Pribudli nové prípady, uvoľnili opatrenia. Núdzový stav skončí

TA3 TASR SITA ČTK
10.6.2020 09:31

Na Slovensku uplynulé dni pribúdajú nízke počty nakazených, za uplynulý deň sú to dva nové prípady hlásené v karanténe. Horšie je na tom naša ekonomika, ktorá by sa mala prepadnúť o vyše 10 percent. Očakáva sa aj masívne rušenie pracovných miest. Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudli nové prípady, uvoľnili opatrenia. Núdzový stav skončí
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 V Spojených štátoch sa začne v lete posledná fáza testov troch vakcín na koronavírus. Financovať ju bude americká vláda. Pre denník Wall Street Journal to vyhlásil šéf výskumného očkovacieho centra Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb John Mascolo.

0:10 Americký prezident Donald Trump oznámil, že od budúceho týždňa obnovuje predvolebné mítingy, ktoré boli prerušené pre nástup pandémie koronavírusu. Prvý sa bude konať v meste Tulsa.

23:40 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:10 V dôsledku celosvetovej pandémie budúcoročné olympijské i paralympijské hry v Tokiu zrejme nebudú také veľkolepé, aké boli pôvodné plány. Viac nám o možnom dopade pandémie na paralympiádu povedal predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš.

22:40 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil, že na prokuratúru, vyšetrujúcu prípadné nesprávne reagovanie vlády na vypuknutie pandémie nového koronavírusu, sa dostaví v piatok 12. júna. "Prídem vypovedať v piatok. Poviem im všetko, čo viem, úplne pokojne," povedal Conte novinárom k blížiacemu sa vypočúvaniu na prokuratúre v severotalianskom meste Bergamo. Premiér bude vypovedať ako svedok. Talianski prokurátori vypočujú okrem premiéra Conteho aj ministra zdravotníctva Roberta Speranzu a ministerku vnútra Lucianu Lamorgeseovú.

22:10 Siedme kolo testov na koronavírus pred blížiacim sa reštartom anglickej futbalovej Premier League prinieslo jeden pozitívny prípad. Identitu infikovanej osoby nezverejnili. Medzi hráčmi a členmi realizačných tímov odobrali počas pondelka a utorka celkovo 1213 vzoriek.

21:40 Politickou udalosťou dňa bol odchod Petra Pellegriniho zo Smeru, ktorý potvrdil samotný expremiér. Aký názor na to majú jeho spolustraníci Raši a Beňová? Pozreli sme sa aj na kauzu NASES a možné odpočúvanie vlády, našim hosťom bol Lubor Illek zo Slovensko Digital. Pozrite si Tému dňa.

21:10 Tohtoročná všeobecná rozprava Valného zhromaždenia OSN sa bude po prvý raz v histórii konať virtuálne, cez videozáznamy. Oznámil to predseda VZ OSN Tijjani Muhammad-Bande. Účastníci však nahrajú svoje prejavy vopred, napísal Muhammad-Bande v liste adresovanom členským krajinám OSN.

"Domnievam sa, že obmedzenia medzinárodného cestovania a usporadúvania veľkých podujatí v dôsledku koronavírusovej pandémie môžu v rôznej miere platiť aj v septembri 2020," napísal nigérijský diplomat.

Všetky cesty do Európy s výnimkou nevyhnutných sú zakázané do 15. júna. Mnohí ministri z EÚ však už naznačili, že by tento termín chceli predĺžiť až do začiatku júla.

20:40 Cestovné obmedzenia zavedené počas pandémie na vonkajších hraniciach Európskej únie by mali čiastočne prestať platiť od 1. júla. Oznámil to vysoký predstaviteľ únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Ako povedal, Európska komisia prediskutuje a skoordinuje plán s členskými štátmi.

20:15 Podľa odhadov odborníkov sa podarilo znížiť rast nezamestnanosti na Slovensku o tretinu.

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, v Taliansku podľahlo viac ako 34.000 ľudí.

19:55 Talianski prokurátori vypočujú premiéra Giussepe Conteho a ministrov zdravotníctva a vnútra v rámci vyšetrovania reakcie talianskej vlády na vypuknutie pandémie koronavírusu. Vyšetrovanie začali prokurátori z mesta Bergamo v Lombardsku, ktoré je pandémiou najťažšie zasiahnutým regiónom v Taliansku.

Prokurátorov zaujíma najmä to, prečo vláda vo februári neuzavrela mestá Nembro a Alzano, ktoré boli podľa prokurátorky Marie Cristiny Rotovej ohniskami nákazy.

19:35 Počet obetí pandémie nového koronavírusu stúpol v Británii na celkovo 41.128, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 245 ľudí. Británia eviduje druhý najvyšší počet obetí na svete; predstihujú ju len USA, ktoré evidujú 2.020.318 prípadov infekcie a 113.657 úmrtí pacientov s pozitívnym testom na koronavírus.

19:20 Keď koronakríza spôsobila, že žiaci museli zostať doma, on sa podujal ich vyučovať inak ako väčšina ostatných pedagógov. Prispôsobil sa deťom a našiel spôsob, ako ich zaujať. Pozrite si príbeh mladého učiteľa z Popradu Ľubomíra Hrivnáka, ktorý sa stal zároveň youtuberom.

Od vypuknutia pandémie zaznamenala Británia zatiaľ vyše 40.000 úmrtí.

18:55  Britský premiér Boris Johnson obhajoval "ohromujúce" úsilie Británie v boji proti pandémii nového koronavírusu. Zároveň odmietol obvinenia, že jeho vláda neurobila nič, na čo môže byť hrdá. Ostrovná krajina zaznamenala najvyšší počet úmrtí z celej Európy.

18:30 Po odpočítaní hráčov, členov realizačných tímov či personálu zostáva pre fanúšikov iba 285 miest, s čím sa kluby iba ťažko dokážu vysporiadať.

18:10 Predseda chorvátskeho parlamentu Goran Jandrokovič oznámil, že poslanci po voľbách naplánovaných na 5. júla nepôjdu na prázdniny, ale nový parlament okamžite obnoví prácu, len čo sa vytvorí parlamentná väčšina. Poslanci musia totiž riešiť obnovu hlavného mesta Záhreb po marcovom zemetrasení a ekonomické následky pandémie nového koronavírusu.

17:45 Nula, hlási rezort zdravotníctva.

17:20 Na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin pribudol nový pľúcny ventilátor, ktorý navrhli a vyrobili na Slovensku. Podľa prednostu kliniky Milana Minarika je prístroj špecifický tým, že využíva vysokofrekvenčnú tryskovú ventiláciu.

"Dá sa napojiť na dýchacie kanyly, veľmi tenké hadičky, ktoré sa zavádzajú do dýchacích ciest, a tým pádom zostáva priestor na rôzne chirurgické výkony v oblasti priedušnice a dýchacích ciest. Prístroj je zároveň malý a kompaktný, takže sa dá veľmi ľahko prenášať. Pacient sa s ním dá transportovať na diagnostické výkony na iné pracoviská, prípadne na operačné sály," ocenil Minarik.

17:00 Európska komisia odporučí členským krajinám únie, aby od prvého júla začali postupne otvárať svoje vonkajšie hranice. Oznámil to líder európskej diplomacie Josep Borrell. Dovtedy majú byť otvorené aj všetky vnútorné hranice Únie.

16:45 Policajný zbor SR od začiatku marca vyvrátil viac ako 65 hoaxov o novom koronavíruse, keď prostredníctvom stránky na sociálnej sieti Hoaxy a podvody – Polícia SR komunikoval s verejnosťou, aby zamedzil šíreniu dezinformácií o víruse.

16:40 Americká automobilka Ford Motor očakáva, že výroba v jej závodoch v USA sa do začiatku júla vráti na úroveň pred pandémiou, ktorá odstavila automobilový priemysel v USA na dva mesiace. „Očakávame, že do 6. júla budú všetky naše závody v USA fungovať ako pred vypuknutím ochorenia COVID-19,“ povedal prevádzkový riaditeľ Jim Farley.

16:20 Najvyššie zhromaždenie (parlament) v Tadžikistane schválilo v stredu zákon, ktorý kriminalizuje nedbanlivé prenášanie koronavírusu. Ľudom, ktorí v Tadžikistane z nedbanlivosti nakazia iného, hrozí trest od dvoch do päť rokov väzenia. Ak infikovaný nakazí viac ľudí, môže stráviť za mrežami až do desať rokov.

16:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

15:57 Slováci priniesli na trh zariadenie, ktoré dokáže skontrolovať, či máte na tvári rúško a za menej ako sekundu zmeria aj vašu telesnú teplotu. Hneď po vypuknutí pandémie začal tím programátorov zo spoločnosti Lurity uvažovať ako pomôcť svojimi skúsenosťami z oblasti počítačového videnia a umelej inteligencie. Viac nám povedal riaditeľ spoločnosti Tomáš Tiefenbach, ktorý stojí práve za vyvinutím tohto zariadenia.

15:55 Svetová ekonomika zažije v čase mieru najväčší prepad za sto rokov. Vyplýva to z aktualizovanej predpovede Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Podľa nej klesne tento rok globálna ekonomika o šesť percent.

15:47 Zdravotníci už nemusia byť v pohotovostnom režime. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Po zrušení núdzového stavu na rezort zdravotníctva totiž už nebude možné vyhlásiť mobilizáciu zdravotníkov.

15:32 Moskovské zdravotnícke úrady oznámili, že počas pandémie koronavírusu zomrelo v máji v Moskve 15.713 ľudí, čo je o 5715 úmrtí viac než v máji 2019.

15:20 Starosta Moskvy Sergej Sobianin povedal, že bude trvať dva mesiace, kým v hlavnom meste uvoľnia všetky opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou. Rozhodnutie o povolení hromadných udalostí, návšteve divadiel, športových podujatí a koncertných hál môže byť podľa Sobianina prijaté začiatkom júla. Od utorka 9. júna Moskva upustila od nariadení o samoizolácii, cestovných povoleniach i obmedzeniach pohybu.

moskva_0a140370-e3fa-7296.jpg

14:53 Univerzita Komenského uvoľňuje obmedzenia prijaté v súvislosti pandémiou nového koronavírusu a pripravuje sa na letné aktivity. Do bežného režimu sa pomaly vracajú aj univerzitné internáty. Rektor UK Marek Števček zrušil príkaz, ktorým ešte v marci uzatvoril ubytovacie zariadenia. Právo na ubytovanie majú do konca júna prednostne študenti končiacich ročníkov a doktorandi.

14:46 Mesto Košice chystá štvrtú zmenu rozpočtu, v súvislosti s koronakrízou počíta s výpadkom viac ako 14 miliónov eur. Z toho výpadok podielových daní by mal predstavovať osem miliónov eur, ráta tiež s poklesom vlastných príjmov. Škrtanie sa dotkne i mestských častí . O výsledkoch zasadnutia finančného krízového štábu a mestskej rady informoval primátor Jaroslav Polaček.

14:30 Tím poľských vedcov vyvinul pľúcny ventilátor na diaľkové ovládanie, ktorý má lekárom umožniť starať sa o pacientov nakazených novým koronavírusom z bezpečnej vzdialenosti. Lekári môžu pomocou ventilátora s názvom RespiSave dohliadať na zdravotný stav pacientov cez aplikáciu, pričom nastavenia prístroja môžu meniť z akéhokoľvek miesta v nemocnici.

14:15 Nosenie rúšok celou populáciou v jednotlivých krajinách by mohlo v spojitosti so zavedením karanténnych opatrení spomaliť šírenie nového koronavírusu na kontrolovateľnú úroveň a zamedziť prípadnej druhej vlne nákazy. Vyplýva to zo štúdie britských vedcov zverejnenej v stredu v odbornom periodiku Proceedings of the Royal Society.

13:53 Rakúsko od 16. júna otvorí svoje hranice aj s Talianskom, ktoré pandémia zasiahla najviac v Európe, a umožní voľné cestovanie do ďalších 30 európskych krajín. Oznámil to rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg: "Áno, otvárame hranice. Áno, cestovanie napríklad do Talianska, Grécka, Chorvátska bude možné."

13:48 Dánsko, ktoré ako prvá krajina mimo Ázie začala s uvoľňovaním obmedzení zavedených v dôsledku pandémie, ohlásilo, že šírenie ochorenia Covid-19 sa od spustenia druhej fázy uvoľnenia karanténnych opatrení neurýchlilo. Vláda minulý mesiac v rámci druhej fázy opäť povolila obnoviť prevádzkovanie reštaurácií, kaviarní či nákupných centier.

13:33 Nemecko od budúceho týždňa uvoľní reštrikcie pre sezónnych pracovníkov. Kabinet kancelárky Angely Merkelovej schválil návrhy ministerky poľnohospodárstva Julie Kloecknerovej, aby sezónni pracovníci zo štátov EÚ a schengenského priestoru mohli od 16. júna bez obmedzení opäť vstúpiť na územie Nemecka.

13:10 Slovenská ekonomika sa tento rok prepadne o vyše 10 percent a jej zotavovanie bude pomalšie ako sa pôvodne čakalo. To je hlavný odkaz novej, aktualizovanej prognózy Národnej banky Slovenska. Viac nám o tejto problematike povedal Viliam Páleník, ekonóm Slovenskej akadémie vied.

12:45 Študentský domov Zobor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre už nie je karanténnym zariadením. Ako oznámila UKF, stalo sa tak na v nadväznosti na uvoľňovanie opatrení, ktoré sa týkajú povinnej štátnej karantény.

12:41 Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj vo svojej júnovej prognóze predpovedá, že spomedzi jej členov sa pre pandémiu najstrmšie prepadnú veľké európske ekonomiky.

Konkrétne, v roku 2020 sa podľa OECD zníži výkon hospodárstva v Spojenom kráľovstve podľa "optimistickejšieho" scenára o 11,5 %. Nasledujú Francúzsko, ktorému organizácia predpovedá v lepšom prípade pokles o 11,4 %, Taliansko (o 11,3 %), Španielsko (o 11,1 %). Výkon najväčšej európskej ekonomiky - Nemecka, sa pri jednej vlne pandémie zníži o 6,6 %, a ak príde aj druhá vlna, klesne o 8,8 %.

12:20 Núdzový stav, vyhlásený 16. marca v dôsledku pandémie nového koronavírusu, sa skončí uplynutím 13. júna. Zároveň sa od stredy ruší zákaz pokojného zhromažďovania sa. Návrh na zrušenie núdzového stavu schválila vláda na stredajšom rokovaní.

12:01 V bratislavskej automobilke Volkswagen Slovakia aktuálne vyrábajú všetky modely produktového portfólia vo všetkých plánovaných zmenách. "Pre časť výroby SUV vozidiel to predstavuje trojzmennú prevádzku a pre New Small Family jednozmennú prevádzku," spresnila hovorkyňa fabriky Lucia Makayová. S takýmto modelom produkcie pritom spoločnosť počíta dlhodobo.

11:47 Kontroly na hraniciach Slovenska so susednými štátmi, ktoré sú členmi schengenského priestoru, ostávajú iba v prípade Poľska. Vyplýva to z nariadenia, ktoré schválila vláda. K vstupu do Poľska bude podľa nariadenia z dielne rezortu vnútra možné využiť hraničné priechody Trstená – Chyžné a Vyšný Komárnik – Barwinek a tiež železničný hraničný priechod Skalité - Zwardoň.

11:34 Vláda schválila nariadenie na postupné uvoľňovanie opatrení prijatých v sociálnych službách. Reaguje tak na priaznivý vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s koronavírusom. Rokovanie vlády sleduje Lenka Ježová.

11:08 Polícia na svojom Facebooku aktualizovala prehľad platných opatrení. Pozrite si súhrn informácií o cestovaní a hraničných priechodoch.

11:01 Priemyselná produkcia vo Francúzsku klesla v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o viac než pätinu, keď do výroby zasiahli karanténne opatrenia vlády s cieľom zmierniť šírenie nového koronavírusu. Informoval o tom francúzsky štatistický úrad.

10:47 Pozrite si tlačovú besedu guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, na ktorej informoval o predikcii hospodárskeho rastu SR. K vývoji našej ekonomiky sa vyjadrili i viceguvernér NBS Ľudovít Ódor a riaditeľ odboru ekonomických a menových analýz Michal Horváth.

10:36 Francúzsko má zámer ukončiť 10. júla stav zdravotnej núdze, platný v krajine od 24. marca. Úrad francúzskej vlády vo vyhlásení vydanom v utorok večer zámer odvolať núdzový stav zdôvodnil priaznivým vývojom epidemiologickej situácie v krajine.

10:18 Rakúsko od 16. júna zruší kontroly týkajúce sa cestovania pre viac ako dve desiatky krajín vrátane dovolenkových destinácií, akými sú Grécko či Chorvátsko, ale aj Taliansko. Krajina chce zrušiť aj povinnú karanténu pre cestujúcich z daných štátov.

10:10 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:04 Nemecká spolková vláda chce do 31. augusta predĺžiť varovanie pred cestovaním do viac ako 160 krajín mimo Európskej únie. Na krajiny, ktoré spĺňajú určité kritériá, sa budú vzťahovať výnimky. Bude sa pritom prihliadať na vývoj počtu nakazených, efektívnosť miestnych zdravotníckych systémov, testovacie kapacity, hygienické opatrenia či obmedzenia vstupu do danej krajiny.

10:01 Opatrenia NBS, Európskej centrálnej banky aj vlády podľa Kažimíra zabránili hlbšiemu pádu ekonomiky a deje sa to podľa neho aj v spolupráci s finančným sektorom. "Táto kríza, na rozdiel od tej predošlej, zásadne mení globálne obchodné a dodávateľské vzťahy a domnievame sa, že sa bude meniť aj charakter domácej spotreby. To všetko nie je pre exportne orientovanú malú ekonomiku, akou je Slovensko, dobrá správa," myslí si Kažimír. Tento rok bude podľa guvernéra zlý, ale treba podľa neho aj pripustiť, že mohol byť i horší.

9:47 Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír zverejnil predikciu hospodárskeho rastu SR. "Slovenská ekonomika sa nachádza vo voľnom páde," nebral si servítku pred ústa. NBS vidí 10,3-percentný pokles HDP v tomto roku, 8,4-% oživenie v budúcom roku a štvor- až päťpercentný nárast v roku 2022. "Zostávame žiť v dobe obrovskej neistoty," pokračoval guvernér.

9:40 Oba nové prípady nákazy sú podľa Národného centra zdravotníckych informácií z karanténnych centier.

9:39 Naďalej máme troch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:36 Máme dvoch nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 404.

9:35 Nové prípady hlásia v okresoch Nitra a Tvrdošín.

9:30 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1533 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 545 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Priemyselná produkcia v apríli 2020 dosiahla historické minimum od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, medziročne klesla o 42 %. Pod pokles sa podpísalo hlavne prudké zníženie výroby dopravných prostriedkov o 78,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Zásadný vplyv na tento stav malo zastavenie či obmedzenie výroby u štyroch slovenských automobilových výrobcov, ako aj obmedzenia výroby u subdodávateľov v celom automobilovom priemysle, ktoré reagovali na prijaté opatrenia proti pandémii v Európe.

9:05 Aké sú podmienky tranzitu cez Slovensko? Ministerstvo vnútra zverejnilo prehľad platných opatrení na svojom Facebooku.

7:40 Od dnes sa uvoľňujú ďalšie opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Pozrite si ich.

7:10 Vojaci americkej Národnej gardy, ktorí boli rozmiestnení v uliciach metropoly Washington počas nedávnych demonštrácií, mali pozitívny test na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Oznámila to hovorkyňa washingtonskej Národnej gardy Brooke Davisová.

6:45 V Spojených štátoch zomrelo za posledných 24 hodín ďalších 819 ľudí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet úmrtí v krajine zvýšil na 111.751. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa z utorňajšieho večera miestneho času.

Podľa priebežnej bilancie tejto univerzity zaznamenali v USA viac ako 1,97 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

6:20 Na protivládnych protestoch v Česku sa zišli stovky ľudí. Kritizovali postup kabinetu počas koronakrízy. Snažili sa pritom dodržiavať opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. Kritike sa nevyhol ani údajný konflikt záujmov premiéra Andreja Babiša.

6:00 Udalosti okolo nákazy sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok