Situácia je pod kontrolou, tvrdia i po rekordnom počte nakazených

TA3 SITA TASR
21.8.2020 12:31

Epidemiologická situácia je denne sledovaná a pod kontrolou, ubezpečuje Úrad verejného zdravotníctva napriek tomu, že na Slovensku bolo zaznamenaných rekordných 123 prípadov nákazy. K prípadom nákazy v jednotlivých častiach Slovenska prezradili viac informácií.

"Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni, sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti a okamžite reagujú na jej vývoj," uviedol ÚVZ s tým, že nárast počtu infikovaných je výsledok "aktívneho a dôsledného dohľadávania kontaktov v lokalizovaných ohniskách nákazy" v ostatných dňoch. Verejnosť vyzývajú na rešpektovaniu celoplošne platných opatrení a odporúčaní. Odporúčajú zvážiť nevyhnutnosť rodinných osláv, na ktorých sa vírus dobre šíri.

Najviac prípadov zaznamanali v Bratislave. "V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave boli v prípade výskytu ochorenia COVID-19 identifikované úzke kontakty pozitívnych osôb (epidemiologická súvislosť), importy zo zahraničia, v niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. K výskytu ochorenia COVID-19 u úzkych kontaktov potvrdených prípadov uvádzame nasledovné: Ide o lokalizované a kontinuálne monitorované ohniská nákazy, v ktorých už boli prijaté protiepidemické opatrenia, vrátane dôkladnej dezinfekcie priestorov, opatrenia sa priebežne stále prijímajú. RÚVZ so sídlom v Bratislave je v kontakte so zainteresovanými subjektmi," informoval ÚVZ.

V prípade Trnavy išlo o úzke kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a importy zo zahraničia. V prvom prípade sa šírenie spája s rodinnou oslavou. Časť týchto kontaktov pracovalo v dvoch miestnych prevádzkach, ktoré sú v piatok z dôvodu dezinfekcie priestorov zavreté. Dva potvrdené prípady ochorenia boli zaznamenané aj v podniku, ktorý aktuálne postupuje v zmysle vypracovaného krízového plánu. Potvrdené prípady v Trenčíne sú úzke kontakty osôb z lokalizovaných a kontinuálne monitorovaných ohnísk nákazy.

Od prepuknutia pandémie bolo na Slovensku už 3 225 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. V nemocniciach leží 60 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 44 pacientov. Na JIS sú hospitalizovaní štyria ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti. Sedemdňový kĺzavý medián je 54.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok