Cena za uvoľnenie opatrení? Pre Britov možno 100.000 mŕtvych

TA3 TASR
27.4.2020 15:28

Spojené kráľovstvo môže očakávať v priebehu tohto roka ešte viac než 100.000 úmrtí, ak sa obmedzenia v rámci uvoľnených opatrení budú týkať len tých najzraniteľnejších skupín. Tieto varovné slová popredného britského epidemiológa Neila Fergusona, ktorý je jedným z poradcov britskej vlády, citovala televízia CNN.

Cena za uvoľnenie opatrení? Pre Britov možno 100.000 mŕtvych
SITA/AP

Profesor Ferguson, ktorého matematické modely mali vplyv na vládnu stratégiu v boji proti pandémii, je voči myšlienke uvoľňovania opatrení pre väčšinu ľudí a zamerania sa na ochranu najrizikovejších obyvateľov skeptický. "Mám pochybnosti, že najrizikovejšie skupiny dokážeme ochrániť na takej úrovni, aby bola táto stratégia prijateľná. Aj keď dosiahneme napríklad až 80-percentnú úspešnosť pri ochrane týchto rizikových skupín - teda riziko infekcie v týchto skupinách znížime o 80 percent -, aj tak môžeme tento rok zaznamenať ešte vyše 100.000 úmrtí," povedal Ferguson.

Ferguson tiež priznáva, že opatrenia prijaté vládou boli úspešné. Podľa neho došlo k 80- až 90-percentnému poklesu kontaktu medzi ľuďmi z rôznych domácností, čo pravdepodobne znížilo stupeň rizika prenosu nákazy. Dodáva však, že "nie je čas na oddych bez ďalších zásahov" a súčasné opatrenia je nevyhnutné nahrádzať ďalšími.

Fergusonove vyhlásenia prichádzajú v čase, keď sa v Británii čoraz častejšie hovorí o uvoľňovaní opatrení. Premiér Boris Johnson však uviedol, že Británia je síce v boji s novým koronavírusom úspešná, avšak opatrenia týkajúce sa bezpečného odstupu medzi ľuďmi musia byť v krajine dodržiavané aj naďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok