Je to zlé. Pribudol štvorciferný počet nakazených aj úmrtia

TA3 SITA TASR ČTK
8.10.2020 09:42

Máme rekordný počet nakazených, po prvý raz ich je viac ako tisíc. Najhoršia situácia je na Orave, pričom podľa polície sú na vine najmä nezodpovedné skupiny ľudí, ktoré obchádzajú nariadenia. Nemecko vyhlásilo za rizikové oblasti päť našich regiónov. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Je to zlé. Pribudol štvorciferný počet nakazených aj úmrtia
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:15 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock zas vo štvrtok varoval, že súčasná situácia v krajine dosiahla "nebezpečný moment" V Británii vo štvrtok zaznamenali 17.540 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o zhruba 3000 viac ako predchádzajúci deň. Zomrelo aj ďalších 77 osôb, ktoré boli v uplynulých 28 dňoch pozitívne testované na prítomnosť patogénu SARS-CoV-2.

"V niektorých častiach krajiny je situácia opäť veľmi vážna. Nanešťastie vidíme prudký nárast hospitalizácií osôb starších ako 60 rokov a stúpa aj počet úmrtí," dodal Hancock.

23:50 Talianske úrady zaregistrovali za posledných 24 hodín 4458 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to najvyšší prírastok od polovice apríla. V Taliansku zaznamenali vo štvrtok aj 22 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Taliansko hlási za deň podstatne menej nových prípadov ochorenia COVID-19 ako ďalšie veľké európske krajiny vrátane Francúzska, Španielska a Británie.

Viac ako 4000 prípadov za deň tam naposledy zaznamenali 12. apríla. V rovnaký deň však vtedy zomrelo 431 ľudí. Približne mesiac po tom vláda povolila opätovné otvorenie reštaurácií, barov a obchodov.

23:25 Štvrtkový prípravný zápas medzi futbalistami domáceho Anglicka a Škótska do 19 rokov sa skončil kuriózne po prvom polčase. Tréner hostí Billy Stark sa totiž dozvedel, že mal pozitívny test na koronavírus, následne duel zrušili za stavu 3:1 pre "Albión". Súperi sa mali stretnúť aj v nedeľu, tento zápas odložili.

"Billy cestuje domov a zostane v izolácii desať dní," uviedla Škótska futbalová asociácia. Do karantény zamieri aj zvyšok tímu v rámci preventívnych opatrení.

23:00 Bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková kritizuje svoju nástupkyňu. Nemala by podľa nej strácať čas vytváraním databázy profesionálnych umelcov, lebo vraj už existuje. Výhrady má aj voči snahe vlády vymýšľať osobitné schémy pomoci, ktoré sa ukazujú ako málo adresné.

22:35 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:10 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu vo svete za 24 hodín dosiahol nový rekord. Za jeden deň ich globálne pribudlo 338.779, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje, ktoré na svojej stránke zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia.

Najväčší denný nárast prípadov zaznamenali India (78.524), Brazília (41.906) a Spojené štáty (38.904). Počet úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol o 5514 na celkových 1.049.810.

Doterajší globálny rekord v počte nových denných prípadov WHO zaznamenala 2. októbra, keď ich pribudlo 330.340. Najviac úmrtí za 24 hodín zaznamenala 17. apríla (12.393). Na celom svete registruje WHO 36.002.827 potvrdených prípadov nákazy.

21:45 Po troch týždňoch prepustili z jednotky intenzívnej starostlivosti bližšie nešpecifikovanej budapeštianskej nemocnice maďarského exministra vnútra Gábora Kunczeho. Bývalý minister mal vážny priebeh ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu. Kuncze (69) svoje prepustenie z JIS oznámil na Facebooku.

Gábor Kuncze bol ministrom v ľavicovo-liberálne vláde premiéra Gyulu Horna v rokoch 1994 - 1998 a dvakrát aj predsedom Zväzu slobodných demokratov (v období rokov 1994 - 1998 a 2001 - 2007).

21:20 Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb tvrdí, že prisľúbené odmeny zamestnanci pracujúci v prvej línii počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu ešte nevideli, a to napriek prísľubu vlády, že im budú vyplatené. Neuspokojujú sa ani s vyjadrením ministerstva zdravotníctva, že sa tak má stať už čoskoro a apelujú v tomto smere na šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího.

20:55 Pre výskyt ochorenia COVID-19 prerušili bratislavskí hygienici vyučovanie v ďalších triedach. Z rovnakého dôvodu majú do soboty prerušený tréningový proces hádzanárski dorastenci Športového klubu polície Bratislava. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave o tom informoval na sociálnej sieti.

20:30 Na ministra zdravotníctva sa v posledných dňoch zniesla vlna kritiky. Lekári tvrdia, že im chýbajú jasné stanoviská, ako majú postupovať v boji proti koronavírusu. Opozícia zase kritizuje nedostatočnú pripravenosť na druhú vlnu. Napriek tlaku a vyčerpaniu sa minister zatiaľ zo svojho postu odísť nechystá.

20:05 Predseda parlamentu Boris Kollár tvrdí, že ak má niekto nedoplatok, nemal by to byť dôvod na neposkytnutie pomoci v čase koronakrízy. Ako uviedol na tlačovej konferencii, pri situácii v kultúre sa musí vyriešiť viac vecí súčasne, nie len ochrana ľudí bez príjmu pred exekútormi, ale aj napríklad poriadok s preddavkami.

19:40 V Česku pribudlo vo štvrtok do 18.00 h 3139 osôb nakazených. Je to o 517 viac infikovaných ako bola doterajšia rekordná bilancia zo stredajšieho večera. Do štatistík vo štvrtok večer pribudlo tiež ďalších osem úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19, celkový počet obetí sa tak zvýšil na 863. Za stredu pribudlo v ČR 41 úmrtí, čo je o 11 viac ako doterajšie denné maximum.

Portál Novinky.cz uvádza, že vzhľadom na vysokú čiastkovú bilanciu nakazených za štvrtok je možné očakávať, že počet potvrdených prípadov presiahne za celý deň hranicu 6000.

19:15 Spolu 24 žiakov Spojenej školy internátnej v Spišských Vlachoch v okrese Spišská Nová Ves je z dôvodu výskytu nového koronavírusu v izolácii, potvrdila riaditeľka školy Monika Koperdáková. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi uviedol, že okrem Gymnázia Krompachy je zatvorená aj uvedená škola v Spišských Vlachoch.

„Škola nie je zatvorená, v izolácii je školský klub detí, jedno oddelenie a 12-členná výchovná skupina internátu,“ spresnila Koperdáková s tým, že na riadnom vyučovaní sa naďalej zúčastňuje ďalších 64 žiakov.

18:50 Dvojica futbalistov Interu Miláno mala pozitívny test na koronavírus. Podľa periodika Gazzetta dello Sport sa nakazili Radja Nainggolan a Roberto Gagliardini. Už skôr mali pozitívne testy Alessandro Bastoni a slovenský stopér Milan Škriniar, ten čaká na výsledok druhého testu.

Bastoni už opustil kemp talianskej reprezentácie do 21 rokov, Škriniar bol v izolácii pred zápasom semifinále baráže EURO 2021 s Írskom. "Hráč je po absolvovaní testu v individuálnej karanténe, nemá žiadne príznaky, cíti sa dobre a v najbližších dňoch absolvuje ďalší test, keďže slovenský tím čakajú ešte počas tohto zrazu dva zápasy Ligy národov v Škótsku a doma s Izraelom," informoval Slovenský futbalový zväz o Škriniarovom stave.

18:25 Maximálna hodnota skupiny PCB látok v hovädzom dobytku, ovciach, ošípaných a hydine prípustná pre ľudskú konzumáciu predstavuje hodnotu 40 nanogramov na gram tuku. U Jozefa Adamíka, majiteľa zvernice susediacej s areálom bývalého štátneho podniku Chemko Strážske, rozbor vzorky preukázal hodnotu 990. Médiá o tom informoval po stretnutí so starostami okolitých obcí.

"Každá vzorka bola pozitívna, ktorú sme odovzdali na kontrolu na veterinu," vysvetlil Adamík dôvod, prečo sa dal otestovať tiež. Mäso z diviny zo zvernice roky konzumoval. "Norma na človeka neexistuje. Ja som mal 990," predstavil výsledok analýzy. Poukázal pritom na skutočnosť, že keď v roku 2009 zvernicu kupoval, nikto ho na žiadne obmedzenia neupozornil.

18:00 Základná škola s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica je od štvrtka uzatvorená z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19. Ako potvrdil riaditeľ školy Pavel Michal, pozitívne testovaní boli traja žiaci.

Škola aj škôlka v Štiavnických Baniach bude vyučovať dištančnou formou podľa aktuálneho predpokladu do 16. októbra. Podľa Michala sa pre tento krok rozhodli po diskusii s regionálnym úradom verejného zdravotníctva z preventívnych dôvodov v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia.

17:35 Pozrite si tlačovú besedu predsedu národnej rady Borisa Kollára. Hovoril o aktuálnej situácii v kultúre.

17:10 Športový život v Česku sa na dva týždne zastaví. Tamojšia vláda rozhodla, že od pondelka 12. októbra na štrnásť dní zruší všetky profesionálne aj voľnočasové aktivity športovcov. Dôvodom je vysoký nárast prípadov nového koronavírusu v krajine. Informuje o tom portál idnes.cz.

Úrady nariadili, že vonku sa môže na podujatiach zúčastniť maximálne dvadsať osôb a pre vnútorné podujatia platí úplný zákaz. "Od pondelka budú zrušené všetky športové aktivity, profesionálne i voľnočasové, budú uzavreté vnútorné športoviská. No vonkajších bude možné športovať do limitu dvadsať osôb. Bude možné si zahrať futbal alebo tenis, vnútri však nič," idnes.cz citoval ministra zdravotníctva Romana Prymulu po zasadaní kabinetu.

16:47 Česká vláda rokuje s praktickými lekármi o projekte otestovania takmer všetkých obyvateľov. Toto testovanie by mohlo odhaliť 90 - 93 percent všetkých nakazených. V Česku tiež od 12. októbra budú zavreté divadlá, kiná i zoologické záhrady a žiaci druhého stupňa základných škôl prejdú na striedavé vyučovanie, informoval Roman Prymula.

16:40 Česká vláda predstavila nové opatrenia proti koronavírusu. Od pondelka budú na 14 dní zrušené všetky kultúrne aj športové podujatia. Oznámil to minister zdravotníctva Roman Prymula.

16:24 Európska komisia schválila v poradí už tretiu zmluvu s farmaceutickou spoločnosťou o dodávkach vakcíny proti Covid-19. Ide o dohodu s firmou Janssen Pharmaceutica NV, ktorá je súčasťou koncernu Johnson & Johnson. Ak sa ukáže, že táto vakcína je bezpečná a účinná, zmluva umožní členským štátom EÚ nakúpiť očkovacie látky pre 200 miliónov ľudí. Každá z členských krajín bude mať možnosť zakúpiť očkovacie látky pre ďalších 200 miliónov ľudí a poskytnúť ich aj iným, chudobnejším krajinám mimo EÚ.

16:10 Nosenie rúšok na verejnosti bude od soboty povinné v celom Poľsku. Toto opatrenie prichádza po tom, ako Poľsko druhý deň po sebe prekonalo denný rekord v počte nakazených novým koronavírusom.

15:44 Hlavný hygienik upozornil, že nové prípady ochorenia Covid-19 sa potvrdili aj u ľudí, ktorí napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu takto rozšírili ďalej. "Preto opäť vyzývame ľudí, aby v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia Covid-19 nešli do práce a nenavštevovali verejné miesta. Izolujte sa od ostatných a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára," zdôraznil.

15:24 Štúdia britskej univerzity ukázala, že 86 percent ľudí, ktorí boli nakazení koronavírusom, nemalo počas dňa testovania hlavné symptómy. Výskumníci z University College London vyhodnotili údaje z prieskumu, v rámci ktorého každý týždeň testovali tisíce domácností vo Veľkej Británii bez ohľadu na to, či ich členovia mali príznaky. Výskumníci zistili, že 86 percent tých, u ktorých boli výsledky testov pozitívne, nemalo kašeľ, horúčku alebo stratu chuti či čuchu.

15:17 Univerzita Komenského v Bratislave aktuálne eviduje na svojich internátoch okolo 1600 študentov, ktorí ubytovacie zariadenia dobrovoľne neopustili. Nachádzajú sa vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK a na vysokoškolskom internáte Družba. Potvrdila to hovorkyňa UK Lenka Miller s tým, že veľká väčšina študentov využila možnosť odísť z internátov.

15:15 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

15:02 Inštitút stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica varuje pred prehnaným ekonomickým optimizmom Národnej banky Slovenska a Inštitútu finančnej politiky, podľa ktorých by slovenská ekonomika mala výraznejšie rásť už v budúcom roku. Analytici IstroAnalytica očakávajú v roku 2021 hospodársky rast Slovenska iba do dvoch percent HDP. Hospodárska kríza presiahne aj rok 2022, uviedol vo štvrtok inštitút.

14:40 Rakúsko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 1209 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva zo štvrtkových oficiálnych údajov. Po strede a minulej sobote je to tretí raz v tomto mesiaci, čo denný nárast novoinfikovaných v krajine presiahol 1000. Za posledných sedem dní Rakúsko evidovalo denne v priemere 910 nových prípadov nákazy. Za tento čas sa počas aktívnych prípadov v krajine zvýšil o takmer pätinu na aktuálnych 9930 chorých.

14:10 Najvyšší súd v Madride vo štvrtok zamietol čiastočnú karanténu (lockdown) zavedenú cez víkend v španielskej metropole a deviatich okolitých mestách, aby sa spomalilo rýchle šírenie nákazy. Súd vysvetlil, že "zamietol schválené opatrenia z dôvodu, že porušujú práva a základné slobody" 4,5 milióna obyvateľov postihnutých týmto lockdownom, ktorý vstúpil do platnosti v sobotu 3. októbra.

13:55 "Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení," píše hlavný hygienik Ján Mikas na Facebooku. Apeluje, aby ľudia nehľadali spôsoby, ako obchádzať pravidlá.

13:36 Testy potvrdili koronavírus u ďalších ôsmich zamestnancov Centra sociálnych služieb Bôrik v Nitrianskom Pravne. Časť zariadenia, ako i časť personálu, je v karanténe, zdravotnú starostlivosť o klientov má centrum zabezpečenú.

"V okrese Prievidza sme podľa štatistických údajov potvrdili vo štvrtok 15 pozitívnych osôb na nový koronavírus. Väčšinou ide o dohľadané kontakty, väčšie ohnisko máme zaznamenané v zariadení sociálnych služieb na Bôriku, kde je pozitívnych ďalších osem zamestnancov," potvrdila regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. Upozornila, že 15 pozitívne testovaných osôb nie je konečné číslo, epidemiológovia totiž predpokladajú, že to bude počas dňa ešte rásť.

13:28 Pozrite si vyhlásenie premiéra Igora Matoviča v reakcii na rekordný počet nových prípadov. Vyzval ľudí na opatrnosť. Nevylúčil, že počas Dušičiek bude obmedzený pohyb ľudí. Zároveň tvrdí, že opatrenia sa sprísnia, ak cez víkend nezačnú klesať denné prírastky prípadov.

13:24 Poľsko znova prekonalo svoj vlastný denný rekord v počte nakazených koronavírusom - za posledných 24 hodín potvrdilo 4280 nových prípadov infekcie. Informovalo o tom vo štvrtok poľské ministerstvo zdravotníctva. Vyše 250 prípadov zaznamenali v deviatich zo 16 vojvodstiev Poľska a v troch vojvodstvách počet nakazených presiahol 500.

13:15 Chorvátsko hlási za posledných 24 hodín nový rekord 542 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší počet za deň od samotného vypuknutia infekcie. Na Covid-19 zomrel tiež ďalší človek. Chorvátsko zaznamenalo nárast v nových prípadoch infekcie po skončení letnej turistickej sezóny, počas ktorej prišli do krajiny na pobreží Jadranského mora státisíce turistov.

12:50 Americký prezident Donald Trump začal opäť úradovať z Oválnej pracovne Bieleho domu. Už má za sebou telefonát s britským premiérom Borisom Johnsonom. Trump sa vracia do pracovného kolobehu po prepustení z nemocnice, kde bol hospitalizovaný pre koronavírus.

12:46 Dosah prijatých opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu by sa mal ukázať najbližší víkend. „Je to životná nevyhnutnosť, ak by nám počet prípadov naďalej rástol a my by sme neprijali silnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme životy a zdravie,“ vyjadril sa premiér.

12:44 Situáciu na Slovensku ostro sledujú aj ostatné krajiny. Nemecko zaradilo niektoré naše okresy medzi rizikové oblasti. Vývoj nie je pozitívny ani u našich západných susedov. Česko už druhý deň po sebe hlási rekordný prírastok prípadov.

12:30 Britská nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet upozornila, že v tomto roku jej hrozí strata v sume viac ako 800 miliónov libier, pričom očakáva, že pre pandémiu koronavírusu bude využívať iba 25 percent svojej zvyčajnej prepravnej kapacity aj v budúcom roku. Tohtoročná strata spoločnosti bude prvou v jej 25-ročnej histórii. Letecký prepravca uviedol, že očakáva stratu pred zdanením v pásme 815 až 845 miliónov libier.

12:20 Matovič nevylúčil, že počas Dušičiek bude obmedzený pohyb ľudí. Zároveň tvrdí, že opatrenia sa sprísnia, ak cez víkend nezačnú klesať denné prírastky prípadov.

12:04 V súvislosti s výrazným nárastom nových prípadov koronavírusovej nákazy v Nemecku vyzval spolkový minister zdravotníctva Jens Spahn vo štvrtok ľudí, aby dodržiavali pravidlá hygieny a odstupu a nepovažovali sa za nezraniteľných.

11:35 Premiér sa vyjadril k aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku. Nemyslí si, že má význam sprísňovať režim na hraniciach, keďže už nie sme "ostrovčekom slobody", ktorým sme boli v lete. Na hraniciach s Českou republikou by však podľa neho malo dôjsť k obmedzeniam.

11:25 Terénni asistenti budú v obciach s rómskymi komunitami spolupracovať na zamedzení šírenia koronavírusu. Informovala o tom Iveta Duchoňová z Kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Úlohou asistentov bude poskytnúť obyvateľom rómskych komunít informácie o tom, ako sa čo najefektívnejšie vyhnúť ochoreniu Covid-19 a na koho sa obrátiť, keď sa vyskytne v bezprostrednej blízkosti.

11:16 Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši zrušila až do odvolania všetky plánované operácie. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia v súvislosti s ochorením Covid-19. "Naše zdravotnícke zariadenie tak bude vykonávať len akútne operácie," dodala nemocnica.

11:14 Európska komisia oznámila, že uzavrela dohodu s americkou farmaceutickou spoločnosťou Gilead na nákup liečiva remdezivir, ktorý by mal stačiť na liečbu pre 500 000 ľudí.

11:02 "V regióne Oravy panuje v súčasnosti najhoršia epidemiologická situácia. Infikovaných novým koronavírusom je už viac ako 1300 obyvateľov. Počty neklesajú, majú stúpajúcu tendenciu," píše Polícia SR na svojom Facebooku. "Za zvýšenými číslami, ktoré bezprostredne ohrozujú všetkých občanov z oblasti stoja predovšetkým nezodpovedné skupiny ľudí, ktoré nerešpektujú mimoriadne nariadenia. Napriek zákazu organizujú svadobné hostiny, rodinné oslavy a hromadné kamarátske stretnutia," vysvetľuje PZ.

Policajný zbor na Orave pristúpi k ráznym a okamžitým zvýšeným kontrolám. "V prípade zistenia porušenia mimoriadnych nariadení budú občania sankcionovaní vo výške 1000 eur. Ak vo svojom konaní budú pokračovať, sankcia im bude udelená opätovne," informuje polícia.

10:40 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:35 Druhý stupeň Základnej školy Márie Rázusovej-Martákovej v Liptovskom Mikuláši je od štvrtka zatvorený. Rozhodol o tom miestny regionálny úrad verejného zdravotníctva. Dôvodom je pozitívny test na nový koronavírus u jedného z pedagogických zamestnancov.

10:24 Od pondelka 12. októbra sa bude výučba na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre uskutočňovať kombináciou prezenčnej a dištančnej formy. Tento spôsob výučby nahradí doterajšiu prezenčnú formu. Rozhodol o tom rektor UKF Libor Vozár.

10:14 Chorobe Covid-19 podľahli ďalší dvaja pacienti, spolu tak evidujeme 57 obetí. V nemocnici v Michalovciach zomrela 12. septembra 52-ročná pacientka, druhou obeťou je 91-ročná pacientka, ktorá ochoreniu podľahla 22. septembra vo Fakultnej nemocnici v Prešove.

10:12 Máme 303 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Na JIS je 15 ľudí, 27 sú na umelej pľúcnej ventilácii. Vyliečilo sa ďalších 153 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 5353.

10:11 Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (85), Bardejov (73), Prešov (65), Trebišov (56), Nitra (48), Veľký Krtíš (48), Košice (44), Námestovo (43), Trnava (37), Žilina (31), Sabinov (30), Tvrdošín (28), Martin (23), Poprad (23), Banská Bystrica (21), Dunajská Streda (21), Dolný Kubín (19), Liptovský Mikuláš (19), Brezno (18), Michalovce (17), Považská Bystrica (15), Prievidza (15), Vranov nad Topľou (14),Košice a okolie (12), Senec (12), Púchov (11), Sobrance (11), Stropkov (10), Zvolen (10),

Hlohovec (9), Humenné (9), Myjava (9), Nové Zámky (9), Spišská Nová Ves (9), Komárno (8), Svidník (8), Trenčín (8), Zlaté Moravce (8), Gelnica (7), Malacky (7), Detva (6), Ilava (6) a Žiar nad Hronom (6). Päť pozitívnych prípadov bolo v okresoch Bánovce nad Bebravou, Kežmarok, Lučenec, Senica, štyri prípady mal okres Skalica.

Po tri prípady pribudli okresy Čadca, Krupina, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Snina, Šaľa, Topoľčany a Žarnovica. Dva prípady boli v okresoch Galanta, Levice, Piešťany, Rimavská Sobota, Rožňava, Stará Ľubovňa, jeden prípad zaznamenali okresy Banská Štiavnica, Bytča, Levoča, Medzilaborce, Poltár a Ružomberok.

9:57 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách zomrelo v súvislosti s nákazou nového druhu koronavírusu 21 pacientov, testy na infekciu koronavírusom boli pozitívne v 932 prípadoch. Vyplýva to z aktuálnych, vo štvrtok zverejnených údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu.

9:40 Pribudlo vyše tisíc nových prípadov nákazy, čo je doteraz najviac. "1037 pozitívnych ľudí pri 9518 testoch," napísal na Facebooku Matovič.

9:24 Premiér Igor Matovič v statuse na Facebooku poukázal na to, že na Orave sa napriek veľmi vysokému výskytu nákazy obchádzajú pravidlá a v utajení sa tam konajú svadby a oslavy.

9:01 Mesto Žilina sprísnilo v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou opatrenia v zariadení pre seniorov Úsmev. Zariadenie pre seniorov je uzatvorené, aktivity sú obmedzené, vychádzky seniorov sú dovolené len v exteriéri areálu a neodkladné úradné záležitosti sa môžu realizovať len v sprievode personálu.

8:54 Nemecko zaznamenalo za posledných 24 hodín viac ako 4000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je výrazný nárast o viac než 1200 v porovnaní s predošlým dňom. Nemecko nezaznamenalo také vysoké denné počty nových prípadov od vrcholu pandémie z konca marca a začiatku apríla.

8:30 Brazília prekonala v stredu hranicu päť miliónov prípadov nákazy a približuje sa aj k 150.000 úmrtiam. V krajine vládne v súčasnosti optimizmus, že šírenie nákazy sa spomaľuje.

7:40 Americký prezident Donald Trump začal v stredu opäť úradovať z Oválnej pracovne Bieleho domu, do ktorej sa vrátil len dva dni po prepustení z nemocnice a celkovo šesť dní po tom, ako mu potvrdili ochorenie COVID-19. Prezident sa vrátil napriek varovaniam, že ostatných vo svojom okolí tak bude vystavovať riziku nákazy.

7:20 Francúzsko zaznamenalo rekordných 18.476 nových prípadov infekcie novým druhom koronavírusu. Prírastok za predošlých 24 hodín oznámilo v stredu neskoro večer francúzske ministerstvo zdravotníctva.

7:00 Novým koronavírusom sa na svete nakazilo vyše 36 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Vyše polovicu prípadov hlásia tri najhoršie zasiahnuté krajiny, teda Spojené štáty, India a Brazília.

6:55 V Českej republike pribudlo počas stredy rekordných 5335 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to vôbec najvyšší prírastok od začiatku pandémie.

Od začiatku pandémie sa v ČR koronavírusom nakazilo 95.360 ľudí, z ktorých 829 nákaze podľahlo.

6:50 Nemecká vláda vyhlásila za rizikové oblasti päť slovenských regiónov - Bratislavu, Žilinu, Prešov, Nitru a Trnavu. Na nemecký zoznam rizikových oblastí pribudli aj celé Gruzínsko, Jordánsko, Rumunsko či Tunisko a viaceré oblasti Holandska, Bulharska, Chorvátska, Litvy, Slovinska či Maďarska. Aktualizovaný zoznam zverejnil na svojej webovej stránke Inštitút Roberta Kocha.

6:30 V Trenčianskom kraji objavili ďalšie ohniská nákazy koronavírusu. Pozitívne prípady potvrdili na Okresnom súde v Trenčíne. Viaceré pojednávania preto zrušia. Infikovaných odhalili aj vo výrobnom závode a v Domove sociálnych služieb na Myjave.

6:20 Odborníci neodporúčajú nosiť plastové rúška či štíty. Zdôvodňujú to tým, že tieto pomôcky neprekrývajú dýchacie cesty spôsobom, aby účinne zabránili šíreniu vírusu do okolia. Neposkytujú ani ochranu porovnateľnú s látkovými či jednorazovými rúškami. Na sociálnej sieti to uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok