Na Slovensku pribudli noví nakazení, Taliani predlžujú karanténu

TA3 TASR SITA ČTK
10.4.2020 15:36

Nové prípady nakazených, veľkonočné bohoslužby bez veriacich i 500-miliardový plán pre oživenie ekonomík. Pomôže zákaz vychádzania počas sviatkov a utlmí šírenie nákazy? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami sledovali aj počas Veľkého piatku.

Na Slovensku pribudli noví nakazení, Taliani predlžujú karanténu
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:09 Fínski vedci zverejnili počítačovú simuláciu možného šírenia koronavírusu v supermarketoch. Podľa nich môže infikovaný človek v predajni zakašlaním zamoriť až dve alebo tri nákupné uličky. Podľa vedcov je preto dobré vyhýbať sa rušným vnútorným priestorom.

23:40 Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj veľkonočné sviatky. Tohtoročná tradičná krížová cesta sa vo Vatikáne uskutočnila na prázdnom námestí.

21:28 Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred predčasným rušením karanténnych opatrení zavedených jednotlivými krajinami v rámci boja proti pandémii koronavírusu. Uviedla to v deň, keď počet obetí pandémie po celom svete presiahol hranicu 100.000.

21:05 Francúzsko zaznamenalo druhý deň za sebou pokles počtu osôb nakazených koronavírusom, ktoré sú hospitalizované na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V porovnaní s predchádzajúcim dňom bolo na oddeleniach JIS francúzskych nemocníc o 62 pacientov menej. Momentálne je tam hospitalizovaných dovedna 7004 chorých.

"Je to slabý záblesk nádeje. Ale aj toto slabé svetielko má veľký význam pre všetkých zdravotníkov," povedal riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

20:43 Hraničný priechod Berg navštívil premiér Igor Matovič s ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Pre ľudí zo zahraničia, ktorí musia ísť do povinnej štátnej karantény, zabezpečili približne 1000 nových miest.

20:31 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil, že sa rozhodol do 3. mája predĺžiť platnosť prísnych karanténnych opatrení, ktoré majú obmedziť šírenie nového koronavírusu. "Predlžujeme reštrikcie (o ďalšie tri týždne) do 3. mája. Je to ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie, za ktoré preberám plnú politickú zodpovednosť," uviedol Conte v prejave k občanom.

19:42 Británia zaznamenala doposiaľ najvyšší denný prírastok úmrtí na ochorenie vyvolané novým koronavírusom. Za posledných 24 hodín v krajine zomrelo 980 ľudí, oznámil britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

19:25 Taliansko zaznamenalo 570 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Po štvrtkovom zvýšení dennej bilancie, keď pribudlo 610 úmrtí, ide opäť o pokračovanie trendu poklesu nových prípadov, vyplýva z informácií talianskej civilnej ochrany.

19:10 Pozrite si aj rozhovor s hospitalizovanou pacientkou, ktorá je už takmer mesiac izolovaná na klinike v Ružomberku. Pre Slovákov má dôležitý odkaz, ktorý sa nám podarilo nakrútiť vďaka pomoci zdravotníkov.

18:56 Z ochorenia COVID-19 vyvolaného novým koronavírusom sa plne uzdravil 101-ročný anglický dôchodca. Keitha Watsona z grófstva Worcestershire pôvodne prijali do nemocnice, aby ho operovali po úraze nohy, ktorý utrpel v dôsledku pádu. Po hospitalizácii dostal horúčku a následné testy potvrdili prítomnosť nového koronavírusu.

18:38 Britský premiér Boris Johnson je po presunutí z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežné nemocničné oddelenie schopný robiť "krátke prechádzky""Premiér absolvoval krátke prechádzky medzi obdobiami odpočinku, ktoré sú súčasťou poskytovanej starostlivosti na jeho uzdravenie," uviedol jeho hovorca.

18:19 Policajné kontroly na Slovensku pokračujú a ľudí aj naďalej preverujú. Na situáciu sa bližšie pozrel aj policajný prezident Milan Lučanský.

18:06 Spolu 1464 ľudí v 57 osadách otestovali vojaci v rámci akcie Karusel od začiatku testovania zameraného proti šíreniu nového koronavírusu v rómskych komunitách. Z toho v piatok išlo o 256 osôb v desiatich osadách. Ako uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko, ide aj o pomoc pre väčšinové obyvateľstvo.

17:37 Poľské úrady udelili kňazovi pokutu vo výške 2 200 eur za to, že slávil veľkonočnú omšu pre 60 ľudí. Omša sa konala v obci Sromowce Wyzne na juhu Poľska. Na základe prísnych pravidiel súvisiacich s pandémiou koronavírusu sa na omši v Poľsku nesmie zúčastniť viac než päť osôb.

17:26 V Južnej Kórei u 91 ľudí, ktorí sa zotavili z infekcie novým koronavírusom, znovu prepuklo ochorenie COVID-19. Podľa riaditeľa Kórejského centra pre kontrolu chorôb ide skôr o "reaktíváciu" vírusu ako o novú infekciu.

17:22 Ľudia sú v týchto dňoch viac doma, ako obvykle. Viac nakupujú, varia, míňajú viac vody aj elektriny. Pandémia má vplyv aj na množstvo odpadu, ktoré domácnosti produkujú. Ako ho minimalizovať? Na to sme sa pýtali lektorky environmentálnej výchovy Petry Slezákovej.

16:57 V Rakúsku pribudlo v piatok 24 obetí nového koronavírusu, celkovom ich je 319. Informovali o tom ministerstvá vnútra a zdravotníctva. K piatkovému dopoludniu bolo pozitívne testovaných 13.404 osôb, z ktorých sa 6064 medzičasom uzdravilo. V Rakúsku vykonali doteraz 134.743 testov

16:19 O prípadnom otváraní obchodov na Slovensku rozhodnú podľa premiéra Igora Matoviča odborníci, nie "prstocuc politikov". Uviedol to na sociálnej sieti. "Chcem ubezpečiť všetkých, ktorí si dovidia ďalej od nosa, že o prípadnom otváraní ďalších obchodov, či otváraní škôl a reštaurácií budú rozhodovať tí istí ľudia čo naposledy = elitný tím špičkových slovenských epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Ešte inak - nebude o tom rozhodovať žiaden politik, akokoľvek by chcel ... a keď hovorím žiaden, tak žiaden, ani Fero, ani Anča, ani ja sám," napísal Matovič vo svojom statuse.

15:43 Z celkového počtu 2301 testov za štvrtok štátne laboratóriá urobili 1600 testov, zachytili 13 pozitívnych osôb, súkromné laboratóriá urobili 701 testov, jeden bol pozitívny.  Celkovo je na Slovensku vo vekovej kategórii nad 65 rokov pozitívnych 55 osôb, najviac v okrese Bratislava - 9 mužov a 10 žien.

15:34 Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov ochorenia, celkovo už máme 715 pozitívnych ľudí. Laboratóriá vyšetrili 2301 vzoriek, z toho 2287 bolo negatívnych. Počet testov s negatívnym výsledkom tak na Slovensku dosiahol 22 957.

Aktuálne je podľa štatistík NCZI hospitalizovaných 147 pacientov, z toho u 44 bol koronavírus potvrdený, v 103 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa doteraz podarilo vyliečiť podľa hlásení z nemocníc 23 pacientov. Chorobe doteraz podľahli dve osoby.

14:50 Vietnamská komunita na Slovensku darovala mestu Prešov 1000 rúšok a desiatky ochranných rukavíc. Informuje o tom prešovská radnica na svojej webovej stránke s tým, že ich rozdá seniorom a znevýhodneným obyvateľom so zdravotným postihnutím. „Predstavitelia vietnamskej komunity sa takýmto spôsobom rozhodli vyslať verejnosti signál, že im nie je ľahostajný osud tých najzraniteľnejších skupín obyvateľov,“ uvádza radnica v súvislosti so šírením nákazy novým koronavírusom.

14:43 Situácia v rómskych osadách na Spiši, ktoré sú v karanténe, je v súčasnosti pokojná. Informovala o tom hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

14:41 Mesto žijúce z turizmu už začína pociťovať negatívne dôsledky koronakrízy.

14:15 Irán v piatok oznámil ďalších 122 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 4232. Za posledných 24 hodín otestovali v islamskej republike pozitívne 1972 ľudí a počet infikovaných v najhoršie zasiahnutej krajine Blízkeho východu tak stúpol na 68.192.

14:13 Na palube francúzskej lietadlovej lode Charles de Gaulle bolo potvrdených 50 prípadov nákazy novým koronavírusom medzi členmi posádky.

13:44 Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej bude Európska únia zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti koronavírusu a jeho následkom. Počas budúceho týždňa sa preto telefonicky spojí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen. "Európska únia bude zohrávať kľúčovú úlohu pri zmierňovaní ekonomických a sociálnych dopadov súčasnej krízy,“ napísal Strižinec. Dodal, že Čaputovú čaká budúci týždeň aj telefonát s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyen. Diskutovať budú aj o aktuálnej situácii a o formách európskej pomoci a solidarity.

13:41 Infekčné oddelenia v celej krajine sa premenili na vojnové zóny. Nášmu objektívu sa s pomocou vedenia ružomberskej nemocnice podarilo zachytiť prácu zdravotníkov, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s koronavírusom. Priniesli sme vám aj časť exkluzívneho rozhovoru s pacientkou, ktorá je v nemocnici izolovaná od okolitého sveta už takmer mesiac.

13:38 V americkom veľkomeste New York sa situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu vyhrotila natoľko, že obete pochovávajú do masových hrobov.

13:15 Testovanie obyvateľov v rómskych komunitách zamerané proti prípadnému šíreniu nového koronavírusu sa uskutočnilo aj v osade Podskalka v Humennom. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke s tým, že táto lokalita nebola vytypovaná v rámci prvej etapy takéhoto pilotného testovania, s ktorým štát začal v piatok 3. apríla.

13:10 Počet obetí pandémie v Belgicku presiahol 3000, oznámili v piatok tamojšie úrady po tom, ako v krajine zaevidovali 496 ďalších úmrtí.

12:50 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 605 nových úmrtí na nový koronavírus. Predstavuje to pokles v porovnaní so 683 prípadmi hlásenými vo štvrtok a najnižší počet od 24. marca, informoval v piatok na svojej stránke denník El País s odolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

12:40 Slovenská akadémia vied spúšťa projekt SAV vzdeláva žiakov. Vedci hľadajú možnosti, ako v  období pandémie nového koronavírusu pomôcť žiakom, učiteľom a rodičom, a tak pripravujú vzdelávacie videá, ktoré poslúžia ako doplnok k vyučovaniu na diaľku.

12:25 Fond vzájomnej pomoci, ktorý predstavil pred časom premiér Igor Matovič, je už zriadený ako transparentný účet v správe Úradu vlády. Povedali to z tlačového a informačného odboru ÚV. Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša môžu doň prospievať okrem poslancov aj verejnosť, firmy či iné spoločnosti. Na účte sú už zverejnené prvé príspevky.

12:23 V Los Angeles zaznamenali v utorok jedno z najčistejších ovzduší spomedzi svetových veľkomiest. Informovala o tom švajčiarska firma IQAir, ktorá monitoruje úroveň znečistenia v mestách na celom svete. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia uviedla, že podľa jej dát oblasť Los Angeles zažila v marci najdlhšie obdobie "dobrej" kvality ovzdušia minimálne od roku 1995.

12:17 V Hlavných správach vám prinesieme exkluzívny rozhovor s pacientkou s koronavírusom priamo z červenej zóny nemocnice.

bez-nazvu_ac1100ae-486c-0215.jpg

12:07 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku zomrelo 11 pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, zväčša išlo o starších ľudí trpiacich inými chorobami. Počet infikovaných stúpol na 1190, pričom väčšina z nich je bez vážnejších príznakov, ale mnohých museli hospitalizovať, zaznelo v piatok v Budapešti na tlačovej konferencii krízového štábu

11:40 Ceny ropy vo štvrtok 9. apríla do konca obchodovania prudko klesli, keďže poprední svetoví producenti neuzavreli dohodu o znížení ťažby, ktorá mala zmierniť veľkú prevahu ponuky nad dopytom. Mexiko totiž odišlo z rokovaní, ktoré tak neboli dotiahnuté do konca. V piatok sa v Ázii neobchoduje a aj trhy s komoditami sú zatvorené. Dôvodom sú sviatky.

11:38 Počet nakazených novým koronavírusom sa v Rusku za posledných 24 hodín zvýšil o 1786 a dosiahol tak 11.917. V rovnakom čase zomrelo v dôsledku ochorenia COVID-19 v krajine ďalších 18 pacientov, čím sa tamojší počet úmrtí zvýšil na 94. Oznámilo to v piatok ruské protikoronavírusové krízové centrum.

11:27 Slováci v posledných dňoch prežívajú aj existenčné obavy. Uviedla to Liga za duševné zdravie SR. Jej odborníci sú preto dosť vyťažení. Odborníci na duševné zdravie preto ľuďom pripomínajú, že nemusia byť na svoje trápenie sami.

Liga spustila nový projekt www.srozvahou.sk, kde psychiatrička Jana Ferencová prostredníctvom videí dáva ľuďom praktické rady ako situáciu zvládnuť. Podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie SR Martina Knuta sa téma nového koronavírusu objavuje aj vo všetkých hovoroch na telefonickej linke Nezábudka.

Liga spustila nový projekt www.srozvahou.sk, kde psychiatrička prostredníctvom videí dáva ľuďom praktické rady ako situáciu zvládnuť.

11:18 Omše a obrady bez účasti veriacich budú sláviť počas tohtoročnej Veľkej noci v katedrálnom chráme Trnavskej arcidiecézy trnavský arcibiskup Ján Orosch a emeritný arcibiskup Ján Sokol spolu s kňazmi Trnavskej arcibiskupskej kúrie. Dve z nich bude možné sledovať prostredníctvom verejnoprávnej televízie a ďalšie na facebookovom profile arcidiecézy.

11:07 Najvyššiu nemeckú Bundesligu by mohli obnoviť 9. mája, vo štvrtok sa na tom zhodli predstavitelia národného futbalového zväzu. Ešte však musia počkať na povolenie od úradov. Tento termín je podľa vedenia DFB vhodnejší ako o týždeň skorší, o ktorom sa uvažovalo predtým. Zväzová videokonferencia sa týkala 3. ligy, no podľa informácií denníka Bild nasleduje DFB v tejto otázke rozhodnutia Nemeckej futbalovej ligy, ktorá riadi dve najvyššie súťaže. Všetky zápasy by sa mali hrať bez divákov.

10:45 Ľudia s autizmom sú citliví na akékoľvek zmeny. Ak vás zaujíma, ako vnímajú súčasnú pandémiu a karanténu, pozrite si Štúdio TA3.

10:25 Rakúsko rozšírilo zdravotné kontroly svojich hraníc pre koronavírus aj na hranice s Českom a Slovenskom. Toto nariadenie vydal minister zdravotníctva Rudi Anschober. Ide o ďalšie opatrenie v boji proti šíreniu pandémie.

9:58 Bezpečnostná rada Organizácia Spojených národov sa vo štvrtok po prvý raz prostredníctvom videokonferencie venovala pandémii nového koronavírusu SARS-CoV-2 po tom, čo si vyslúžila kritiku, že sa k tejto otázke dlhú dobu nijako nevyjadrovala.

U našich západných susedov pribudlo vo štvrtok 257 nakazených. Od vypuknutia pandémie zomrelo celkovo 113 ľudí a 309 sa z nákazy koronavírusom uzdravilo.

9:37 Česká republika eviduje celkovo 5589 prípadov nákazy novým koronavírusom, z nich 257 pribudlo vo štvrtok. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ v krajine podľahlo 113 ľudí, pričom 309 pacientov sa uzdravilo. Vyplýva to z aktuálnych údajov ministerstva zdravotníctva

9:00 Počet potvrdených prípadov sa v Nemecku za posledných 24 hodín zvýšil o 5323 na celkových 113.525. V krajine zároveň zaznamenali ďalších 266 úmrtí, čím počet obetí stúpol na 2373.

8:36 Jemen hlási prvý prípad nákazy novým koronavírusom. Humanitárne organizácie varovali, že keď koronavírus zasiahne zdravotníctvo Jemenu - podľa OSN vystaveného najhoršej humanitárnej kríze na svete -, dôsledky môžu byť katastrofálne.

8:25 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok varoval, že pandémia nového koronavírusu prehlbuje už existujúce nerovnosti a má "devastačné sociálne a ekonomické následky pre ženy a dievčatá". Tie by podľa neho mohli zvrátiť aj malý pokrok smerom k rodovej rovnosti, ktorý sa podarilo dosiahnuť za posledných 25 rokov.

8:15 Austrálska polícia vykonala za účelom zaistenia čiernej skrinky raziu na výletnej lodi Ruby Princess, ktorá sa v Austrálii stala prvým ohniskom nákazy novým koronavírusom, píše denník The Telegraph.

8:00 Pevninská Čína hlásila v piatok 42 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom za uplynulý deň. Až 38 z nich sa infikovalo v zahraničí. Čína oznámila aj jedno ďalšie úmrtie, ku ktorému došlo v najviac zasiahnutom meste Wu-chan.

7:55 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia termín postupného a bezpečného opätovného spustenia výroby zatiaľ nezverejnila. Jej hovorca Peter Švec informoval, že v uplynulom týždni úspešne absolvovala audit prísnych hygienických opatrení a posilnila nástroje na ochranu zdravia svojich zamestnancov.

Výsledkom procesu je najvyššia známka hodnotenia, čo, ako uviedol, dokazuje, že prioritou je ochrana zamestnancov závodu. O ďalšom vývoji v automobilke bude závod informovať najneskôr vo štvrtok 16. apríla. Automobilka zastavila výrobu 19. marca.

7:25 Americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie v Bielom dome vo štvrtok večer (miestneho času) vyhlásil, že Spojené štáty sú podľa neho na vrchole koronavírusovej krízy. "Som si takmer istý, že sme na vrchole hory. A teraz ideme dolu. V niektorých prípadoch sme tento proces už začali," vyhlásil Trump.

7:15 Súd vo francúzskom meste Nanterre vo štvrtok rozhodol, že primátor mesta Sceaux musí zrušiť svoje nariadenie o povinnom nosení ochranných masiek, aby sa takto zamedzilo šíreniu infekčnej choroby COVID-19.

7:10 Brazílske úrady potvrdili vo štvrtok prvých šesť úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom v chudobných štvrtiach - takzvaných favelas - v meste Rio de Janeiro. Oblasti, ktoré sa vyznačujú chudobným obyvateľstvom, preplnenosťou a zlými hygienickými podmienkami vzbudili obavy, že tam môže vzniknúť katastrofálna situácia.

7:05 Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober zverejnil v noci na piatok očakávané nariadenie o predĺžení obmedzení vychádzania súvisiacich s bojom proti pandémii nového koronavírusu. Tie budú platiť až do konca apríla. Od budúceho utorka navyše vstúpi do platnosti aj povinné nosenie ochranných rúšok v prostriedkoch verejnej dopravy.

7:00 Španielsky parlament vo štvrtok predĺžil núdzový stav v súvislosti s pandémiou koronavírusu, ktorý v krajine platí od 15. marca, do 26. apríla.

6:56 Ministri financií členských krajín Európskej únie sa dohodli na niekoľkomiliardovom pláne pre oživenie ekonomík po koronavírusovej kríze. Krajiny, kde sa platí eurom, tak budú môcť využívať úvery zo záchranného fondu bez akýchkoľvek podmienok. Po videokonferencii to oznámili viacerí ministri financií.

6:55 Udalosti sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok