Máme najviac nových prípadov od začiatku pandémie

TA3 TASR SITA ČTK
21.8.2020 10:02

Za uplynulý deň evidujeme rekordných 123 nových prípadov nákazy, čo je viac, než najvyššie čísla v apríli. Situácia so šírením koronavírusu sa zhoršuje vo väčšine európskych krajín, Poľsko hlási rekordný denný prírastok. Maďarsko sa od septembra chystá sprísniť podmienky na hraniciach. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 V súvislosti s opatreniami zavedenými v rámci boja proti pandémii koronavírusu polícia doteraz eviduje celkom 3 515 priestupkov. Policajný zbor o tom informoval na sociálnej sieti.

0:10 Predaj starších domov v USA zaznamenal v júli rekordný rast, pričom objem predaja predstavoval takmer 14-ročné maximum. Navyše, aj ceny domov zaznamenali rekord. Prispeli k tomu historicky nízke úrokové sadzby, ktoré zvyšujú dopyt po domoch napriek tomu, že pandémia nového koronavírusu pripravila milióny ľudí o prácu.

23:40 Český futbalový klub Bohemians 1905 Praha oznámil, že štyria členovia jeho tímu sa nakazili koronavírusom. Či išlo o hráčov, alebo členov realizačného tímu, klub nešpecifikoval. V tíme Bohemiansu pôsobí aj slovenský brankár Patrik Le Giang.

Jedného nakazeného koronavírusom evidujú aj futbalisti Českých Budějovíc a Ostravy. Ak ďalšie testy skončia negatívne, môžu oba kluby v nedeľu nastúpiť. Budějovice hostia majstrovskú Slaviu Praha, Ostrava nastúpi v derby na pôde MFK Karviná.

23:10 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:40 Každý tím, v ktorého radoch objavia dva prípady nakazenia sa koronavírusom, z cyklistických pretekov Tour de France vylúčia. V piatok to oznámili organizátori podujatia. Opatrenie sa nevzťahuje iba na cyklistov, ale na každého z členov 30-členného realizačného tímu. Najprestížnejšie etapové cyklistické preteky Tour de France odštartujú 29. augusta v Nice. V tíme Bora-Hansgrohe sa predstaví aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan zo Slovenska.

22:10 Po pretestovaní všetkých klubov Fortuna ligy majú okrem Slovana vo svojich tímoch aj Sereď a Trenčín po jednom pozitívnom futbalistovi.

21:40 Deväť z 11 členov islandského vládneho kabinetu vrátane premiérky Katrín Jakobsdóttir musí podstúpiť dve kolá testov na koronavírus po tom, čo sa tento týždeň zúčastnili na večeri v hoteli, v ktorom sa objavilo ohnisko nákazy. Jakobsdóttir svoj prvý test už absolvovala a spolu s ostatnými ministrami sa druhému testu podrobia budúci pondelok. Pokiaľ budú ministri čakať na výsledky testov, budú musieť pracovať z domu.

21:10 Planéta by mala dokázať zvládnuť pandémiu nového koronavírusu rýchlejšie než za dva roky, ktoré ľudstvo potrebovalo na skrotenie pandémie chrípky z roku 1918, vyhlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

20:40 Slovensko dosiahlo nový rekord v počte infikovaných novým koronavírusom. Vysoké číslo odzrkadľuje prácu hygienikov, ktorí aktívne vyhľadávajú ich kontakty. Stále platí, že väčšina prípadov je dovezená zo zahraničia a len pri niektorých nie je známy pôvod nákazy. Ministerstvo zdravotníctva preto vyzýva firmy na väčšiu kontrolu zamestnancov.

20:10 Verejný dlh Veľkej Británie prekročil hranicu 2 bil. libier v dôsledku toho, že vláda si požičiava viac, aby podporila ekonomiku počas pandémie koronavírusu. Britský štatistický úrad v piatok informoval, že vláda si v júli požičala ďalších 26,7 mld. GBP. Verejný dlh krajiny tak stúpol na úroveň 2,004 bil. GBP.

19:45 Česko zaznamenalo do piatkového večera 343 nových potvrdených prípadov nákazy, čo je druhý najvyšší počet od marca. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s tým, že večer sa počet prípadov zvykne ešte zvýšiť. Ide o prudký nárast infikovaných - vo štvrtok ich pre porovnanie v Česku pribudlo 247. V Česku pribudli aj štyri ďalšie úmrtia - celkovo ich evidujú 410.

19:20 Chorvátsko zaznamenalo rekordne vysoký počet 265 denných prípadov nákazy koronavírusom, čo sa vzhľadom na turistickú sezónu očakávalo. V piatok to oznámil celonárodný štáb pre pandémiu. Zároveň vyzval mladých ľudí, ktorí sa nachádzali vo vysoko rizikových situáciách, aby sa vyhýbali kontaktom s ostatnými ľuďmi.

Šéf chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslav Capak pripomenul, že pre nočné kluby platia určité opatrenia a že situácia sa tam vyvíja dobrým smerom, ale niektorí "vynaliezaví ľudia si našli náhradu". Capak povedal, že nie je dobré, keď sa mládež premiestňuje z klubov do barov a reštaurácií, ktoré majú dovolené fungovať dlhšie. Sú tiež prípady, keď sa svadobné hostiny premiestňujú z Dalmácie do Hercegoviny.

18:50 Viac ako štvrť roka si Richard Nagy nezaplával v bazéne. Spôsobila to pandémia a uzavreté športoviská v Anglicku, kde náš najlepší plavec dlhodobo trénuje.

18:20 Hokejisti Českých Budějovíc musia ísť už druhýkrát počas prípravy kvôli pozitívne testovanému hráčovi na koronavírus do karantény. Po dohode so zástupcami krajskej hygienickej stanice ale bude nováčik českej extraligy pokračovať v tréningu v špeciálnom režime.

17:50 Počas tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, ktorý potrvá od 2. do 12. septembra, budú organizátori od účastníkov počas premietania vyžadovať nosenie tvárových masiek. Všetci návštevníci z krajín mimo Európskej únie navyše budú musieť po príchode do Talianska podstúpiť test na koronavírus.

Fanúšikov a širokú verejnosť budú v priebehu prvej veľkej kinematografickej prehliadky počas pandémie držať ďalej od typického červeného koberca. Návštevníci si budú musieť kúpiť vstupenky online a rezervovať si miesta tak, aby každé druhé sedadlo zostalo voľné.

17:20 FC ViOn Zlaté Moravce hlási negatívne výsledky na ochorenie COVID-19 u všetkých svojich hráčov a realizačného tímu. Testovanie prebehlo vo štvrtok.

16:51 Reprodukčné číslo koronavírusu udávajúce, koľko ďalších osôb infikuje jeden nakazený, sa v Británii zvýšilo na hodnotu v rozmedzí 0,9-1,1. Informovala o tom v piatok vedecká poradná skupina britskej vlády pre mimoriadne situácie. V Británii evidujú podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa 324 206 nakazených a 41 489 úmrtí na ochorenie COVID-19.

16:45 Aj hokejový klub HC Slovan Bratislava ohlásil pozitívny test na koronavírus u jedného hráča. Z preventívnych dôvodov a v súlade s opatreniami SZĽH, prípravné zápasy a turnaje, odchádza týmto dňom celé mužstvo do päťdňovej karantény.

16:40 Minister práce v piatok prezentoval výsledky prieskumu o tom, ako firmy hodnotia štátnu pomoc. Aký je ale názor samotných zamestnávateľov? Viac nám povedal Peter Serina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

16:34 Prítomnosť nákazy nového koronavírusu sa u posádky lode Bohemia nepotvrdila. Ako sa vyjadril starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ, s plavbami po Domaši by preto opäť chceli začať už v sobotu 22. augusta.

16:21 Slováci cestujúci z Chorvátska môžu naďalej prechádzať cez Slovinsko, no stihnúť to musia do 12 hodín. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Slováci môžu tranzitovať cez slovinské územie, povolené sú však len nevyhnutné zastávky a musia sa držať stanovenej tranzitnej trasy.

16:15 Volkswagen Slovakia eviduje prvý pozitívny prípad nového koronavírusu. Má sa týkať nevýrobnej prevádzky. Automobilka bezodkladne podnikla všetky potrebné kroky na zabránenie šírenia vírusu a prípad bol riešený s príslušným úradom verejného zdravotníctva. Bol identifikovaný okruh osôb blízkeho kontaktu.

15:52 Čo robiť, keď potrebujete lekára? Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku vysvetľuje, ako postupovať. "Ak máte podozrenie na COVID-19, v žiadnom prípade nechoďte k lekárovi!" zdôrazňuje.

15:33 V Litve je od piatka povinné nosenie ochranných rúšok na vonkajších podujatiach, ako aj v uzavretých priestoroch. Nos a ústa si tak musia zakrývať návštevníci športových, kultúrnych, zábavných či iných akcií. Povinnosť nosiť rúška platí aj v kaviarňach, reštauráciách či baroch. Zákazníci si rúško môžu odložiť len pri konzumácii.

15:18 Platforma Airbnb sprostredkovávajúca ubytovanie zakázala v rámci úsilia v boji proti koronavírusu domáce párty, aby obmedzila zhromaždenia ľudí. Obsadenie prenajímaných miest bude až na pár výnimiek obmedzené len na 16 ľudí. Spoločnosť varovala, že ak prenajímatelia alebo hostia pravidlá porušia, podnikne právne kroky.

15:10 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 15. hodine.

15:01 Povinné používanie rúšok v prostriedkoch hromadnej dopravy v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu v Maďarsku začne od budúceho týždňa kontrolovať polícia. V uplynulom období čoraz viac ľudí ignorovalo túto povinnosť a cestovalo bez rúšok, preto polícia nasadí na autobusové stanice hliadky.

14:30 V sobotu sa odohrajú zápasy 4. kola Fortuna ligy. Nie však všetky. Pre pozitívne nálezy Covidu-19 sa neuskutočnia duely Serede s Trenčínom a Slovana so Senicou.

14:02 Dve siete s rýchlym občerstvením v Trnave dnes zatvorili, pretože niektorí zamestnanci mali pozitívne testy na nový koronavírus. Podľa Úradu verejného zdravotníctva mali tieto prípady epidemiologickú súvislosť s rodinnou oslavou.

13:45 V súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu na Slovensku má mesto Poprad aktuálne zakúpených približne 25.000 kusov textilných rúšok, čistiace prostriedky, mydlá, antibakteriálne gély a rukavice. Mesto postavilo aj dočasné karanténne centrum, v ktorom ľudia bez domova dostanú potrebnú starostlivosť.

13:40 V rámci opatrení štátu na zmiernenie vplyvov koronavírusu oceňujú zamestnávatelia najmä finančnú pomoc na udržanie pracovných miest. Toto opatrenie pomohlo najviac podľa 59 % oslovených zamestnávateľov. Nasledujú pandemická PN a OČR s 53 % a zmeny v Zákonníku práce so 49 %. O výsledkoch prieskumu o dopadoch koronakrízy na zamestnávateľov informoval minister práce Milan Krajniak.

13:30 Filipínska vláda nariadila občanom, aby si v interiéroch vrátane nákupných centier chránili dýchacie cesty nielen rúškami, ale aj ochrannými štítmi.

13:20 Výskumníci v Singapure objavili nový, miernejší variant koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v medicínskom žurnále The Lancet. Výskum ukázal, že pacienti nakazení novým variantom SARS-CoV-2 mali ľahší priebeh ochorenia. Menej z nich malo nízku hladinu kyslíka v krvi a takisto stav menšieho počtu pacientov si vyžadoval intenzívnu lekársku starostlivosť.

13:13 Tradičné Lučenské hodovanie, ktoré sa v metropole Novohradu malo konať v týchto dňoch, sa tohto roku pre pandémiu neuskutoční.

12:47 Brusel, hlavné mesto Belgicka a EÚ, je od piatku na zozname európskych "červených zón" s vysokou úrovňou šírenia koronavírusu. Tzv. "semafor" nákazy aktualizuje Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb so sídlom v Štokholme. Brusel za posledné dva týždne denne zaznamenal v priemere viac ako 120 pozitívnych testov na 100.000 obyvateľov.

12:41 Predseda Európskej rady Charles Michel odložil svoju svadbu, ktorá sa mala konať tento víkend vo Francúzsku, aby sa vyhol nástupu do povinnej karantény pri návrate do Belgicka.

12:35 Prezidentka Zuzana Čaputová súhlasí s tým, že je dobré mať zákon, ktorý môže efektívne monitorovať pohyb ľudí najmä v takzvaných červených krajinách, avšak mal by byť vykonateľný a v súlade s Ústavou SR. Uviedla to v reakcii na kritiku premiéra Igora Matoviča.

12:18 Liek s účinnou látkou remedesivir na Slovensku podali zatiaľ 13 pacientom s ochorením COVID-19, uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Liek je na Slovensku registrovaný, ale nie kategorizovaný. Na jeho podanie podľa Eliášovej nie je potrebná výnimka, indikuje ho ošetrujúci lekár.

12:15 Ministerstvo zdravotníctva poskytlo bližšie informácie o rekordnom množstve nakazených, ktoré odhalili testy za uplynulý deň. "Epidemiologická situácia, ktorú na dennej báze sledujeme a vyhodnocujeme, je pod kontrolou. Nárast počtu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 je výsledok aktívneho a dôsledného dohľadávania kontaktov v lokalizovaných ohniskách nákazy a ich nárazového testovania na ochorenie COVID-19 v ostatných dňoch," informovalo ministerstvo s tým, že vyšší výskyt nákazy očakávali.

12:05 Nákazu novým koronavírusom u najbližších kolegov pozitívneho zamestnanca ružomberskej radnice nepotvrdili. Výsledky všetkých testovaných zamestnancov sú negatívne. Mestský úrad tak pokračuje vo fungovaní v normálnom režime.

11:58 Nemecko bude musieť v roku 2021 prevziať ešte viac dlhov, aby zmiernilo negatívny vplyv nového koronavírusu na ekonomiku. Uviedol to minister financií Olaf Scholz. „Budúci rok budeme aj naďalej nútení pozastaviť dlhové pravidlo a vydávať značné finančné prostriedky na ochranu zdravia občanov a stabilizáciu ekonomiky,“ povedal.

11:43 Poľsko zaznamenalo doteraz najvyšší denný nárast nakazených koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín tam pribudlo 903 nových prípadov, informovalo o tom poľské ministerstvo zdravotníctva.

11:20 V Maďarsku pribudlo za predchádzajúci deň 52 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Na ochorenie Covid-19 zomreli dvaja pacienti, vyplýva z údajov zverejnených v piatok na informačnej stránke vlády koronavirus.gov.hu.

11:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

11:02 Piatkový duel futbalistov Slovana Bratislava na pôde KÍ Klaksvík je opäť ohrozený. Podľa portálu nordlysid.fo sa vyskytol pozitívny prípad na nový koronavírus aj v druhej výprave Slovana, ktorá priletela na Faerské ostrovy vo štvrtok.

10:57 Oddelenie cudzineckej polície policajného zboru v Dunajskej Strede, kde sa vyskytlo ochorenie Covid-19, prijalo na pracovisku po dobu trvania karantény opatrenia na vybavovanie klientov. Pracovisko bude fungovať v obmedzenom režime.

10:50 Jednotlivé rezorty stanovujú kritériá pre spravodlivé odmeňovanie pracovníkov, ktorí počas prvej vlny pandémie pracovali v takzvanej prvej línii. Štát na tento účel určil balík vo výške 50 miliónov eur. Peniaze dostanú sestry, lekári, vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

10:30 Dvaja zamestnanci Atómovej elektrárne Bohunice V2 mali pozitívne testy na vírus SARS-CoV-2. Výroba a dodávka elektriny nie je podľa hovorkyne Slovenských elektrární Oľgy Bakovej ohrozená.

10:25 Maďarský premiér Viktor Orbán potvrdil, že vláda od septembra so začiatkom školského roka sprísni epidemiologické opatrenia, ktoré sa budú týkať najmä vstupu do krajiny.  Sprísnenie kontrol, najmä na južných hraniciach Maďarska, už v stredu naznačil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

10:16 Pozitívne testy malo 76 mužov a 47 žien vo veku od 3 do 86 rokov v okresoch Bratislava (34), Trnava (17), Trenčín (13), Žilina (8), Spišská Nová Ves (6), Senec (5), Prešov (5), Dunajská Streda (4), Čadca (3), Prievidza (3), Vranov nad Topľou (3), Nové Zámky (3), Galanta (2), Nitra (2), Michalovce (2), Ilava (2), Kysucké Nové Mesto (1), Bánovce nad Bebravou (1), Púchov (1), Košice (1), Komárno (1), Pezinok (1), Banská Bystrica (1), Malacky (1), Šaľa (1), Trebišov (1) a Námestovo (1). Uviedlo to na Facebooku ministerstvo zdravotníctva.

10:13 Národné centrum zdravotníckych informácií na svojom webe uvádza len 65 ukončených laboratórnych vyšetrení.

10:10 Vyliečilo sa 31 nových pacientov. Máme 44 hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19. Štyria sú na JIS, traja sú na pľúcnej ventilácii. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

10:00 Na Slovensku pribudlo 123 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3225 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Doteraz najvyšším denným prírastkom bolo 114 nakazených 15. apríla.

9:56 Úrady v čínskom hlavnom meste Peking zrušili v rámci ďalšieho uvoľňovania epidemiologických opatrení povinnosť zakrývať si horné dýchacie cesty vo vonkajších priestoroch. V Pekingu už 13 dní po sebe nepribudol žiadny nový prípad ochorenia Covd-19.

9:40 Koordinátor španielskeho ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón varoval, že situácia okolo šírenia koronavírusu v krajine sa nevyvíja dobre. "Nikto by o tom nemal pochybovať o tom, že sa veci nevyvíjajú dobre," povedal Simón na tlačovej konferencii. Poukázal pritom na opätovný nárast v počte prípadov nákazy, ktorý Španielsko zaznamenalo v posledných týždňoch.

pamplona2_0a140371-7a15-f555.jpg

9:23 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 247 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 4753. Urobili 7185 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 21 045 infikovaných, celkový počet úmrtí je 406.

9:05 Ministerka kultúry Natália Milanová chce čo najskôr nadviazať priamy dialóg s ministerstvom zdravotníctva a Úradom verejného zdravotníctva SR tak, aby sa nastavil jasný a primeraný model fungovania hromadných podujatí. Uviedla to na stretnutí so zástupcami organizácií združujúcich pracovníkov v kultúrnom priemysle. Tí opakovanie zdôraznili, že primerané a predvídateľné opatrenia, v súvislosti s organizáciou podujatí, sú nevyhnutné pre ich zmysluplné fungovanie.

8:01 Zdravotné úrady Pekingu zrušili povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch potom, čo čínska metropola posledných 13 dní nezaznamenala žiadne nové prípady koronavírusovej nákazy. Napriek tomu sa ale veľká časť ľudí v uliciach stále pohybuje s ochrannými rúškami, informovala agentúra Reuters.

7:00 Latinská Amerika a oblasť Karibiku zaznamenali do štvrtka viac ako 250.000 úmrtí ľudí s ochorením COVID-19 spôsobeným novým druhom koronavírusu. Ukázal to vlastný výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza z oficiálnych údajov.

V Latinskej Amerike evidovali do štvrtka 6 463 245 prípadov nákazy a 250 969 úmrtí.

6:50 Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala vlády afrických štátov, aby urýchlili znovuotváranie škôl, lebo tamojšia mládež doplatí na ich dlhotrvajúce zatvorenie spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19.

6:40 České ministerstvo zdravotníctva zmenilo pravidlá pre povinné nosenie rúšok. Z nariadenia, ktoré má platiť od 1. septembra, vypadla povinnosť nosiť rúška v reštauráciách, na školách, či v obchodoch. Rúška budú aj naďalej povinné v MHD, na úradoch a orgánoch verejnej správy či v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach.

6:20 Nosenie rúška nespôsobuje alergiu či oslabenie imunity. Zdôrazňuje to slovenská polícia na sociálnej sieti, kde vyvracia hoax o alergickej reakcii údajne spôsobenej nosením tvárového rúška.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok