.

14:45 V nemocnici Svet zdravia v Žiari nad Hronom je aktuálne v karanténe 19 zamestnancov, ďalších 13 sa po absolvovaní karantény či negatívneho retestovania už vrátilo späť do práce. Žiarska nemocnica vyčlenila pre pacientov s ochorením Covid-19 samostatné oddelenie.

14:22 Slovenská biotechnologická firma MultiplexDX daruje SR 100 000 PCR testov s maximálnou možnou presnosťou. Podľa Igora Matoviča by mali vydržať na niekoľko týždňov, ako oznámil na tlačovej konferencii.

14:23 Pre výskyt ochorenia Covid-19 sú aktuálne zatvorené štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Ani tento týždeň sa ešte nevyučovalo na gymnáziu v Krompachoch a gymnáziu v Sobranciach. "Okrem toho je k dnešnému dňu zatvorené aj Gymnázium na Opatovskej ceste v Košiciach a Konzervatórium na Timonovej v Košiciach. Na všetkých je prerušená prezenčná forma vzdelávania a žiaci sa vzdelávajú z domu," informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

14:10 Gymnázium Cyrila Daxnera vo Vranove nad Topľou je od piatka zatvorené, na škole evidujú štyroch študentov pozitívne testovaných na nový koronavírus.

14:02 Z internátov Slovenskej technickej univerzity v Bratislave odišlo od 2. októbra do 8. októbra okolo 1800 študentov. Celková kapacita pridelených miest na internátoch je 5000 študentov.

14:00 Premiér Igor Matovič, vedec Robert Mistrík, biochemik Pavol Čekan a virológ Boris Klempa informovali na tlačovej besede o špeciálnych slovenských PCR testoch. Slovenskí vedci vyvinuli komponenty pre PCR testy na nový koronavírus, ktoré sú citlivejšie a zároveň skôr dokážu odhaliť toto ochorenie.

13:55 Viac ako 2,7 milióna migrantov, ktorí sa chcú vrátiť do svojich domovských krajín, uviazlo v zahraničí v dôsledku reštrikcií zavedených v boji proti koronavírusovej pandémii. Uviedla to Medzinárodná organizácia pre migráciu. Poukázala, že v dôsledku uzavretia hraníc a cestovných obmedzení uviazol v zahraničí aj veľký počet migrantov.

13:45 Vo Fakultnej nemocnici Trnava je aktuálne hospitalizovaných 23 pacientov s ochorením Covid-19, z nich šesť potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. FN má pre pacientov s koronavírusom k dispozícii 38 lôžok na klinike infektológie. "Ďalších 61 lôžok sme reprofilizovali, takže máme spolu 99 vyčlenených lôžok," informovala nemocnica.

13:35 Pozitívny výsledok testov mali podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR ľudia vyšetrení v okresoch Bratislava (75), Prešov (74), Námestovo (63), Prievidza (57), Nitra (49), Tvrdošín (49), Bardejov (46), Košice (40), Skalica (36), Trnava (36), Topoľčany (35), Dolný Kubín (33), Dunajská Streda (28), Sabinov (26), Banská Bystrica (25), Žilina (24), Trebišov (23), Galanta (21) a Čadca (21).

Ďalšie prípady boli v okresoch Poprad (18), Rimavská Sobota (18), Senica (17), Liptovský Mikuláš (16), Stropkov (16), Michalovce (15), Martin (14), Nové Zámky (14), Spišská Nová Ves (14), Svidník (14), Ružomberok (13), Trenčín (13), Lučenec (12), Zlaté Moravce (12), Malacky (11), Stará Ľubovňa (11), Vranov nad Topľou (11), Humenné (10), Žiar nad Hronom (10), Levice (9), Nové Mesto nad Váhom (9), Piešťany (9), Bánovce nad Bebravou (8), Senec (8), Brezno (7), Komárno (7), Partizánske (7), Poltár (7), Hlohovec (6), Levoča (6), Pezinok (6), Púchov (6), Snina (6) a Šaľa (6).

13:02 V priebehu štvrtka bolo v Belgicku zaznamenaných 5728 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je nový smutný rekord na území krajiny. Priemerný počet osôb infikovaných uvedenou koronavírusovou infekciou bol medzi 29. septembrom a 5. októbrom 2915,9 denne. To podľa najnovšej aktualizácie Sciensano znamená 72-percentný nárast nových prípadov  nákazy oproti predchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu.

12:43 Rusko zaznamenalo prírastok viac ako 12-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac v priebehu jedného dňa od začiatku pandémie. Úrady v piatok oznámili, že evidujú 12 126 nových infekcií, čo priblížilo celkový počet potvrdených prípadov v krajine k 1,3 miliónu. Rusko má štvrtý najvyšší počet prípadov na svete. Eviduje tiež viac než 22-tisíc úmrtí.

Semafor Covid-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú.

12:15 Na Slovensku po týždni vzrástol počet červených okresov o 21. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 62, minulý týždeň ich bolo 41. Vyplýva to zo semaforu na webe korona.gov.sk. V takzvanej oranžovej fáze je 11 okresov, šesť je zaradených v zelenej zóne.

Medzi červené okresy patrí všetkých päť okresov v meste Bratislava, nasledujú Senec, Malacky, Pezinok, Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Trnava, Senica, Skalica, Myjava, Piešťany, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Nitra, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Zlaté Moravce, Ilava, Prievidza, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Púchov, Považská Bystrica, Žilina, Martin, Čadca, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Banská Bystrica, Detva, Veľký Krtíš, Poprad, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov, Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Vranov nad Topľou, všetky štyri okresy v Košiciach a Košice-okolie, Trebišov, Michalovce, Sobrance, Humenné a Snina.

11:50 Česko patrí v rámci Európy ku krajinám s najhorším vývojom situácie. Aj z toho dôvodu pristúpila vláda k prijímaniu prísnych opatrení. Viac o tejto téme nám povedal náš spolupracovník v Prahe, David Vozdecký.

11:40 Čína v piatok oznámila, že sa pripojí ku globálnej iniciatíve Svetovej zdravotníckej organizácie s názvom COVAX, ktorá má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu Covid-19.

11:35 Pozrite si tlačovú besedu o použití Ozbrojených síl SR  v boji s pandémiou.

11:20 V článkoch na dezinformačných weboch a príspevkoch na Facebooku sa šírili tabuľky z webových stránok Svetovej banky, ktoré majú dokazovať, že jednotlivé krajiny nakupovali testovacie sady na Covid-19 už v roku 2018. Nie je to pravda. Ide o zoznam dovážaných lekárskych pomôcok, ktoré v roku 2018 už existovali na iné účely, ale až v apríli 2020 boli reklasifikované ako produkty vhodné na boj proti pandémii.

11:15 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 11. hodine.

11:05 Minister zdravotníctva je presvedčený, že za nárastom infikovaných i množiacimi sa prípadmi nedodržania opatrení je veľká dezinformačná kampaň, ktorá sa týkala spochybňovania rizika pandémie. "V súčasnosti je reprodukčné číslo vyše 1,4, zdvojnásobenie čísla nakazených sa dosahuje počas siedmich dní, regionálne úrady verejného zdravotníctva sú na hrane kapacít," upozornil Krajčí.

11:00 Jaroslav Naď (OĽANO) na brífingu potvrdil, že Ozbrojené sily SR sú pripravené na súčinnosť. "Ozbrojené sily SR sú tu na to, aby realizovali takéto kroky, zatiaľ však nepadlo takéto rozhodnutie," dodal.

10:50 O uzatváraní konkrétnych regiónov, v ktorých rýchlo rastie počet infikovaných sa zatiaľ nerozhodlo. "Táto otázka je však na stole," pripustil Matovič. "Naozaj sa budeme musieť zaoberať tým, ako to riešiť, ústredný krízový štáb bude musieť prijať rozhodnutie, čo robiť v situáciách, keď nám choroba bujnie," povedal Matovič aj v súvislosti so stavom na Orave.

10:32 Rumunsko zaradilo Slovenskú republiku medzi rizikové krajiny. Ak chcú slovenskí občania vstúpiť do Rumunska, musia absolvovať 14-dňovú domácu karanténu s vymedzenými výnimkami. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke.

10:13 Zapojenie Ozbrojených síl SR do boja s pandémiou schválila vláda. Materiál, ktorý na rokovanie kabinetu predložili minister obrany a minister zdravotníctva, navrhuje posilniť regionálne úrady verejného zdravotníctva a podporiť vybrané zdravotnícke zariadenia vyčlenením profesionálnych vojakov. Tí by mali organizačne a administratívne podporovať zdravotníctvo do 31. decembra 2020.

10:11 Vyliečilo sa ďalších 99 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 5452.

10:07 Armáda poskytne zdravotníctvu mimoriadnu pomoc. Po rokovaní vlády o tom informovali premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a minister obrany Jaro Naď.

10:00 Na Slovensku pribudlo 1184 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od vypuknutia pandémie, pričom máme rekord už tretí deň po sebe. Celkovo evidujeme 16910 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 10136 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:42 Nákazu koronavírusu za uplynulých 24 hodín v Maďarsku potvrdili 1176 osobám. V súvislosti s komplikáciami spôsobenými ochorením Covid-19 zomrelo 15 ľudí, informoval informačný server koronavirus.gov.hu. Počet obetí stúpol na 913, z nich 47 percent pochádza z Budapešti. Infikovaných evidujú už 35 222. Z nákazy sa zotavilo 9202 ľudí.

9:20 Bardejov prijíma ďalšie opatrenia. Riaditelia a konatelia mestských organizácií musia zabezpečiť dostatok rýchlotestov na testovanie svojich zamestnancov. Mali by byť k dispozícii začiatkom budúceho týždňa. Rozhodnutie prijal mestský krízový štáb.

9:10 Poľsko zaraďuje od soboty 10. októbra celé svoje územie do takzvanej žltej zóny, na celom území krajiny tak budú platiť sprísnené opatrenia. Najdôležitejšou zmenou je povinnosť zakrývať si nos a ústa na všetkých verejných priestranstvách, teda aj vonku na ulici. Prísnejšie opatrenia budú platiť len vo vybraných červených okresoch.

8:51 Ozbrojené sily budú pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu. Vláda na svojom mimoriadnom rokovaní v piatok súhlasila s vyčlenením do 1500 vojakov denne. Vojaci budú vyčlenení na základe požiadaviek ministra zdravotníctva na nevyhnutný čas. Z materiálu vyplýva, že sa navrhujú posilniť regionálne úrady verejného zdravotníctva a podporiť vybrané zdravotnícke zariadenia vyčlenením do 1500 profesionálnych vojakov za účelom organizačnej a administratívnej podpory v období do 31. decembra 2020.

8:40 Šírenie nákazy novým koronavírusom na Mestskom úrade v Považskej Bystrici sa nepotvrdilo. Ako informovala Miluše Kollárová z mestského úradu, výsledky testov vedúcich zamestnancov radnice, členov krízového štábu a poslancov mestskej rady boli negatívne.

8:30 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín doteraz zomrelo 11 pacientov, ktorí boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Ako prvotná príčina úmrtia bolo ochorenie COVID-19 pitvou potvrdené u troch pacientov. Informovala o tom hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Momentálne je podľa nej vo FN Trenčín hospitalizovaných 38 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, jeden pacient čaká na výsledky vyšetrenia. Traja pacienti sú vo vyčlenenej časti oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny, na umelej pľúcnej ventilácii nie je žiadny pacient.

8:12 Mestský úrad v Trebišove je od štvrtka až do odvolania pre verejnosť zatvorený. Dôvodom je pozitívny výsledok testu na nový koronavírus u niektorých zamestnancov mesta. Informovala o tom hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová.

"Zamestnanci mestského úradu budú aj naďalej pracovať, avšak v režime 'home office'. Občania môžu využívať na kontaktovanie sa s referentmi mestského úradu e-mailovú a telefonickú komunikáciu," uviedla hovorkyňa.

8:05 Koronavírus sa v Českej republike naďalej nekontrolovane šíri - vo štvrtok tamojšie laboratória zachytili rekordných 5394 pozitívnych prípadov. V Česku zaznamenali v ostatnom čase denné maximá hneď niekoľkokrát.

7:08 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku od piatka opätovne spúšťa triediace COVID-19 pracovisko na vstupoch do oboch svojich areálov. Pred vstupom do nemocnice ním musí prejsť každý pacient. Pracovníci mu zmerajú teplotu a vypíše dotazník. Informovala o tom hovorkyňa ÚVN Petra Dišková.

"Pomoc pri triedení pacientov a vojenské stany poskytli nemocnici Ozbrojené sily SR v podobe 40 sanitárov a 14 zdravotných sestier. Triediaci stan na ulici generála Vesela je umiestnený na parkovisku pred nemocnicou," priblížila Dišková s tým, že priestor nemocnici poskytlo mesto Ružomberok.

6:57 Americký prezident Donald Trump by mal byť od soboty schopný opäť "verejne sa angažovať", oznámil osobný lekár šéfa Bieleho domu Sean Conley. Trump podľa neho reagoval na liečbu ochorenia COVID-19 "mimoriadne dobre".

"Sobota bude desiatym dňom od diagnózy z minulého štvrtka a na základe trajektórie pokrokovej diagnostiky, ktorú tím vykonáva, plne očakávam prezidentov bezpečný návrat k verejnému angažovaniu sa," uviedol vo vyhlásení Trumpov lekár Sean Conley, ktorého citovala agentúra AFP.

6:20 V súvislosti s nezlepšujúcou sa situáciou ohľadne šírenia koronavírusu v Česku pristúpili s okamžitou platnosťou k viacerým obmedzeniam. Vláda sa rozhodla na 14 dní zavrieť divadlá, kiná či zoologické záhrady. Konať sa nebudú ani športové aktivity v interiéroch a prístupné nebudú ani fitness centrá či kúpaliská.

6:15 Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení. Upozornil na to hlavný hygienik Ján Mikas. Efekt prijatých prísnejších protiepidemických opatrení predpokladá dva až tri týždne po ich zavedení, informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok