Počet nových prípadov nákazy sa zvýšil, väčšinu hlásia na Gemeri

TA3 TASR SITA ČTK
11.6.2020 09:33

Po sérii dní, keď u nás pribúdali nanajvýš dvaja noví nakazení, evidovali za včerajšok osem nových prípadov. Väčšina pochádza z okresu Rožňava. Opatrenia sa čoraz viac uvoľňujú a aerolinky postupne obnovujú lety. Z ekonomického hľadiska sú ohrozené tisícky zamestnancov a podnikateľov. Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Počet nových prípadov nákazy sa zvýšil, väčšinu hlásia na Gemeri
TASR/Michal Svítok

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:00 Počet úmrtí na nový koronavírus v Brazílii presiahol 40.000, oznámil to brazílsky predstaviteľ.

23:24 Vo Francúzsku zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 27 ľudí. Celková bilancia od začiatku epidémie tak stúpla na 29.346.

21:29 Popradský akvapark sa pre návštevníkov opäť otvára 12. júna za určitých hygienických a bezpečnostných opatrení. Potvrdila to marketingová manažérka Aquacity Poprad Lenka Chovancová. Ako uviedla, pri vstupe do akvaparku sa kontroluje teplota návštevníkov pracovníkmi bezpečnostnej služby. Pri hlavnom vchode, pri pokladniciach, v šatniach, sociálnych zariadeniach a pri každom bazéne sú k dispozícii dezinfekčné prostriedky a papierové utierky.

21:00 Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 v Afrike sa zrýchľuje vysokým tempom. Tvrdí, že zatiaľ čo za 98 dní kontinent zaznamenal 100.000 prípadov nákazy, iba za 18 dní ich bolo už 200.000. Podľa riaditeľa WHO pre Afriku Matshidisa Moetiho začalo ku komunitnému prenosu dochádzať už vo viac ako polovici z 54 afrických krajín, čo považuje za "vážny signál".

20:08 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Taliansku 379 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo 53 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 34.167. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie talianskeho ministerstva zdravotníctva.

19:48 Ľubica Kočanová pracuje ako sestra v domove pre seniorov. Ako sa zmenila jej práca počas pandémie koronavírusu? Pozrite si jej príbeh.

18:53 Predstavitelia Európskej únie a odborníci sa obávajú, že Európa by v dôsledku hromadných protestov proti rasizmu a policajnému násiliu mohla v nasledujúcich týždňoch zažívať nárast počtu infikovaných novým koronavírusom.

18:41 Mestskú krytú plaváreň na Štiavničkách v Banskej Bystrici otvoria pre plaveckú verejnosť a športové kluby v pondelok 15. júna. Kapacita pre vstup je dvesto ľudí a do relaxačného bazéna 25 osôb. Informovala o tom mestská spoločnosť MBB, pod ktorú spadá plaváreň.

"Návštevníkov žiadame o maximálne zodpovedný prístup. Jednak, aby zvážili návštevu, pokiaľ sa cítia chorí a zároveň, aby pri samotnej návšteve dbali na zvýšenú osobnú hygienu. Pred vstupom do šatní je potrebná dezinfekcia rúk. Dvojmetrové rozostupy odporúčame dodržiavať v šatniach i v okolí bazénov," konštatoval riaditeľ MBB Dušan Argaláš.

17:47 Vlády po celom svete v rámci fiškálnych opatrení reagujúcich na pandémiu nového koronavírusu a jej ekonomických následkov celkovo minuli 10 biliónov USD (8,81 bilióna eur), uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová. Potrebné je však oveľa viac.

16:56 Turecko obnovilo medzinárodné lety. Na paluby lietadiel domácich spoločností ale pustili len obyvateľov Európskej únie s povolením na pobyt alebo inými schválenými dokumentmi. Na letiskách platia prísne opatrenia.

16:45 Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny po celom Slovensku odoslali doteraz 167 967 platieb žiadateľom v rámci projektu „Prvá pomoc“ v celkovej sume 237 055 438,05 €. Tie budú použité na udržanie pracovných miest 710 361 ohrozených zamestnancov a podporu 112 758 živnostníkov. Informovalo o tom ministerstvo práce na svojom Facebooku.

16:25 Krajiny Vyšehradskej štvorky plne podporujú snahu o eliminovanie dopadov koronakrízy na ekonomiku Európskej únie a sú otvorené o tejto téme rokovať, ale ako rovnoprávne členské štáty. Zhodli sa na tom premiéri krajín V4 na stretnutí na zámku Lednice v Českej republike. "Potrebujeme cítiť viac dôvery, slobody a spravodlivosti pri rozdeľovaní prostriedkov," uviedol Igor Matovič.

16:10 Premiéri krajín V4 na spoločnom stretnutí diskutovali o koronakríze, škodách, ktoré pandémia pácha na ekonomike a o prostriedkoch pomoci, ktoré ponúkla členským krajinám Európska únia. Pozrite si tlačovú besedu.

15:50 Opatrenia proti koronavírusu sa pomaly uvoľňujú, ľudia by však stále mali dodržiavať okrem zvýšenej hygieny tiež rozostupy približne dva metre. O to sa môže postarať nový český vynález zvaný Proximity monitor. Je to náramok so silikónovým remienkom, ktorý má varovať používateľa, keď sa príliš priblíži k niekomu inému. Náramok vymyslel Michal Kuzmiak spoločne s Tomášom Ječným, ktorý mal na starosti technickú stránku. Vyrobili niekoľko prvých prototypov.

15:38 Počet obetí koronavírusu vo Veľkej Británii mohol byť o polovicu nižší, pokiaľ by krajina zaviedla potrebné opatrenia o týždeň skôr. Uviedol to vedec, ktorý sa podieľal na formovaní stratégie boja proti epidémii. Avšak v čase, keď sa v marci prijímali kľúčové rozhodnutia, vedci vtedajší rozsah rozšírenia vírusu v krajine podcenili, povedal poslancom Neil Ferguson, epidemiológ z univerzity Imperial College London.

15:15 Keďže zdravotná situácia v niektorých krajinách mimo EÚ je i naďalej kritická, EK v tejto fáze nenavrhuje všeobecné zrušenie cestovných obmedzení. Zákaz vstupu by mal platiť len pre cestujúcich z krajín, ktoré spoločne určia členské štáty. V prípade krajín, pre ktoré budú aj naďalej platiť cestovné obmedzenia do EÚ, eurokomisia navrhuje rozšíriť kategórie povolených cestujúcich tak, aby zahŕňali zahraničných študentov.

15:10 Moslimskí veriaci z Malajzie sa nezúčastnia na tradičnej púti hadždž v Saudskej Arábii. Dôvodom je neistota spôsobená pandémiou a zdravotné riziká pre 31.600 malajzijských pútnikov, ktorí mali koncom júla cestovať na výročnú púť do Mekky.

14:48 Ministerstvo dopravy a výstavby spolu s ministerstvom financií hľadá riešenie, ako pomôcť súkromným autobusovým dopravcom v súčasnej situácii. Na sociálnej sieti to uviedol šéf rezortu dopravy Andrej Doležal po stretnutí so štrajkujúcimi dopravcami z Únie súkromných autobusových dopravcov.

14:40 Zamestnávatelia združení v Klube 500 a v Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore vyzývajú vládu, aby sa ukončením núdzového stavu skončil aj zákaz nedeľného predaja v maloobchode. Zákaz nedeľného predaja je totiž podľa Klubu 500 a SOPK zásahom do práva na slobodné podnikanie a štát by doň nemal mocensky zasahovať.

14:35 Egypt od 1. júla otvorí pre zahraničných turistov niektoré svoje pobrežné letoviská. Zároveň povolí obnovenie časti medzinárodných letov. V štvrtkovom vyhlásení egyptskej vlády sa uvádza, že pre turistov sa od 1. júla otvoria niektoré letoviská v oblastiach, ktoré sú najmenej zasiahnuté pandémiou.

14:22 V Českej republike ukončil dnes svoju činnosť ústredný krízový štáb zriadený na riešenie pandémie. Oznámil to minister vnútra Jan Hamáček. Krízový štáb, fungoval od 16. marca a v prvých dvoch týždňoch ho viedol epidemiológ a vtedajší námestník ministra zdravotníctva Roman Prymula. Následne vláda poverila vedením štábu práve Hamáčka a Prymula sa zameral na projekt inteligentnej karantény.

14:16 V dôsledku pandémie mnohé firmy a domácnosti nezvládnu splácať svoje záväzky. Finančné domy v tejto situácii sprísňujú poskytovanie úverov, čo môže situáciu v ekonomike ešte zhoršiť. O vplyve krízy na bankový sektor povedali viac vedúci oddelenia finančnej podpory a analýz NBS Štefan Richtárik a vedúci pracovník Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

13:55 Počet prípadov koronavírusu v Rusku prekročil vo štvrtok 500-tisíc, pričom úrady informovali o 8 779 novoinfikovaných za posledných 24 hodín. Celkový počet potvrdených prípadov v krajine sa tak vyšplhal na 502 436, z toho 6 532 osôb ochoreniu Covid-19 podľahlo.

13:33 Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vzhľadom na postupné uvoľňovanie opatrení od pondelka 15. júna obnovuje medzištátnu osobnú dopravu aj s Rakúskom v plnom rozsahu. Zároveň znovuzavedie jeden pár vlakov InterCity medzi Košicami a Viedňou. Dopravca začiatkom týždňa už obnovil vlakové spojenie s Českou republikou. Ako spoločnosť informovala, obnovu medzinárodnej dopravy s ostatnými susednými štátmi, teda s Maďarskom, Poľskom a Ukrajinou, predpokladá koncom júna a začiatkom júla.

13:17 Čínske úrady ohlásili prvý prípad ochorenia Covid-19 v hlavnom meste Peking po takmer dvoch mesiacoch. Podľa denníka Žen-min ž'-pao, ktorý je oficiálnym médiom čínskej komunistickej strany, vyšetrili v stredu v miestnej klinike z dôvodu horúčky 52-ročného muža. Ten tvrdí, že počas posledných dvoch týždňov neopustil Peking a ani nebol v kontakte s nikým, kto by bol pricestoval zo zahraničia.

12:55 Európska komisia odporučila, aby členské krajiny EÚ po 30. júni pristúpili na čiastočné a postupné zrušenie cestovných obmedzení pre občanov z tretích krajín. Podľa eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvy Johanssonovej by sa opätovné otváranie vonkajších hraníc Európskej únie malo diať na základe spoločného koordinovaného prístupu.

12:40 Turecko vo štvrtok po viac ako dvoch mesiacoch obnovilo medzinárodné lety. Prvé lietadlo vzlietlo z Istanbulu do Londýna. Turecké úrady pozastavili medzinárodné lety 28. marca v snahe spomaliť šírenie nového druhu koronavírusu. V priebehu štvrtka dopoludnia vzlietli z dvoch istanbulských letísk aj lietadlá smerujúce do Amsterdamu či Düsseldorfu.

12:20 Dopravca Ryanair obnoví od 1. júla 12 pravidelných liniek z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave v rámci letného letového poriadku 2020. Letecká spoločnosť to oznámila vo štvrtok s tým, že Slováci budú môcť využiť lety do Bulharska, Grécka či na Cyprus.

12:11 Respondenti považujú cestovanie lietadlom za veľmi rizikové, 46,1 percenta z nich sa úplne priklonilo k výroku odrádzajúcemu od cestovania na dovolenku lietadlom. Vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“ ktorý ponúkol na konci mája respondentom viacero bežných situácií, ktoré môžu predstavovať riziko ohrozenia. Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť Mnforce, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so SAV.

12:02 Ukrajina za posledných 24 hodín zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov nákazy od vypuknutia pandémie. Za posledný deň úrady zaznamenali 689 nových prípadov a 21 úmrtí v dôsledku choroby Covid-19. Celkový počet infikovaných na Ukrajine tak dosiahol 29.070. Ochoreniu doposiaľ celkovo podľahlo 854 ľudí. Od začiatku pandémie sa uzdravilo 372 pacientov.

11:28 Belgický princ Joachim, ktorý sa nakazil koronavírusom, keď sa v čase obmedzení v Španielsku zúčastnil na večierku, dostal pokutu 10 400 eur. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého ho potrestali za nedodržanie 14-dňovej karantény po príchode do krajiny.

11:20 Doteraz vyplatil štát 240 miliónov eur podnikateľom, aby im pomohol v boji s koronakrízou. Ako hodnotia túto pomoc samotné firmy? To nám priblížil výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina.

11:14 Pandémia Covid-19 negatívne ovplyvnila biznis 55 percent slovenských firiem, z toho 9 percent muselo úplne uzavrieť svoje prevádzky. Tretina spoločností nezaznamenala zmeny v obchodných aktivitách a dve percentá firiem si dokonca polepšili. Vyplýva to z prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 425 zamestnávateľov na Slovensku.

"V medzinárodnom porovnaní sú dopady pandémie na prevádzku firiem na Slovensku podobné, ako napríklad v Nemecku alebo v Česku," uviedla spoločnosť. Slovenské dáta sa podľa firmy príliš nelíšia od globálneho priemeru, kde 63 percent firiem deklaruje negatívne dopady pandémie na biznis.

10:52 Počet prípadov nákazy v Českej republike sa v stredu zvýšil o 73, čo je najvyšší počet za posledný týždeň (od 3. júna). Celkovo sa v Českej republike nakazilo 9824 ľudí a 328 následkom ochorenia podľahlo.

10:44 Spoločnosť FlixBus obnoví medzinárodné autobusové linky zo Slovenska do Česka. Od pondelka 15. júna začne opäť prevádzkovať denné spojenie z Košíc do Prahy cez Banskú Bystricu, Prievidzu, Trenčín a Brno. Od štvrtka 18. júna budú fungovať autobusové spoje medzi Bratislavou a Prahou päťkrát týždenne a tiež z Košíc do Plzne cez Poprad, Žilinu, Brno a Prahu štyrikrát v týždni. V pondelok 8. júna obnovil dopravca autobusovú linku medzi Bratislavou a Viedňou.

10:21 India ohlásila ďalších 10-tisíc nakazených koronavírusom. Najviac postihnuté sú oblasti Bombaj, Naí Dillí a Chennai. Od vypuknutia pandémie krajina zaregistrovala celkovo 286 579 infikovaných, čím sa z celosvetového pohľadu dostala na piate miesto. V Indii doteraz podľahlo ochoreniu Covid-19 dokopy 8 102 osôb, pričom za uplynulých 24 hodín pribudlo 357 mŕtvych.

10:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostal od polície pokutu v prepočte 1100 eur za porušenie karanténnych opatrení. Ide o návštevu kaviarne, ktorej vnútorné priestory mali byť na základe nariadení platných počas epidémie koronavírusu ešte uzavreté.

10:02 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:42 Poľsko od 13. júna ruší kontroly na schengenských hraniciach. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Pre ľudí vstupujúcich do Poľska z územia Slovenska ostávajú naďalej otvorené hraničné priechody Trstená - Chyžné a Vyšný Komárnik - Barwinek.

9:38 Pribudlo päť nových vyliečených, spolu ich je 1 409.

9:36 Všetkých osem nových prípadov nákazy pribudlo mimo karanténu.

9:32 Šesť prípadov hlásili v okrese Rožňava, jeden je z okresu Nitra a jeden z Trenčína.

9:30 Na Slovensku pribudlo osem nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 541 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1500 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Rozpočtový deficit federálnej vlády USA do konca mája, čiže za osem mesiacov terajšieho amerického fiškálneho roka, stúpol na rekordných 1,88 bil. USD. Schodok je tak už vyšší ako ktorýkoľvek celoročný deficit v histórii USA. Prudko totiž stúpli výdavky vlády, ktorá rieši problém pandémie, a daňové príjmy sa zmenšili.

9:05 Polícia na svojom Facebooku zdieľa praktické informácie o dovolenkách v Bulharsku. Aké obmedzenia tam platia? A ako je to s návratom na Slovensko?

8:30 Svetová zdravotnícka organizácia považuje nízku mieru smrtnosti na infekčnú chorobu COVID-19 v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie vyvolanej novým koronavírusom.

8:04 V Mexiku za posledný deň pribudlo 4883 ľudí nakazených koronavírusom, čo je vôbec najviac od začiatku pandémie. Celkový počet nakazených tak vzrástol na 129.184. Ochoreniu za posledných 24 hodín podľahlo 708 ľudí. Celkovo zomrelo krajine na koronavírus 15.357 ľudí.

7:15 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, presiahol v stredu večer v Latinskej Amerike 70.000. Vyplýva to z údajov, ktoré na základe dát ministerstiev zdravotníctva z jednotlivých krajín skompletizovali agentúry Reuters i AFP.

USA sú pandémiou najviac postihnutou krajinou, a to tak v celkovom počte prípadov nákazy, ako aj v počte úmrtí.

7:00 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Spojených štátoch už presiahol dva milióny. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

V Spojených štátoch podľa tejto prestížnej univerzity sídliacej v meste Baltimore zaznamenali celkovo už 2.000.464 prípadov nákazy novým koronavírusom a 112.900 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

6:45 Nemocnice po prvý raz po dlhých týždňoch nehlásia žiadeho hospitalizovaného pacienta s potvrdeným novým koronavírusom.

6:20 Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala za okrúhly stôl do Prezidentského paláca expertov. Diskutovala s nimi o dosahoch súčasnej ekonomickej situácie na nezamestnanosť. Podľa odhadov odborníkov sa podarilo znížiť rast nezamestnanosti na Slovensku o tretinu.

6:00 Udalosti okolo nákazy sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok