Trump verí v účinnosť lieku chlorochín. Kanada pred ním varuje

TA3 TASR
27.4.2020 08:07

Kanadské zdravotnícke úrady v nedeľu varovali pred použitím liekov chlorochín a hydroxychlorochín proti malárii na liečbu nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 alebo na zabránenie opätovnej nákazy.

Trump verí v účinnosť lieku chlorochín. Kanada pred ním varuje
SITA/AP

Chlorochín a hydroxychlorochín môžu mať podľa kanadského úradu verejného zdravotníctva závažné vedľajšie účinky. "Tieto lieky by sa mali užívať len pod dohľadom lekára," oznámil úrad na svojej webovej stránke. PHAC takisto vyjadril znepokojenie nad tým, že niektorí ľudia si tieto lieky kupujú, aby zabránili prepuknutiu choroby COVID-19 alebo ju liečili. Pripomenul, že chlorochín a hydroxychlorochín môžu vážne ovplyvniť srdcový rytmus. Podobné varovania počas uplynulého týždňa vydali aj Európska agentúra pre lieky a americká Správa potravín a liečiv.

Americký prezident Donald Trump je veľkým zástancom používania liekov chlorochín a hydroxychlorochín v súvislosti s ochorením COVID-19. Napriek nedostatku klinických testov je presvedčený o ich účinku. PHAC uviedla, že tieto lieky sú schválené na liečbu malárie a ďalších ochorení. Bolo však preukázané, že môžu spôsobiť problémy s pečeňou alebo obličkami, s hladinou krvného cukru a nervovou sústavou.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok