Ľudia chodia do práce s príznakmi nákazy, začali ignorovať opatrenia

TA3 TASR
8.10.2020 15:46

Stále častejšie sa stretávame s nedodržiavaním alebo obchádzaním opatrení. Upozornil na to hlavný hygienik Ján Mikas. Efekt prijatých prísnejších protiepidemických opatrení predpokladá dva až tri týždne po ich zavedení, informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Ľudia chodia do práce s príznakmi nákazy, začali ignorovať opatrenia
SITA/AP (ilu)

Problémové svadby a oslavy

"Početné svadobné hostiny si po sprísnení pravidiel začali niektorí organizovať v prihraničných oblastiach Maďarska a Poľska. Dôsledkom tohto rozhodnutia však je, že nákaze dávame šancu šíriť sa ďalej," skonštatoval Mikas s tým, že obchádzaním pravidiel sa zvyšuje riziko šírenia nákazy a vzniku nekontrolovateľného komunitného šírenia ochorenia.

Ďalej uviedol, že veľká časť nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 sú dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred zavedením prísnejších opatrení zúčastňovali na svadbách, rodinných oslavách či iných spoločenských podujatiach. "Ochorenie COVID-19 sa v ostatných dňoch objavuje aj v športových kluboch, umeleckých súboroch, školách, pracoviskách, ale aj v zariadeniach sociálnej starostlivosti a zdravotníckych zariadeniach," dodal hlavný hygienik.

Máme už 57 úmrtí

Zároveň upozornil, že nové prípady ochorenia COVID-19 sa potvrdili aj u ľudí, ktorí napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu takto rozšírili ďalej. "Preto opäť vyzývame ľudí, aby v prípade akýchkoľvek príznakov ochorenia COVID-19 nešli do práce a nenavštevovali verejné miesta. Izolujte sa od ostatných a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára," zdôraznil.

Hygienici pripomínajú, aby ľudia nosili správne nasadené rúška a trávili čo najmenej času na miestach, kde sa vyskytuje veľa ľudí. "Obmedzme na istý čas aj menšie oslavy, návštevy a stretnutia s blízkymi, s ktorými nežijeme v jednej domácnosti," apeluje Mikas.

Na Slovensku v stredu pribudlo 1037 nakazených novým koronavírusom z celkovo 9518 testov. Celkový počet pozitívne testovaných osôb je na čísle 15.726, aktívnych prípadov v našej krajine je aktuálne 10.316. Zároveň pribudli dve úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Celkovo tak Slovensko eviduje 57 úmrtí na toto ochorenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok