Ukončite zákaz nedeľného predaja, vyzvali vládu zamestnávatelia

TA3 SITA
11.6.2020 14:35

Zamestnávatelia združení v Klube 500 a v Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore vyzývajú vládu, aby sa ukončením núdzového stavu skončil aj zákaz nedeľného predaja v maloobchode. Informovala o tom tlačová tajomníčka SOPK Bibiána Gunišová. Zákaz nedeľného predaja je totiž podľa Klubu 500 a SOPK zásahom do práva na slobodné podnikanie a štát by doň nemal mocensky zasahovať.

Ukončite zákaz nedeľného predaja, vyzvali vládu zamestnávatelia
SITA/Jozef Jakubčo (ilustračná fotografia)

Rozhodnutie by mali nechať na podnikateľov

Štát by mal podľa Klubu 500 a SOPK nechať na slobodnom rozhodnutí podnikateľov, či v nedeľu ponechajú svoje maloobchodné prevádzky otvorené. "Je nemysliteľné, aby vláda solidárne jednou rukou prispievala z peňazí nás všetkých obchodníkom a ich zamestnancom počas koronakrízy a po jej ukončení im druhou rukou zasiahla do ich podnikania a znemožnila nahradiť aspoň časť straty. Nehovoriac o epidemiologickej stránke, keď sa zatvorením obchodov v nedeľu vytvárajú podmienky na vyššiu hustotu zákazníkov v predajniach v piatok a sobotu," konštatovali Klub 500 a SOPK.

Zamestnávatelia sú presvedčení, že obzvlášť v čase ešte pretrvávajúcej globálnej a čo do rozsahu zatiaľ nepoznanej krízy by bolo zásadnou chybou neumožniť ktorémukoľvek sektoru hospodárstva podnikať, zamestnávať, tvoriť hodnoty, z ktorých tento štát vo forme daní a odvodov funguje.

Nevidia žiadny opodstatnený argument

Zákaz nedeľného predaja považujú zamestnávatelia za krok, ktorý nemá opodstatnenie z hľadiska návratu do stavu pred koronavírusom, ako sa to deje aj v iných oblastiach podnikania. "Zákaz nedeľného predaja sa môže podpísať pod redukciu pracovných miest, negatívne ovplyvní výšku mzdy dotknutých zamestnancov a v konečnom dôsledku aj objem prostriedkov odvedených do štátneho rozpočtu. Neposledným negatívom by bol pokles možností výberu pre spotrebiteľov a ich komfortu," dodali Klub 500 a SOPK.

Zamestnávatelia nevidia žiadny opodstatnený argument v diskusii o nedeľnej práci, navyše v jednom sektore. "Nevidia žiadny rozdiel medzi pracujúcimi v maloobchode, priemysle, doprave, ale napríklad aj v oblasti polície alebo zdravotníctva. Selektívna a politická diskusia o ekonomických otázkach len vnáša nevraživosť a emócie, čo je v tomto čase kontraproduktívne," dodali Klub 500 a SOPK vo svojom spoločnom stanovisku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok