Nových prípadov je opäť priveľa, najviac hlásia z Bratislavy

TA3 TASR SITA ČTK
20.8.2020 10:02

Po včerajšej stovke nových nakazených dnes testovanie odhalilo 80 prípadov. Vysoké čísla hlásia aj ďalšie krajiny. Európska komisia ukončila prípravné rokovania o nákupe vakcíny s nemeckou firmou CureVac, podobné rokovania už uzavrela s viacerými spoločnosťami. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Nových prípadov je opäť priveľa, najviac hlásia z Bratislavy
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:45 Nosenie rúška nespôsobuje alergiu či oslabenie imunity. Zdôrazňuje to slovenská polícia na sociálnej sieti, kde vyvracia hoax o alergickej reakcii údajne spôsobenej nosením tvárového rúška.

23:15 Extrémne prísne hygienické pravidlá nastavili organizátori počas tenisového US Open. Všetci aktéri budú takmer všade pod neúprosným dohľadom.

22:45 Británia sa rozhodla opätovne zaviesť povinnú dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich, ktorí sa vrátia z Rakúska, Chorvátska a ostrovného štátu Trinidad a Tobago. "Údaje nám ukazujú, že musíme odstrániť Chorvátsko, Rakúsko a Trinidad a Tobago zo zoznamu bezpečných krajín," uviedol britský minister dopravy Grant Shapps na Twitteri. Ako dôvod uviedol nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom v týchto krajinách. Opatrenie vstúpi do platnosti v sobotu ráno.

22:15 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:45 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4771 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, o 1000 viac ako v stredu, informovali tamojšie úrady. Denný počet nových infikovaných po prvý raz od mája prekročil hranicu 4000. Koronavírusom sa vo Francúzsku dosiaľ nakazilo približne 230.000 ľudí. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahlo vyše 30.000 ľudí.

21:15 Potom, čo sa vyskytol v kádri futbalistov Slovana Bratislava pozitívny prípad na koronavírus, Únia ligových klubov dala pretestovať všetky zostávajúce kluby našej najvyššej futbalovej súťaže.

20:45 Taliansko zaznamenalo najvyšší počet prípadov nákazy koronavírusom od 23. mája - nových prípadov je za posledných 24 hodín 845. Nové maximum nasledovalo po tom, čo ministerstvo zdravotníctva napočítalo v stredu 642 nových infikovaných a potvrdilo tak stúpajúcu krivku nákazy. Za posledných 24 hodín zomrelo šesť ľudí a celkový počet úmrtí je 35.418 spomedzi 256.118 celkovo infikovaných.

"Nie sme v takej zlej situácii ako Francúzsko a Španielsko, ale súčasná situácia nie je uspokojivá," povedal profesor Massimo Galli, ktorý riadi oddelenie infekčných chorôb v prestížnej nemocnici Sacco v Miláne. "Ukončenie karanténnych opatrení vyústilo do prehnaného pocitu falošného bezpečia," dodal pre noviny La Repubblica.

20:15 Rada guvernérov Európskej centrálnej banky na zasadnutí 15. a 16. júla diskutovala o flexibilite a cieľoch programu nákupu dlhopisov eurozóny na podporu jej ekonomiky počas pandémie nového koronavírusu. Zápisnica zo schôdze odhalila, že sa zdráhali vyvodiť závery z prvých náznakov oživenia hospodárstva po zmiernení blokád. Hlavný ekonóm Philip Lane pritom na stretnutí povedal, že šírka a rozsah zotavovania zostávajú nerovnomerné a čiastočné.

19:45 Plavby na výletnej lodi Bohemia po Domaši až do odvolania zrušili. Ako o tom informovala obec Kvakovce na sociálnej sieti, dôvodom je narastajúci počet ochorení COVID-19 v okrese Vranov nad Topľou a tiež potvrdenie pozitivity u pracovníka strojovne.

19:15 Chorvátsko hlásilo nový denný rekord v počte prípadov nákazy koronavírusom, a to 255. Zároveň sa aj Nemecko pridalo k radu partnerov v EÚ, keď odporučilo svojim občanom, aby necestovali na chorvátske pobrežie Jadranského mora. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Chorvátske úrady uviedli, že za posledných 24 hodín pribudlo 255 nových nakazených, pričom tento denný počet neustále narastal celý uplynulý týždeň. V balkánskej krajine so 4,19 milióna obyvateľov stúpol počet potvrdených aktívnych prípadov infekcie na 1689.

18:45 České ministerstvo zdravotníctva zmenilo pravidlá pre povinné nosenie rúšok. Z nariadenia, ktoré má platiť od 1. septembra, vypadla povinnosť nosiť rúška v reštauráciách, na školách, či v obchodoch. Rúška budú aj naďalej povinné v MHD, na úradoch a orgánoch verejnej správy či v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach.

18:15 Dvaja hráči talianskeho futbalového klubu FC Turín mali pozitívne výsledky testu na koronavírus. Klub Serie A neoznámil ich identitu, obaja sú však asymptomatickí a zostali v domácej karanténe. Prípady odhalilo plošné testovanie pred začiatkom prípravy na novú sezónu.

17:45 Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahla slovenskú ekonomiku.

17:15 Popredný ukazovateľ vývoja americkej ekonomiky sa v júli opäť zvýšil, už tretí mesiac po sebe, aj keď menej ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Podľa Atamana Ozyildirima, riaditeľa ekonomického výskumu v Conference Board, spomalenie tempa rastu LEI signalizuje, že počiatočné "postpandemické zotavovanie ekonomiky stráca paru". „LEI naznačuje, že tempo hospodárskeho rastu sa v posledných mesiacoch roku 2020 výrazne oslabí,“ vyhlásil.

16:44 Takmer tretina obyvateľov indického hlavného mesta Naí Dillí prišla do kontaktu s novým druhom koronavírusu a vytvorila si naň protilátky. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej vo štvrtok, teda v deň, keď India zaznamenala rekordný denný prírastok, takmer 70 000 nových prípadov nákazy.

16:30 Belgická Rada národnej bezpečnosti spresnila viacero ochranných opatrení zavedených v dôsledku nového typu koronavírusu, ktoré sú zatiaľ platné do konca septembra.

Povinné bude nosenie ochranných masiek na verejných miestach s vysokou hustotou obyvateľstva, ako sú trhy a tržnice, nákupné centrá, ale aj divadlá. Zároveň je však odporúčané nosiť rúško aj na menej frekventovaných verejných miestach, najmä ak nie je možné zaručiť bezpečnú vzdialenosť medzi ľuďmi.

16:25 Poslanci Ondrej Dostál (SaS), Radovan Kazda (SaS) a Ján Benčík (Za ľudí) podali hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi podnet na prehodnotenie plánovaných septembrových opatrení v súvislosti so zamedzením šíreniu ochorenia Covid-19, ktoré sa týkajú obmedzenia hromadných podujatí.

16:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

16:05 Pracovníci zo zahraničia sa podľa pripravovaného usmernenia majú povinne preukázať negatívnym testom na nový koronavírus. Pracovníci Úradu verejného zdravotníctva SR dostali úlohu, aby pripravili usmernenie pre zamestnávateľov, u ktorých pracujú cudzinci. Na štvrtkovom brífingu to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

15:50 Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnil usmernenie k ochranným a bezpečnostným pravidlám na pracovisku. Aké sú pravidlá nosenia rúšok? Ako správne dezinfikovať? Podrobnosti nájdete na webe ÚVZ SR.

15:40 Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s ministerstvom investícií spúšťajú elektronický dotazník pre cestovateľov, aby zistili ich skúsenosti s procesom eHranica. Všetci zaregistrovaní prostredníctvom formulára na stránke korona.gov.sk/ehranica v týchto dňoch dostanú emailom dotazník. Cieľom je zistiť, akú mali s registráciou a následným testovaním občania skúsenosť a ako ho hodnotia.

15:26 India zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 69 672 nových nakazených. Od začiatku pandémie sa v druhej najľudnatejšej krajine sveta nakazilo zhruba 2,84 milióna ľudí, čo ju radí na tretie miesto za USA a Brazíliu.

15:04 Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie začala rokovať s Ruskom s cieľom pokúsiť sa získať viac informácií o experimentálnej vakcíne proti ochoreniu Covid-19, ktorú krajina nedávno schválila na používanie. Rusko minulý týždeň oznámilo, že vakcínu zaregistrovali na použitie po necelých dvoch mesiacoch testovania na ľuďoch, pričom ju údajne dostala aj dcéra prezidenta Vladimira Putina.

14:40 Mesto Prešov je na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu pripravené. Ako uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, na úrade aj na jednotlivých mestských zariadeniach platia protiepidemiologické opatrenia.

14:20 Európska komisia vo štvrtok oznámila, že ukončila prípravné rokovania s nemeckou spoločnosťou CureVac o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Komisia už podobné rokovania uzavrela s farmaceutickými spoločnosťami Sanofi-GSK a Johnson & Johnson a dohodu o predbežnom nákupe podpísala aj so spoločnosťou AstraZeneca.

14:05 V prípade nových potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 ide najmä o úzke kontakty už potvrdených prípadov a import zo zahraničia. Početnejší výskyt nových potvrdených prípadov za stredu zaznamenali v bratislavských okresoch, ďalej v okresoch Dunajská Streda, Ilava, Žilina, Trenčín a Prešov. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

13:55 Táto letná sezóna podľa podnikateľov v gastrobiznise z pohľadu návštevnosti úspešná nebude. Pokles tržieb oproti minulému letu hlási 60 % podnikov. Istotou veľkého počtu gastroprevádzok na Slovensku sú momentálne obedové "menúčka". Viac ako 70 % reštaurácií ich svojim hosťom ponúka. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro.

13:36 "Viete čo robiť, keď prídete zo zahraničia?" pýta sa ministerstvo zdravotníctva na Facebooku a zároveň ponúka prehľadný postup.

13:30 Hráči aj členovia realizačných tímov Michaloviec, Dunajskej Stredy a Pohronia sú zdravotne v poriadku a sú pripravení na pokračovanie našej najvyššej súťaže.

13:20 Počet potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku stúpol za predchádzajúci deň o 44 na celkových 5046. Na komplikácie spojené s ochorením Covid-19, nezomrel v uplynulých 24 hodinách nikto, vyplýva z aktuálnych údajov zverejnených na vládnom informačnom serveri koronavirus.gov.hu.

12:50 Slovenská pošta vydá v piatok 21. augusta 2020 poštovú známku „COVID-19“ so symbolickým portrétom dievčaťa s rúškom na tvári a rozptýlenými koronavírusmi okolo.

12:40 Žiaci starší ako šesť rokov budú musieť v Taliansku v triedach nosiť ochranné rúška. Zhodli sa na tom odborníci, ktorí talianskej vláde v Ríme poskytujú rady týkajúce sa koronavírusovej pandémie. Povinnosť nosiť rúška v školách nebude platiť počas hodín telesnej výchovy a v školskej jedálni.

12:30 Infekcia koronavírusu sa zo zhromaždení kresťanského hnutia v Soule rozšírila už do celej Južnej Kórey. Vznikli tak obavy, že táto krajina, ktorá v boji s koronavírusom zaznamenala v začiatku pandémie nebývalý úspech, by mohla zažiť katastrofálnu novú vlnu infekcie.

12:00 Republiková rada strany Sloboda a Solidarita prekladá kongres zo septembra na jar/leto 2021, keď bude situácia priaznivejšia. Podľa hovorcu SaS sú varovania epidemiológov súvisiace s koronavírusom natoľko závažné, že nechcú riskovať.

11:50 "Tvárové rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dopad na zdravie osoby," pripomína polícia v súvislosti s hoaxom, ktorý šíri paniku a varuje pred rúškami.

11:40 Austrálska letecká spoločnosť Qantas oznámila za obchodný rok 2019/2020 stratu takmer 2 miliardy austrálskych dolárov. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej "takmer skolaboval" dopyt po leteckej doprave.

11:25 Od piatka 21. do nedele 23. augusta sa na pútnickom mieste v Ľutine  uskutoční odpustová slávnosť sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Z dôvodu pandemických opatrení sa slávnosť uskutoční iba na farskej úrovni s obmedzeným počtom osôb..

11:03 Päť policajtov a dve civilné zamestnankyne z oddelenia cudzineckej polície v Dunajskej Strede, u ktorých v stredu potvrdili ochorenie Covid-19, sú v karanténe. Oddelenie bude po prijatí potrebných opatrení opäť otvorené zajtra. Fungovať ale bude v núdzovom režime.

10:57 Nákupy Slovákov sa počas koronakrízy zmenili a viaceré zmeny nákupného správania budú podľa predikcií obchodníkov trvalé. Prišlo k zníženiu frekvencie nákupov či klesol záujem o niektoré tovarové skupiny s vyššou pridanou hodnotou.

Naopak, vzrástla hodnota priemerného nákupu, záujem o základné potraviny a posilnila sa realizácia celého nákupu u jedného predajcu, či záujem o online nákup potravín a drogérie. Informoval o tom predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. Dodal, že slovenskí obchodníci sú pripravení na druhú vlnu pandémie.

10:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:12 Najviac nakazených hlási Bratislava, a to 24. Okres Dunajská Streda má 12 nových infikovaných. V okresoch Ilava a Žilina majú päť nových prípadov, v Trenčíne a Prešove štyri.

Okres Bánovce nad Bebravou hlási troch nakazených. Dva prípady majú okresy Banská Bystrica, Prievidza, Sabinov, Košice, Pezinok a Vranov nad Topľou. Po jednom prípade evidujú Michalovce, Nové Mesto nad Váhom, Zvolen, Myjava, Zlaté Moravce, Senec, Ružomberok, Púchov, Dolný Kubín, Lučenec a Piešťany.

10:08 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 44. Z toho štyria sú na JIS a štyria na pľúcnej ventilácii.

10:06 Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo evidujeme 33 obetí pandémie. Pribudlo 17 vyliečených, spolu je ich 2014.

10:00 Na Slovensku pribudlo 80 nových prípadov nákazy, počas uplynulého dňa urobili spolu 3435 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3102 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:31 Ukrajina dnes oznámila ďalší rekordný prírastok za posledných 24 hodín, až 2134 nových prípadov nákazy koronavírusom. Nákaze podľahlo 40 ľudí. O deň skôr krajina zaznamenala 1967 nových prípadov, čo bol doterajší rekord. Oznámil to minister zdravotníctva Maksym Stepanov.

9:07 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 316 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 4778. Urobili 7206 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 20 798 infikovaných, celkový počet úmrtí je 404.

8:23 V Nemecku pribudlo za stredu 1707 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od 26. apríla, keď bolo hlásených 1737 nakazených. S odvolaním sa na údaje z Inštitútu Roberta Kocha o tom informovala agentúra DPA.

7:30 Počet prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v Kolumbii prekročil číslo 500.000, pričom ľudí, ktorí mu podľahli, je už takmer 16.000. Informovala o tom v noci na štvrtok tlačová agentúra Reuters, ktorá pripomína, že Kolumbia sa blíži ku koncu päťmesačného obdobia obmedzenia pohybu obyvateľstva.

Kolumbia má 502.178 potvrdených prípadov nákazy a eviduje 15.979 súvisiacich úmrtí, aktívnych prípadov je 158.893, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

7:00 Dva kluby futbalovej Fortuna ligy hlásia pozitívne testy na Covid-19. Ide o jedného hráča Trenčína a jedného Serede. Obaja idú do karantény, zvyšok kádra preruší spoločný tréningový proces.

6:30 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch a hlavná hygienička Jarmila Rážová predstavili konkrétne pravidlá pre nosenie ochranných rúšok, ktoré budú od 1. septembra opäť povinné aj vo vnútorných priestoroch a hromadnej doprave.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok