Pribudli úmrtia, situácia sa zhoršuje. Ako sme na tom s nákazou

TA3 SITA TASR
9.10.2020 16:39

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval o neustále sa zhoršujúcej pandemickej situácii na Slovensku. Žiaľ, pribudli ďalšie štyri potvrdené úmrtia na koronavírus. Minister očakáva, že počty infikovaných budú dramaticky rásť a počas budúceho týždňa sa prekoná hranica 1500 nových prípadov za deň.

Pribudli úmrtia, situácia sa zhoršuje. Ako sme na tom s nákazou
SITA/AP (ilu)

Pribúdajú prípady v najrizikovejšej skupine

Počet pozítívnych testov na Slovensku neustále narastá. Aká je situácia v regiónoch? Zle je na tom napríklad Veľký Krtíš, región Oravy, ale aj Banská Štiavnica. Na Slovensku zostalo mimimum zelených, teda relatívne bezpečných okresov.

Počet hospitalizovaných stúpol zo 191 na 324 pacientov. Najviac pacientov majú nemocnice v Žilinskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Zvýšil sa aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. V tejto vekovej skupine sa k 7. októbru evidovalo 879 nakazených. Najviac ich je naďalej v Prešovskom kraji.

Na Slovensku pribudlo 1184 nových prípadov nákazy, čo je už tretí rekord za tri dni. Zdravotníctvu poskytnú v boji s pandémiou mimoriadnu pomoc Ozbrojené sily SR.

Čo sa týka hlavného mesta, podiel pozitívnych testov sa tam zlepšil. Zrejme je to následok zníženia socializácie a zodpovednejšieho postoja občanov v Bratislave. Krajčí hovoril aj o situácii v európskych krajinách. Kritická situácia je v Česku, ktoré je na tom momentálne najhoršie zo všetkých. Zhoršuje sa situácia v Poľsku.

Prešetrujú desiatky úmrtí

Reprodukčné číslo (teda údaj, ktorý hovorí o tom, koľko ďalších ľudí nakazí jeden infikovaný) je momentálne 1,43. Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení. Pripomenul potrebu dodržiavania odstupov, nosenia rúšok a umývania rúk. Je presvedčený, že keby opatrenia ľudia dodržiavali, nárast počtu nakazených by sa podarilo zastaviť. "Ak vôľa ľudí nebude, tak trend, ktorý vôbec nie je radostný, bude pokračovať," upozornil. Za veľmi rizikové považuje rodinné oslavy či svadby.

Na Slovensku pribudli aj ďalšie štyri úmrtia. Všetci pacienti mali nad 60 rokov, informoval Michal Palkovič, riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na Slovensku tak zomrelo na ochorenie COVID-19 spolu 61 osôb.

Pacienti zomreli na konci septembra a prvý októbrový týždeň. Dve úmrtia boli v nemocnici v Bratislave, jedno úmrtie v Trnave a jeden pacient zomrel doma, priblížil Palkovič. Dodal, že 25 pacientov, ktorí mali nový koronavírus, zomrelo z iných príčin. "Momentálne prešetrujeme 31 úmrtí," potvrdil Palkovič. Dodal, že pri úmrtiach vidí "trend nárastu". Je to podľa neho o desať pacientov viac ako minulý týždeň.

Ako na tlačovej besede informoval patológ Palkovič, pacienti zomreli koncom septembra a začiatkom októbra a všetci boli straší ako 65 rokov. Podľa Palkoviča patológovia prešetrujú ďalších 31 úmrtí pre podozrenie, že ich mohol spôsobiť COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok