Objavili miernejšiu formu koronavírusu. Časť genómu zmizla

TA3 TASR
21.8.2020 13:35

Výskumníci v Singapure objavili nový, miernejší variant koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v medicínskom žurnále The Lancet.

Objavili miernejšiu formu koronavírusu. Časť genómu zmizla
SITA/AP

Výskum ukázal, že pacienti nakazení novým variantom SARS-CoV-2 mali ľahší priebeh ochorenia. Menej z nich malo nízku hladinu kyslíka v krvi a takisto stav menšieho počtu pacientov si vyžadoval intenzívnu lekársku starostlivosť. V novom variante SARS-CoV-2 došlo k vymazaniu značnej časti genómu vírusu, čo podľa vedcov uľahčuje reakciu ľudského imunitného systému.

Na štúdii sa podieľali výskumníci z rôznych singapurskych inštitúcií vrátane Medzinárodného centra pred infekčné ochorenia, miestnej lekárskej fakulty a Agentúry pre vedu, technológie a výskum. "Tieto štúdie po prvý raz poskytli presvedčivé údaje, že mutácia SARS-CoV-2 ovplyvnila závažnosť ochorenia u pacientov," uviedol Gavin Smith z lekárskej fakulty Duke-NUS. Paul Tambyah zo Singapurskej národnej univerzitnej nemocnice povedal, že mutácie vírusov môžu byť dobrou správou. Mutujúce vírusy majú tendenciu stať sa menej nebezpečnými, aby nezabili svojho hostiteľa a mohli sa ďalej rozmnožovať.

Vedci poukázali na to, že zistenia budú mať vplyv na vývoj vakcíny a liečbu COVID-19. Variant pravdepodobne pochádza z čínskeho mesta Wu-chan, kde bol identifikovaný vo viacerých ohniskách nákazy medzi januárom a marcom 2020. V Singapure sa šíril vo viacerých ohniskách, kým sa ho orgánom podarilo dostať pod kontrolu.

Zistenia budú mať podľa vedcov vplyv na vývoj vakcíny a liečbu choroby Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok