Balík od EÚ môže zmeniť Slovensko. Čaputová hovorila s expertmi

TA3 TASR
10.6.2020 20:04

Prezidentka Zuzana Čaputová pozvala za okrúhly stôl do Prezidentského paláca expertov. Diskutovala s nimi o dosahoch súčasnej ekonomickej situácie na nezamestnanosť. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Podľa odhadov odborníkov sa podarilo znížiť rast nezamestnanosti na Slovensku o tretinu.

Balík od EÚ môže zmeniť Slovensko. Čaputová hovorila s expertmi
facebook.com/zcaputova

O jednu tretinu

Na stretnutí sa zúčastnili viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor, riaditeľka Implementačnej jednotky Úradu vlády Miriama Letovanec, výkonná riaditeľka Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce Marta Kahancová, vedúca tímu ekonomických analýz Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Lívia Vašáková, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara a člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Juraj Kotian.

Podľa prezidentky Slovensko už dnes patrí ku krajinám EÚ s najväčším ekonomickým prepadom aj vzhľadom na závislosť od zahraničného obchodu, ktorý globálne klesá. V pásme ohrozenia sa tak ocitajú tisícky zamestnancov, živnostníkov a podnikateľov.

"Ekonomická pomoc síce nebola taká rýchla a razantná, ako rýchlo a razantne sme našu ekonomiku zavreli, podľa odhadov expertov sa nám však podarilo znížiť rast nezamestnanosti o jednu tretinu," uviedla Čaputová s tým, že už teraz je potrebné myslieť o krok vpred.

Druhá vlna pomoci ako priorita

"Musíme sa začať sústrediť na druhú vlnu pomoci. V tom nám môže byť obrovskou pomocou práve ekonomický balík obnovy, ktorý EÚ prináša. V rámci tejto pomoci si potrebujeme určiť investičné priority do budúcna, čo má byť zdrojom našej budúcej prosperity. Zároveň však musíme myslieť aj na skupiny ľudí, ktoré krízou trpia najviac a štátna pomoc ich doteraz obchádzala. Riešenie ich situácie musí byť taktiež našou prioritou," dodala prezidentka.

Ako Čaputová doplnila, Slovensko potrebuje plán, pretože objem peňazí, ktoré bude mať k dispozícii na preinvestovanie, môže zásadným spôsobom zmeniť podobu krajiny v budúcnosti. "Ak chceme byť zelenšou, modernejšou a vzdelanejšou krajinou, tak práve toto je naša šanca. Aby sme ponúkané prostriedky od EÚ využili múdro a hospodárne, potrebujeme si vziať tieto ciele za svoje a nájsť na nich celospoločenskú zhodu," uzavrela Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok